home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Kívül-belül szépülő tavak
Bíró Tímea
2020.08.26.
LXXV. évf. 35. szám
Kívül-belül szépülő tavak

A mai napon Szabadka Önkormányzata, a Palicsi Park Kft., a Vízművek és Csatornázási KKV és a Palics—Ludas KV közös sajtótájékoztatót tartott a palicsi Vigadó teraszán. A Palicsi- és a Ludasi-tó biológiai sokszínűségének megőrzését célzó Ecolacus projektum évértékelőjéről, illetve az információs táblák elhelyezéséről volt szó.

A rendezvény moderátora Ljubica Bertović, a Palicsi Park Kft. turizmusfejlesztési részlegének vezetője volt.

Elsőként Molnár Ervin projektmenedzser szólalt fel, akitől megtudtuk, hogy mind a 14 tervezett közbeszerzési pályázat lezárult, és egyetlenegy kivételével a szerződések aláírása is megtörtént, ami arra utal, hogy a projektum a legaktívabb fázisában van.


Molnár Ervin

Ljubica Bertović elmondta, hogy a közeljövőben több információs táblát is kihelyeznek a Palicsi- és a Ludasi-tó környékén, hogy hasznos tudnivalókat nyújtsanak a tó állat- és növényvilágáról, valamint tájékoztassák az embereket az Ecolacus projektummal kapcsolatban. Ennek része az a weboldal is (www.zastitapalicludas.rs), amelyen az érdeklődők minden információt megtalálnak magyar, szerb és angol nyelven.  


Sugár György

Sugár Györgytől, a Vízművek és Csatornázási KKV igazgatójától megtudtuk, hogy Palicson 22 kilométernyi szennyvízcsatornát helyeznek le, a munkálatoknak pedig szeptember 30-áig kell befejeződniük, ami viszont még nem a projektum vége.

— A közeljövőben minimum 500 felhasználó csatlakozására számítunk. Eddig körülbelül 100 csatlakozást hajtottunk végre. Az új rendelet szerint kötelező lesz a polgárok csatlakozása a hálózathoz. Egy újabb szűrőt helyezünk el a városi szennyvíztisztító kifolyócsövénél, ezáltal pedig tovább csökkentjük a foszfor mennyiségét a szűrt szennyvízben. Gondoskodnunk kell a dehidratált iszapnak a békovai Regionális Hulladéktárolóba való elszállításáról is, melyet egy nagyobb méretű kamionnal tudunk majd az év végéig elvégezni — mondta Sugár György.


Dobó Márta

Dobó Márta, a Palics—Ludas KV igazgatója felszólalásában elhangzott, hogy a Palicsi-tó 3-as és 4-es szektora, valamint a Ludasi-tó körül alakítanak ki védősávokat, melyek a vízpart és a mezőgazdasági területek közötti részen lesznek.

— Tovább folytatódik az invazív növények eltávolítása, mely eddig a Palicsi-tó körül 11 000 négyzetméternyi területen, a Ludasi-tó esetében pedig 2000 négyzetméteren valósult meg. A védősávok kialakítása érdekében a tavasszal többhektárnyi területen lucernát vetettünk, melyet rendszeresen kaszálunk. Az őshonos fák és bokrok telepítése az ősszel történik meg. A lehalászás 2014-ben kezdődött, és augusztus 3-a óta naponta körülbelül másfél tonna invazív halat vesznek ki a Palicsi-tóból — mondta el az igazgatónő.


Marko Stojčić

Marko Stojčić, a SETEC Engineering GmbH & Co. KG konzultációs cég képviselője a két tó flórájának és faunájának gazdagságát emelte ki, majd hangsúlyozta, hogy a környezetvédelem a jövőben remélhetőleg a fiatalokhoz is közelebb kerül.


Információs tábla

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..