Klímatanácskozás

Klímatanácskozás

Létrejött az új Európai Bizottság — Klímatanácskozás Brüsszelben — Rekordszámú letelepedő, Nagy-Britannia a legvonzóbb — Berlusconi jó fiú lett

Létrejött az új Európai Bizottság

Az Európai Parlament megszavazta a Jean-Claude Juncker volt luxemburgi néppárti miniszterelnök által vezetett új Európai Bizottságot, melyben Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos lett. A bizottság első alelnöke a holland Frans Timmermans, aki a minőségi jogalkotásért, az uniós intézményközi kapcsolatokért, a jogállamiság és az alapjogi charta tiszteletben tartásáért, valamint a fenntartható fejlődésért felelős. Hat további alelnöknek pedig az olasz Federica Mogherinit, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, a bolgár Krisztalina Georgievát, a költségvetés és az emberi erőforrások felelősét, az észt Andrus Ansipot, a digitalizált egységes piac felelősét, a szlovák Maroš Šefčovičot, az energiaunió-ügyi illetékesét, a lett Valdis Dombrovskist, az euró ügyeinek és a szociális párbeszédnek felügyelőjét, valamint a finn Jyrki Katainent, a munkahelyteremtés, a növekedés, a beruházások és a versenyképesség felelősét választották meg.

Klímatanácskozás Brüsszelben

Kétnapos csúcsértekezletet tartottak Brüsszelben. A tanácskozáson részt vevő állam- és kormányfők az Európai Unió energiapolitikáját hosszú évekre, pontosabban a 2030-ig meghatározó kérdésekről, a klíma- és energiastratégiáról próbáltak dönteni. Ez a téma egyébként márciusban már szerepelt a napirenden, de akkor nem jött létre megegyezés arról, mennyivel csökkentse az Európai Unió az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a környezet védelme érdekében. A jelenleg elfogadott stratégia értelmében a tagállamok kötelezően, kikényszeríthető módon az 1990. évi szinthez képest legalább 40 százalékkal mérséklik szén-dioxid-kibocsátásukat, 27 százalékra növelik a megújuló forrásokból származó energia arányát energiatermelésükben, és az előrevetített számításokhoz képest szintén 27 százalékkal javítják az energiafelhasználás hatékonyságát.

Rekordszámú letelepedő, Nagy-Britannia a legvonzóbb

Az elmúlt évben csaknem két és fél millió Európai Unión kívüli állampolgár kapott tartózkodási engedélyt az EU huszonnyolc tagállamának valamelyikében. Mindez 12,5%-os emelkedés az előző évhez képest. A brit kormány bevándorlóellenes politikáját mintegy megcáfolva éppen az Egyesült Királyságban kértek és kaptak a legtöbben — 724 000-en — tartózkodási engedélyt. A lista második helyezettje nagy meglepetésre Lengyelország lett 274 000 letelepülővel, ami az ukrán válsággal függ össze. Az EU-ba Ukrajnából költöztek át a legtöbben, 237 000-en, az áttelepülők közül pedig sokan a közeli Lengyelországot választották. A betelepülők számát tekintve Olaszország áll a harmadik helyen 244 000 fővel. Magyarország 2013-ban 16 833 tartózkodási engedélyt állított ki EU-n kívüli polgároknak. A kettős állampolgárságú magyarokat nem számolták bele az említett számadatba.

Berlusconi jó fiú lett

Az adócsalásért elítélt Silvio Berlusconi jó magaviselete miatt büntetéscsökkentésben részesül, avagy a kiszabott ítélet határideje előtt befejezi a közmunkavégzést. Az olasz bíróság az egykori kormányfő büntetéséből csaknem négy hónapot fog elengedni. A 78 éves politikus május óta egyetlenegy alkalommal sem halasztotta el a közmunkavégzést. Azt az előírást is tiszteletben tartotta, hogy milánói lakhelyét kizárólag bírósági engedéllyel hagyhatja el. Berlusconi egyébként vissza akar térni az aktív politikai életbe, és részt akar venni a következő olasz választáson. Noha a bíróság két évre eltiltotta közhivatal viselésétől, a politikus szerint ezt az ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága semmisnek fogja nyilvánítani. Ha valóban így lesz, akkor újra megmérettethetné magát.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Klímatanácskozás
Világkép
  • MTI
  • 2020.03.23.
  • LXXV. évfolyam 12. szám
Klímatanácskozás
Világkép
Facebook

Támogatóink