home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Kiválóságaink gálája
Tóth Lívia
2024.06.07.
LXXIX. évf. 23. szám
Kiválóságaink gálája

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács Szabadkán, a városháza dísztermében szervezte meg a XII. Vajdasági Tehetség Gálát. Ezen az eseményen Vajdaság tehetséges diákjai közül a legtehetségesebbek elismerésben részesültek, valamint a Tehetség szolgálatáért mentori és életműdíjat is odaítéltek azoknak a személyeknek, akik életpályájuk, munkájuk során kiemelkedő eredményeket értek el.

A megjelentek között köszöntötték Engert Jakabné Zsuzsannát, a Kecskeméti Önkormányzat alpolgármester asszonyát és kísérőit, valamint Balogh Levente vállalkozót, üzletembert.

Ünnepi beszédet mondott De Negri Ibolya, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács elnöke, valamint Balogh Levente is szólt az egybegyűltekhez.

A Kistehetség elismerést természettudományi kategóriában Balázs Piri Kevin, a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola 7. osztályos tanulója, Mészáros Máté, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola 8. osztályos tanulója, társadalomtudományi kategóriában Rekecki Jázmin, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola 7. osztályos tanulója, Bőviz Zsóka, a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola 8. osztályos tanulója, zeneművészet kategóriában Erős Lilla, a törökbecsei Miloje Čiplić Általános Iskola 7. osztályos tanulója, Molnár Sára, a bácskertesi József Attila Általános Iskola 8. osztályos tanulója, képzőművészet kategóriában Crnjaković Ana, a szabadkai Október 10. Általános Iskola 8. osztályos tanulója, Farkas Larissza, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola 8. osztályos tanulója, sport és mozgáskultúra kategóriában Fehér Benjámin, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola 8. osztályos tanulója, Soós Fanni, a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola 8. osztályos tanulója, számítástechnika és programozás kategóriában pedig Popovics Regina, a bácskertesi József Attila Általános Iskola 7. osztályos tanulója érdemelte ki.

A középiskolások közül Ígéretes tehetség díjban részesültek természettudományok kategóriában Kis Botond 2. osztályos, Erdélyi Nimród és Faragó Szabolcs 4. osztályos tanulók, mindhárman a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákjai, társadalomtudományok kategóriában Apró Bogács Zsóka a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium 3. osztályos tanulója, Kovács Anita, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola 3. osztályos tanulója, sport és mozgáskultúra kategóriában Rác Szabó Hanna, a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium 2. osztályos tanulója, Farkas Dávid, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium 4. osztályos tanulója, képzőművészet kategóriában Horváth Nóra, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium 4. osztályos tanulója, zeneművészet kategóriában Nagypál Zsófia, az újvidéki Isidor Bajić Zeneiskola 3. osztályos tanulója, képzőművészet és filmművészet kategóriában Bálint Német Bence, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium 2. osztályos tanulója, számítástechnika és programozás kategóriában Kalmár Krisztina, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium 4. osztályos tanulója.

A Kiváló tehetség címet viselheti Sinkovics Eleonóra, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar harmadéves hallgatója, Cseszkó Márk, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola harmadéves hallgatója és Dupák Fanni, az Újvidéki Művészeti Akadémia magyar nyelvű színészképzésének mesterszakos hallgatója.

Tehetséges fiatal kategóriában Bata Doriánt, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának történelem szakos mesterhallgatóját emelték ki.

Minden díjazott plakettet, ajándékot és az MNT jóvoltából egyszeri ösztöndíjat kapott, valamint részt vehetnek a Zánkai Erzsébet-táborban, illetve a középiskolások a sátoraljaújhelyi Rákóczi-táborban.

A Tehetség szolgálatáért mentori cím büszke tulajdonosa lett: Csonti Melinda, a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola tanítónője, Galusz Gabriella, a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola osztálytanítója, Báló Bordás Gizella, a törökbecsei Miloje Čiplić Általános Iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanára, Esztelecki Péter, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium informatikatanára, valamint a Szent István Egyetem Zentai Konzultációs Központjának előadója, dr. Námesztovszki Zsolt, az Újvidéki Egyetem rendkívüli egyetemi tanára, akinek az online oktatás és a korszerű oktatástechnológia a szakterülete.

2024-ben a Tehetség szolgálatáért életműdíjat Csíkos Sándor informatika és számítástechnika szakos tanár vette át, aki immár 22 éve a bácskertesi József Attila Általános Iskola igazgatója. Szívén viseli a nyugat-bácskai körzet oktatását, fontosnak tartja a falu több évszázados hagyományainak életben tartását és a fiatalokkal való megismertetését, a testvérvárosi kapcsolatok fejlesztését és ápolását országon belül és nemzetközi szinten is.

Kiemelkedő szervezőkészséggel, együttműködéssel és szakértelemmel vezeti az iskolát, az ő irányítása alatt az intézményt Szerbia legjobb iskolái közé választották, felújították a számítástechnika-termet és a könyvtárat, új irodákat kaptak a szakszolgálat dolgozói, nyílászárókat cseréltek, új tornateremet adtak át. Az iskola 2011 óta a Kiváló tehetségpont címet viseli. Mottója: „Mi, egyszerű emberek nem hangoztatjuk fennen szóval fontosságunkat, hanem csendben tesszük a dolgunkat.”

Minden díjazott bekerült a Tehetségkódexbe, melyben az elmúlt 10 év díjazottjainak aláírása és fényképe szerepel, megörökítve így Vajdaság kiválóságait.

A gálaműsorban a díjazottak közül bemutatkozott Rekecki Jázmin, Erős Lilla, Molnár Sára és Nagypál Zsófia. A programban közreműködött a szabadkai Pro Musica Kamarakórus, Prezsmer Flóra, a Kecskeméti Kodály Iskola Ének-Zenei Gimnázium 10. osztályos tanulója, valamint Benkő Anikó és Nagy Denisz kecskeméti szakgimnazisták.

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..