home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Kiválasztóra készülődve
Tóth Tibor
2015.03.25.
LXX. évf. 12. szám
Kiválasztóra készülődve

Idény eleji helyzetkép a tóthfalusi Nyers István Labdarúgó Akadémiáról

A tóthfalusi Nyers István Labdarúgó Akadémiát a helyi közösség és az egyházközség hozta létre. Néhány éve együttműködési szerződés aláírására került sor a budapesti Ferencvárossal, Lajkó Csanád pedig az első játékos, aki az akadémiáról kikerülve augusztustól Magyarország legnépszerűbb klubjának korosztályos csapatában folytatja pályafutását. Az akadémiának jelenleg két korosztályos csapata játszik a Szabadkai körzeti ligában, de hamarosan bővül a korosztályok száma. A távlati cél három együttes (a pionírok, a serdülők és az ifik) benevezése a vajdasági minőségi ligába.

— Készülődünk a bajnokság tavaszi folytatására, javában edzünk, a közelmúltban több barátságos mérkőzést is játszottak a fiúk — kezdi a beszélgetést Utasi Jenő atya, a Nyers István Labdarúgó Akadémia elnöke. — Terveink megvalósításán dolgozunk, hamarosan beindítjuk az ovisprogramot, s ezzel közelebb kerülünk célunkhoz, mely egy utánpótlásközpont létrehozása itt, Vajdaságban, a Délvidéken. Az utánpótlásképzést a Fradi szakgárdája irányítaná edzőinkkel, Volford Tiborral, Darko Veselinovval és a kapusedzővel, Benkó Tihamérral együtt. Az akadémia jövendőbeli tagjainak több kiválasztót szervezünk, aminek kettős célja van: az egyik, hogy a gyerekek minél fiatalabban kerüljenek hozzánk, a másik pedig, hogy az ifjúsági korosztályú fiatalok is lehetőséghez jussanak.


Folyik az edzés


Az első kiválasztóra március 29-én, vasárnap, délután 15 órától kerül sor az akadémia területén, a Kossuth utca 4. alatt. Általános és középiskolásokat is szeretettel várnak, a gyerekek hozzanak magukkal felszerelést. Érdeklődni Bontovics Istvánnál lehet, a 063/86-77-754-es telefonszámon.


Utasi elnök elmondása szerint az edzőkkel állandó eszmecserét folytatnak, mivel az egyik szempont szerint mindenkinek esélyt kell adni, az edzők szempontjából pedig fontos, hogy a legtehetségesebbek kerüljenek az akadémiára, hiszen így térül meg a befektetett munka.

— A kettő között egyensúlyt kell találni. Egyértelmű, hogy a szakmai szempont az első, de szociális programunk által néhány gyereket akkor is elvállalunk, ha nem kiváló focisták. A fiataloknak ez egy kiugrási lehetőség, mert itt nemcsak az akadémiáról van szó, az egész rendszer ugyanis három alappilléren, az akadémián, a kollégiumon és a diákotthonon, valamint az oktatáson áll. Korábban hetven diák is tartózkodott az akadémián, most az átszervezés miatt negyvenen vannak. Az általános iskolai képzést megerősítettük, hiszen jobb, ha minél fiatalabb korban elkezdhetjük a játékosok képzését — mondta Utasi.

A már említett, március 29-ei kiválasztó után júniusig az akadémián még legalább öt válogatást szerveznek, melyekre a Ferencváros szakvezetőit is várják. A IX. kerületi zöld-fehérek a legutóbbi tóthfalusi látogatásuk alkalmával a negyvenből kilenc játékost választottak ki, akik felkeltették az érdeklődésüket. Ketten, Lajkó Csanád és Kollár Arnold már voltak próbajátékon Budapesten, a többieknek a tavasszal adnak lehetőséget a zöld-fehérek. Lajkó Csanád esetében pozitív válasz érkezett, és ő az első fecske, aki az ősztől a Ferencváros korosztályos csapatában folytatja pályafutását.

— 2006-ban kezdtem focizni az adai AFK csapatában. Kilenc-tíz éves koromtól kezdve a jelenlegi edzőm, Volford Tibor irányítása alatt dolgoztam, az akadémiára 2013. február 4-én kerültem be. A Ferencvárosnál egy hetet töltöttem, hétfőtől péntekig edzéseken vettünk részt, szombaton pedig Pozsonyban barátságos mérkőzést játszottunk a Slovan ellen. A vereség ellenére jól teljesített a csapat, csak az agresszivitás tekintetében kellett volna mindenkinek jobban odatennie magát. A Fradi játékosaival mindenben felvettem a versenyt, a még gyorsabb, egyérintős játékot azonban gyakorolnom kell még. A célom, hogy bekerüljek a Fradi U-15-ös, korosztályos csapatába, fokozatosan lépdeljek előre, távlati célom pedig, hogy egy szép napon magamra öltsem a Bayern München mezét — mondta az adai származású irányító középpályás. Az akadémiának jelenleg két csapata — a serdülők (U-17) és az ifik (U-19) — szerepel a Szabadkai Körzeti Ligában, a pionír korosztályú gyerekek pedig különféle tornákon vesznek részt.

— Szeretnénk feltölteni a legfiatalabbak keretét, és ősztől a serdülők és az ifik mellett pionír korosztályt is indítanánk a honi pontvadászatban. A terveink között szerepel az óvodásprogram is, azaz a gyerekek egészen fiatalon megismerkedhetnének az akadémiával, az itteni lehetőségekkel. A modern futballra oktatjuk őket, hetente ötször edzenek, emellett vannak még külön foglalkozások, az iskolán kívül kötelező tanulóidő, úgyhogy szigorú követelményeknek kell megfelelniük. Serdülőcsapatunk a megadott korhatárnál egy évvel fiatalabb játékosokból áll. A táblázatra nézve megállapíthatjuk, hogy csapatunk jobb annál, mint amit a táblázat mutat, a fiatalok kiválóan helytálltak az idősebbek között. Az ifjúsági együttesnek van esélye, hogy bajnokként zárja az idényt. A szabadkai Bácska 1901 mögött három ponttal lemaradva a második helyen állunk, a tavaszi idényben pedig a mi pályánkon játsszuk a rangadót. Remélem, hogy a fiúk kiharcolják a magasabb ligába való jutást, de azt sem könyveljük el csalódásnak, ha ez nem sikerül, mert fokozatosan építkezve ennek előbb-utóbb eljön az ideje. Nehéz ellenfelekkel játszottunk barátságos mérkőzéseket, hiszen az újvidéki Proleter, az OFK Beograd és a Ferencváros vendégei is voltunk. A tavasszal mindhárom csapatot szeretnénk visszahívni, az újvidéki Vojvodina ellen is tervezünk egy mérkőzést, illetve Zalaegerszegre is invitáltak bennünket. A legfiatalabbak megnyerték a téli kispályás-fociligát, és bejutottak az országos döntőbe — mondta Volford Tibor, az akadémia egyik edzője.


Lajkó Csanád augusztustól a Ferencvárosban folytatja pályafutását

Korábban felnőttcsapat is volt, mely először a Tisza Menti, majd a Szabadkai Körzeti Ligában szerepelt.

— A felnőttcsapatot még a Fradival való együttműködés megkezdése előtt alakították meg. A csapatban, ifi liga hiányában, főleg negyedikes középiskolások játszottak. Az együttműködési szerződés megkötése után úgy ítéltük meg, hogy az első csapat fenntartása óriási anyagi kiadás. A felnőttekkel reális cél lett volna a Vajdasági Ligába való jutás, középiskolás gyerekekkel azonban ez nehezen lett volna elérhető. Annak pedig nem láttuk értelmét, hogy tapasztalt vidéki játékosokat szerződtessünk, és ezzel elvegyük a játéklehetőséget a fiataloktól. Az ifjúsági liga megalakulásának és a Ferencvárossal kötött szerződésnek köszönhetően megtaláltuk annak a módját, hogy a kimenő korosztály is játéklehetőséghez jusson. Így hát a felnőttcsapat működtetése értelmét vesztette, teljes mértékben az utánpótlásra összpontosítunk — ecsetelte az edző.

A Ferencváros pályamunkásai és munkagépei felújították a centerpályát, most pedig az egyik edzőpálya földmunkálatai vannak folyamatban. A budapestiek nagyon szeretik a vajdasági játékosokat, hiszen a mentalitásuk egészen más, sokkal harciasabbak. Csanáddal kapcsolatban megjegyezték, hogy rendkívüli hajlama van a fejlődésre, akar, küzd, és éppen ezek a tulajdonságok hiányoznak a magyarországi játékosok nagy részéből.

Az akadémia vezetősége azon dolgozik, hogy az intézmény a szerbiai oktatási, illetve a kollégiumi ellátási rendszer részévé váljon. Bata Ferenc, az akadémia alelnöke elmondta, ha ez sikerülne, akkor fedezni tudnák a dolgozók jövedelmét és a rezsiköltséget, ami jelentős segítség lenne.

— Az induláskor tisztában voltunk vele, hogy nem lehet mindenkiből focista. Székelykevéről, Apatin környékéről, Verbászról is vannak diákjaink, és ha ők nem kerültek volna hozzánk, akkor valószínűleg nem magyar középiskolában folytatták volna tanulmányaikat. Tőlünk esélyt kaptak, hogy a középiskolát magyar nyelven fejezzék be, azt azonban nem lehet tudni, később merre sodorja őket az élet. Így nagyobb az esély, hogy sikerült őket megmentenünk magyarnak — emelte ki az alelnök.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..