home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kitűnőre sikeredett toborzó
TóthTibor
2017.03.24.
LXXII. évf. 11. szám
Kitűnőre sikeredett toborzó

A majdnem három évtizede alakult Vajdasági Magyar Cserkészszövetség kiemelt célja a meglévő cserkészcsapatok működésének megerősítése, ezenkívül új csapatok alakítása is szerepel a célok között.

A majdnem három évtizede alakult Vajdasági Magyar Cserkészszövetség kiemelt célja a meglévő cserkészcsapatok (Szabadka, Horgos, Topolya, Kishegyes, Kispiac, Hajdújárás, Királyhalom, Szentmihály, Muzslya, Csantavér, Temerin) működésének megerősítése, ezenkívül új csapatok alakítása is szerepel a célok között. A közelmúltban Keviben és Zentán szerveztek toborzót, és a fiatalok belekóstolhattak a cserkészet szépségébe, illetve Padén, Martonoson, Szajánban, Erzsébetlakon, Nagybecskereken és Tornyoson is alakulóban van a cserkészcsapat.


A zentai toborzón több mint ötven gyermek jelent meg

2016-ban a VMCSSZ tagjai közül 51-en különféle vezetőképzéseken fejlesztették tudásukat, jelen voltak a határtalanul táborban, a Welker-tanyán pedig ötödik alkalommal szerveztek nyílt tábort, melyen a cserkészet iránt érdeklődő gyerekek és felnőttek vettek részt. Képviseltették magukat a horgosi sportnapon, a központi akadályversenyen, a zentai Mosolytenger gyermekfesztiválon, a Zentai Napokon, a szabadkai Interetno fesztiválon, a palicsi Szent István-napi ünnepségen, a csantavéri hittanos lelki napon, valamint bekapcsolódtak a cipődoboz-akcióba is. Második alkalommal hirdették meg a Van képed hozzá? elnevezésű fotópályázatot, melyre negyven érdeklődőtől 121 fotó érkezett. Az eredményeket decemberben, a betlehemi békeláng átadásakor hirdették ki, és a beküldött pályamunkákat is kiállították.

A 2017. év első eseménye a Turul őrs tagjaihoz fűződik, február 3-án ugyanis Keviben tartottak toborzót. Ezt egy, a további toborzást elősegítő szülői értekezlet követte Zentán, a csapatparancsnokoknak vezetői találkozót szerveztek, majd február közepén Muzslyán évi közgyűlést tartottak.

Kecskés Endre (Szabó Attila felvétele)

— A szervezetet és a szövetséget érintő kérdéseket csapatvezetői szinten vitattuk meg. Fontos, hogy a vezetők együttműködjenek, ez jó alapot ad az egész cserkészmozgalomnak. Folyik az erdélyi központú, MAGCSEV elnevezésű, az egész Kárpát-medencét felölelő cserkészvetélkedő, mely során kiderül, melyik őrs a legtalpraesettebb. Szervezetünkből tizenegy őrs küldte el az első forduló megoldott feladatait. Február 22-én, a cserkészvilágnap alkalmából gyermeklapunk, a Jó Pajtás nagy részét a cserkészet töltötte ki. Csapataink farsangi bálokat szerveztek, és weboldalunk (www.vmcssz.rs) is elkészült. A szegedi Árvízi emléknapon is megjelentünk — mondta Kecskés Endre, az Észak-bácskai körzet ügyvezető elnöke.

A Thurzó Lajos Általános Iskolában megtartott toborzón több mint ötven gyermek vett részt. Az eseményt a szervezők egy keretmese köré építették. A gyerekeket a csillagszemű juhász várta, és vele együtt járták végig a toborzó állomásait, közben játékok és egyéb foglalkozások által cserkészismereteket sajátítottak el. A forgószínpad által megtanulhatták, hogy ki is Bi-Pi, és mit takar az őrs. Nyomolvasást, népdaléneklést, egészségügyi ellátást gyakorolhattak. Kézműves-foglalkozás és furulyakészítés várta a részvevőket, majd közös munkával szabadíthatták ki a juhászt egy olyan állat fogságából, amelynek kilétére a nyomolvasás adott választ.

— A zentai toborzóval rendkívül elégedett vagyok. Már annak is örülnék, ha minden toborzóra legalább tízen eljönnének. Remélem, hogy ebből az ötven gyerekből legalább húsz megmarad, aki majd folyamatosan képzi magát, és egyre feljebb halad a ranglétrán. Hét- és huszonhárom éves koruk között folyamatosan képezzük a fiatalokat, mindenki az életkorának megfelelő kihívásoknak tehet eleget — mondta Kecskés.


Archív felvétel

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség az idén is különféle programokkal várja az érdeklődőket. Mivel Szent László-év van, az augusztus közepére tervezett nyári tábor keretmeséje a neves magyar királyhoz kapcsolódik. A táborban palástok, pajzsok, lándzsák, kardok készülnek, lovagi torna is lesz, azaz a részvevők teljesen elmerülhetnek a magyar királyról szóló mondavilágban. Július 13-a és 20-a között vízi tábor szerepel a programban. A vízicserkész-szakág a Száván és a Dunán egyhetes vízi tábort szervez, mely nem mindennapi kalandokkal kecsegtet.

— A topolyai Kokrehel József személyében megvan az első vízicserkész-tisztünk, hamarosan pedig kerékpárosszakág nyílik a szövetség keretében. Ez a vízi program a cserkészeknek szól, a velünk most ismerkedők számára pedig a nyílt tábort szervezzük. Évente egy vagy két segédtiszt az Egyesült Államokban töltheti a nyarat, ahol az ottani magyarokkal együtt táborozik, illetve feleleveníti a magyar szokásokat, hagyományokat — emelte ki az ügyvezető elnök.

Amint láthatjuk, a cserkészek is nagy lendülettel vágtak neki a 2017. évnek. Képzések, táborok, sok-sok feledhetetlen kaland és kihívás, megannyi megismételhetetlen élmény várja azokat, akik bele szeretnének kóstolni a cserkészek egyedi és csodálatos világába.


A gyerekeket a csillagszemű juhász várta

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..