home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kíváncsiságból…
Fehér Márta
2019.08.06.
LXXIV. évf. 31. szám
Kíváncsiságból…

​​​​​​…lopták el Hunyadi kardját — A turisztikai idény végéig több rendőr lesz az utakon — Másfél millió dináros büntetés

​​​​​​…lopták el Hunyadi kardját

Beismerő vallomást tettek az elkövetők, akik ellopták a nemrégiben Zimonyban felavatott Hunyadi János-szobor bronzkardját. A három 20 és 25 év közötti egyetemista szabadlábon védekezhet az eljárás alatt. A fiatalokat a rendőrség gyorsan elfogta, a kihallgatás során vallomásukban azt állították, hogy csak a kíváncsiság vezérelte őket. Elmondásuk szerint másnap visszavitték volna a kardot az illetékesekhez. Mivel büntetlen előéletűek, a bíróság engedélyezte, hogy az ítélet meghozataláig szabadlábon védekezzenek. A rendőrség korábbi közleménye szerint a Hunyadi János-szobor kardja a lehető legrövidebb időn belül, az indítékok megvizsgálása után visszakerül a helyére. Hunyadi János egész alakos zimonyi szobrát az 1456. évi nándorfehérvári csata 563. évfordulóján avatta fel Áder János magyar és Aleksandar Vučić szerb államfő. (MTI, Novosti)

 

A turisztikai idény végéig több rendőr lesz az utakon

A közlekedési rendőrség a vezetés közben szabálytalanul telefonálókat bünteti, a kiszabható pénzbírság 10 000 dinár — tájékoztatott a belügyminisztérium. A felmérések azt mutatják, hogy a vezetés közbeni telefonálás a négyszeresére növeli a közlekedési balesetek kockázatát, az üzenetírás és -olvasás pedig a nyolcszorosára. Az ellenőrzés során azokat is szigorúan megbüntetik, akik nem használják a biztonsági övet. Ez a hátsó ülésen utazók számára is kötelező, gyerekek esetében pedig fokozott szigorral járnak el a gépjárművezetőkkel szemben. A Közlekedésbiztonsági Ügynökség felmérése szerint Szerbiában a gépjárművezetők 5,7 százaléka nem az előírt módon használja telefonját vezetés közben. Az év első felében 25 000 gépjárművezetőt büntettek meg emiatt, ez 13 százalékkal több vétség az előző év azonos időszakához képest. Mivel az idei nyár folyamán sokan meghaltak vagy megsérültek közlekedési balesetben, a rendőrség bejelentette, hogy szigorítja az ellenőrzéseket, illetve kíméletlenül büntet. (021.rs)

 

Másfél millió dináros büntetés

Ennyi járhat annak, aki feketén adja ki lakását. Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter szerint az átalányadó bevezetésével arra szeretnék motiválni a lakást, szobát vagy házat kiadókat, hogy ezt törvényesen tegyék, hiszen több mint félmillió dinárt rónának ki azokra, akik nem jelentik be az albérlőjüket. A Pink TV-nek nyilatkozva elmondta, hogy Belgrádban mindössze 2500 kiadó helyiséget jelentettek be az ingatlantulajdonosok, miközben több százezer turista érkezik évente a szerb fővárosba, Újvidéken pedig mindössze 600 fekhelyet vettek nyilvántartásba, holott a tartományi székváros a leglátogatottabb városok listáján a második helyet foglalja el. „Gondot okozott, hogy a felügyelőség nem mehet be a lakásba, hogy ellenőrizze, kiadja-e valaki az ingatlanát. Szerettünk volna egy win-win helyzetet teremteni, így bevezettük az átalányadót azok számára, akik legfeljebb 30 fekhelyet tulajdonolnak” — részletezte a miniszter. Kifejtette, hogy az első kategóriás fekhelyekért a tulajdonosoknak évi 3000 dinárt kell fizetniük. A tárcavezető szerint mindkét fél nyer, hiszen az állam valamennyi pénzhez jut az adó bevezetésével, a szálláskapacitások tulajdonosai pedig minimális kiadással legálisan adhatják ki a fekhelyeket. Mint mondta, az európai turisztikai bizottság becslése szerint Szerbia a harmadik helyet foglalja el a bővülő idegenforgalmi piacot felmutató országok listáján. Ez annak köszönhető, hogy idegenforgalmi szempontból Szerbia korábban nem volt vonzó, a turisták viszont arra törekednek, hogy eddig még nem felfedezett helyekre látogassanak el. Becslése szerint Szerbiát az idén ha nem is 10, de 5 százaléknál több turista keresi fel, mint tavaly. (Tanjug)


Nyitókép: Hunyadi János újonnan felavatott szobra Zimonyban (MTI/Koszticsák Szilárd)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..