home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Kitörési esély
(o. i.)
2010.02.17.
LXV. évf. 7. szám
Kitörési esély

Négy konzultációs pont, ahol szemtől szemben beszélgethettek el az előadókkal a főiskolai és egyetemi hallgatók - Szabó Attila felvételeiAmióta Magyarkanizsa önkormányzata több mint félszázra emelte az ösztöndíjjal támogatott főiskolások és egyetemi hallgatók számát, azóta a velük való kapc...

Négy konzultációs pont, ahol szemtől szemben beszélgethettek el az előadókkal a főiskolai és egyetemi hallgatók - Szabó Attila felvételei

Amióta Magyarkanizsa önkormányzata több mint félszázra emelte az ösztöndíjjal támogatott főiskolások és egyetemi hallgatók számát, azóta a velük való kapcsolattartás, törődés is hatványozódott. Évi két alkalommal (nyáron és a téli szünidő idején) találkozóra hívják össze az ösztöndíjasokat és a község főiskolás és egyetemista fiataljait. Egyrészt, hogy visszajelzéseket kapjanak tőlük. Másrészt, hogy olyan előadásokat szervezzenek a számukra, amelyeken olyan témákban kapjanak hasznos tudnivalókat, támpontokat és segítséget, mely ,,tantárgy”-at (pl. pályakezdés, érvényesülés, karrierépítés) nem tanítanak az iskolában. Az idei, sorrendben a negyedik találkozóra múlt pénteken nem a városházán (az eddigi három találkozó színhelyén), hanem a Cnesa OMI nagytermében került sor. Nem véletlenül. Mint Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere köszöntőjében elmondta, azért itt, mert ez a gyönyörű épület nemrég új tartalommal gazdagodott: itt nyílt meg az Ifjúsági Iroda, mely azt a célt szolgálja, hogy még hatékonyabb lehessen a község fiataljainak az érdekképviselete. A Cnesa, az Ifjúsági Iroda, mint állandó találkozási pont mellett azonban az önkormányzat folytatja ezeknek az előadásokkal egybekötött találkozóknak a megszervezését: ,,Meggyőződésem, hogy ezek a találkozók mindannyiunk javát szolgálják, hiszen a nyitottságra tanítanak bennünket, mottójuk pedig: az egy életen át való továbbtanulás'. Itt az élet gyakorlati kérdéseiről lehet előadásokat hallgatni, kérdésekre válaszokat kapni, ismerkedni, kapcsolatokat építeni, s találkozni az ifjúságpolitika képviselőivel -- mondta Nyilas Mihály, és megelégedéssel nyugtázta, hogy ez az első találkozó, melynek magyarországi előadója is van. A másik újdonság: a szervezők az előcsarnokban 4 konzultációs pontot hoztak létre. Az előadások végeztével a fiatalokat négy asztalnál várták az előadók, akiknek személyesen, szemtől szemben tehették fel kérdéseiket, beszélhették meg az őket érdeklő témakört.
A házigazda polgármester után Sinkovits Erzsébet a tartomány helyi önkormányzati és községközi együttműködési titkársága nevében üdvözölte a fiatalokat. Gere Kovács Violetta Magyarkanizsa község ifjúsági cselekvési tervét, ifj. Apczi Jenő pedig a nemrég megnyílt Ifjúsági Irodát mutatta be. Az első magyarországi előadó, Losonczi-Tóth József, a Csongrád megyei önkormányzat ifjúsági referense Betonkeverőtől az ifjúsági munkáig címmel tartotta meg előadását. A tősgyökeres szegedi fiatal vállalkozó, Folbert Péter (35) viszont ,,kanizsai színekben' állt hallgatósága elé -- 3 éve Horgosra költözött, 3 éve, hogy vállalkozása van Kanizsán --, és beszélt a kitörési esélyről. A saját pályakezdésének a történetén át egy izgalmas, megkapóan hiteles előadás keretében adta tovább meglátásait: mennyire fontos az egyetemi évek alatt a kapcsolatépítés; a világot látni indíttatása (hátizsákkal bebarangolni és megtapasztalni Európát); az, hogy az ember a pályafutását a szakmájában kezdje (ha kell, éhbérért is); hogy a vállalkozás nem mindenkinek való, de bele lehet vágni, egy huncut vas nélkül is; hogy lehetőségek, kitörési pontok ott is vannak, ahol az ember nem is hinné... Nem csoda, hogy az előadások végeztével a négy konzultációs pont közül Folbert Péterhez ment oda a legtöbb fiatal kérdezni, érdeklődni, beszélgetni.
Dr. Lepes Josip, a polgármester oktatási tanácsosa arra kérte a jelen levő fiatalokat, a jövő értelmiségét: legyenek a generátorai annak az összefogásnak, amely megtatározza a község 12 településének és Magyarkanizsának a jövőfejlesztési útirányát. A főiskolásoknak és egyetemistáknak további jó munkát és jó egészséget kívánt. A találkozót követően a fiatalok három program közül választhattak: filmvetítés, korcsolyázási lehetőség a jégpályán, illetve Torok Sándor és Torok Melinda kiállításának megtekintése a Dobó Tihamér Galériában. A találkozó meglepetés-rendezvénye egy rangos kiállításmegnyitó volt, melynek szervezője Pósa Károly. A Cnesa előcsarnokában Nyilas Mihály polgármester nyitotta meg Becsey Zsolt volt EP-képviselő kiállítását, melynek címe: A sokféleség laboratóriuma, avagy -- a multikulturalizmus évszázadai a Bácskában és a Bánságban. Mint ismeretes, ennek a kiállításnak az eredeti angol változatát az Európai Parlamentben rendezte meg és mutatta be 2008 májusában Becsey Zsolt EP-képviselő, Habsburg Ottó ajánlásával.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..