Klubrekord az országos bajnokságon
Tóth Tibor
2021.09.13.
LXXVI. évf. 36. szám
Klubrekord az országos bajnokságon

Huszonhárom érmet nyertek a zentai Tiszavirág kajakozói az országos bajnokságon, és ezzel új klubrekordot állítottak fel. A fiatalok gyönyörű futamokat mentek, óriási csatákat vívtak, és éremmel vagy pontszerző helyezéssel zártak szinte minden döntőt. A társaságot a tudatosság, az elszántság és a felkészültség jellemezte mind a négy nap alatt, és az eredmény sem maradt el. Fehér Csabának, a Tiszavirág vezetőedzőjének nem sok ideje maradt a pihenésre, hiszen a Belgrádból való hazaérkezés másnapján már az óbecsei edzőtáborba utazott, ahol a serdülőválogatott, négy zentaival a soraiban, készül a Csehországban megrendezendő olimpiai reménységek versenyére.

— Az edzőtáborban harmincnégy serdülőkorú versenyzővel foglalkozunk, ezt a keretet kell leszűkíteni a verseny előtt harminc főre. A zentai kajakozók közül (Kobrehel Tamás, Berec Balázs, Gere Katalin és Subotić Igor) hárman első alkalommal öltik magukra a címeres mezt, első nemzetközi versenyükre készülnek. Gere az idén már indult, és jól szerepelt a junior-Európa-bajnokságon, tehát felversenyzett az idősebbek közé, így Csehországban neki lehetnek a legvérmesebb reményei. Azt sem kell elfeledni, hogy Kobrehel egyesben válogatót nyert 1000 méteren, Subotić 2., Berec pedig 3. lett, így Kobrehel és Subotić az egyes mellett valamelyik csapathajóban is indul, míg Berec párosban ül hajóba. Kata egyéniben 500 és 1000 métert evez a nemzetközi versenyen, emellett nagy ellenfelével, egy palánkai kajakozóval párosban együtt állnak rajthoz. Az edzéseken jól megy a hajó, de mindezt versenykörülmények között is szeretnénk látni.


Az országos bajnokságon hat érmet szerző Gere Katalin a junior-Eb-n is letette névjegyét

Az országos bajnokságon elért huszonhárom érem új klubrekord, és ami örvendetes, hogy a zentai kajakozók minden korosztályban, mind a lányok, mind a fiúk mezőnyében, nyertek érmeket. A vezetőedző előzetesen 24 éremre számított, ami meg is lett, viszont technikai okok miatt egy érem „elúszott”. Az érmek mellett nagyon sok 4., 5., 6. helyet szereztek a fiatalok, ami ugyancsak értékes, hiszen az érmek sorsa a legtöbb esetben csak nüanszokon múlott. Ha a huszonhárom éremhez hozzáadjuk a minikajak- és az 5 km-es országoson nyert érmeket, akkor a Tiszavirág éremtermése az idén elérte a bűvös 30-as számot.

— A pionírok közül Ladócki Csongort emelném ki, aki K1 500 méteren hozott egy ezüstérmet. Hatalmasat fejlődött az utóbbi időben, az egyéni mellett beült a csapathajókba is, és összesen öt érmet lapátolt össze. Egy nagyon jó kedélyű csapatnak a húzóembere Csongor, alias Csülök. A lányoknál Kelemen Panna egyéniben két 4. helyet ért el, mindkét esetben alig maradt le a dobogóról. Panna elindult a serdülők között is, és az idősebbek mezőnyében bronzérmes lett K1 1000 méteren. Gere Kata a serdülők mezőnyében összesen 6 érmet nyert, ebből 5 egyéni érem, melyek között serdülő és junioraranyérmek is találhatóak. Kobrehel elsőéves serdülőként bronzérmet nyert 1000 méteren, a Subotić Igor — Ladócki Ádám-páros pedig hatalmas fegyvertényt hajtott végre, a serdülők mezőnyében ugyanis K2 1000 méteren elsőként ért célba. A juniorok mezőnyében egyetlen versenyzővel képviseltettük magunkat, a többiek serdülőből jutottak fel a juniorok közé. Opauszki Péter 500 és 200 méteren is döntőzött, előbbi távon 5., utóbbin 9. helyezést ért el. Inkább 500 méterre készültünk, ahol nagyon erős mezőnyben, világ- és Európa-bajnoki helyezett vetélytársak mögött ért célba. Jövőre már az U23-as mezőnyben indul, mely egy teljesen más világ, de remélem, ott is helytáll. Fenyvesi Janka visszatért a felnőttmezőnybe, és nyolc futamból nyolc érmet szerzett. K1 500 és 1000 méteren bronzot nyert, mellette csapathajókban gyűjtött még érmeket. Subotić Marko két egyéni számban indult, az idén nem ült csapathajóba. Az 500 méter nem sikerült olyan frappánsan, viszont 1000 méteren hatalmas egyéni csúccsal végzett az 5. helyen. A mezőny nagyon szoros volt, hiszen a 2. és az 5. helyezettet mindössze másfél másodperc választotta el egymástól — sorolta az eredményeket a vezetőedző.


A női kajak négyes több érmet is szerzett

Csapatban a pionírok és a serdülők között a Tiszavirág az ország legjobbjának bizonyult, a juniorok a 6., a felnőttek a 7. helyen végeztek, összesítettben pedig két gigász, a šabaci Zorka és a palánkai Tarket mögött a kiváló 3. helyet szerezték meg. Az eredmények alapján kijelenthető, hogy a legjobb utánpótlás-nevelés Zentán folyik.

— A felnőttmezőnyt illetően több egyesületnek nagyobbak az anyagi lehetőségei, a felnőtt versenyzőket meg tudják tartani, a legjobbakat megvásárolhatják. Zenta kisváros, ott ez nem egyszerű. Mi is végeztünk már az első háromban a felnőttek között, de akkor olyan erős juniorcsapatom volt, amely kiváló eredményeket ért el a felnőttmezőnyben is. Ha a jelenlegi pionír-, serdülő- és juniorkorú versenyzőim továbbra is ilyen kitartóan dolgoznak, akkor három-négy év múlva lesz egy ütőképes felnőttcsapatunk — mondta Fehér, hozzáfűzve, hogy az országos minikajak-bajnokságon három érmet nyertek.

— A legkisebbekkel korábbi versenyzőm, Vartus Árpád foglalkozik, akihez ugyancsak egykori tanítványom, Túri Csongor is csatlakozott, ezzel jelentős terhet levéve a vállamról. A három érem mellett egyesben minden kajakosunk az első nyolcban végzett, ami nagyon jó eredmény, hiszen itt nincsenek előfutamok, így egyszerre 40-50 versenyző vág neki a távnak. A népes minikajakcsapatunk 35-40 főt számlál.

A klub versenyzői a Tiszán edzenek, mely csak az év bizonyos hónapjaiban megfelelő helyszín. Állóvíz hiányában jelentős hátrányban vannak a jobb feltételek között dolgozó egyesületekkel szemben.

— Nagyon nehéz az állóvízre valamilyen megoldást találni. A Tiszán június közepétől tudtunk készülni. Megelégednénk egy 1000-1100 méter hosszú állóvízzel is, ahol specifikus munkát tudnánk végezni. Mindenféle ötletet meghallgatunk. Bízunk benne, hogy az olimpiai reménységek versenyére készülő kajakosoknak megadatik, hogy karrierjük alatt Zentán állóvízben evezhessenek. Számomra általában csak A terv létezik, de most B tervben is gondolkodnom kell, hiszen egy állóvizes pálya létesítése hatalmas kihívás a zentai vezetőség számára mind egyesületi, mind önkormányzati szinten.

A szerbiai kajaksportól szólva a vezetőedző elmondta, hogy generációváltás van folyamatban. A tokiói olimpia elúszott, Párizsra kell készülni. Túl sok idő nincs 2024-ig, hiszen 2023-ban már kvalifikációs világbajnokságot tartanak, ahol bizonyítani kell. A Tokióban részt vett három szerbiai kajakozó közül ketten még huszonhárom év alattiak, velük Párizsban is számolhatunk, valamint ha a 2005/06-os generáció együtt marad, akkor előfordulhat, hogy a francia fővárosban tizennyolc éves kajakozó is indul Szerbia színeiben.


A fiúk is kitettek magukért (a Tiszavirág Kajakklub felvételei)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg A Pálya Széléről rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..