home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kitartás és önuralom
SZ. L.
2023.01.16.
LXXVIII. évf. 2. szám
Kitartás és önuralom

Az új év kezdete kiváló alkalom a változásra és a változtatásra. Ilyenkor sokan fogadalmat is tesznek. Habár életmódot váltani bármikor lehet, vannak, akik ebbe az új esztendő kezdetén vágnak bele. Így tett a szabadkai Szakáll Zoltán is, aki egy évvel ezelőtt, 2022 januárjában döntötte el, megszabadul a súlyfeleslegétől. Ezt azonban nem villámdiétával vagy „csodaszerekkel” kívánta megtenni, abban hisz ugyanis, hogy tartós eredmény csak az életmód teljes megváltoztatásával érhető el. Zoltán kisgyermekkorától túlsúlyos volt, egyáltalán nem sportolt. Ma már azonban el sem tudná képzelni az életét mozgás nélkül. Heti hat alkalommal edz. Az intenzív kardio-mozgásforma mellett testépítéssel is foglalkozik.

* Hány kilós voltál akkor, amikor életmódot váltottál? Mi késztetett erre?

— Tavaly januárban 135 kilót nyomtam. Magas volt a vérnyomásom, fáradékonysággal küzdöttem, alacsony volt a terhelhetőségem. Nem éreztem jól magam a bőrömben. Mindig túlsúlyos voltam, nekem az volt a „normális”. Azt gondolom, aki felnőttként hízik meg, talán könnyebben le is tudja adni a felesleget, de aki kisgyermekkorától túlsúlyos, nehezebben szánja rá magát a változásra. Azt hittem, ez így van, ezen nem tudok változtatni. 2021 karácsonyán készült rólam egy kép, mellyel nagyon nem voltam megelégedve. Rengeteget olvastam a témában, tanulmányoztam a fogyás mechanizmusát, a kalóriadeficit működését. 2022. január 23-án, a 26. születésnapomon döntöttem el, hogy másnaptól új időszámítás kezdődik, életmódot váltok.


Szakáll Zoltán egy évvel ezelőtt… és most

* Hogyan kezdtél bele?

— Az első lépés a szigorú diéta felállítása volt. A lényeg az, hogy magas kalóriadeficitet alakítottam ki, vagyis a szervezetem kalóriaigényénél jóval kevesebbet fogyasztottam. Elhagytam a fehér lisztet, szénhidrátcsökkentett rozskenyérre tértem át. Az édességeket és az üdítőket szintén kizártam a táplálkozásomból. Cukrot zöldségek és gyümölcsök formájában fogyasztok. Alacsony a szénhidrátbevitelem, kerülöm a vörös húsokat, inkább csirkét, pulykát, halat, főleg pisztrángot fogyasztok. A zsíros, nehéz ételeket is elhagytam, a fehérjebevitelre viszont ügyelek. Mindig előre tervezek, elhatározom, másnap mit fogok enni, nem nassolok, nem vásárolok impulzívan. Természetesen folyamatosan számolom a kalóriákat. Változatos az étrendem, figyelek az egészséges alapanyagok fogyasztására. Tévhit, hogy az egészséges étrend drágább. Lehet, hogy bizonyos alapanyagok költségesebbek, de fontos a mértékletesség, így ezekből kevesebb is elég. Az étkezés elsősorban nem örömforrás, hanem táplálkozás. Arra kell törekedni, hogy azt együk, amire valóban szükségünk van, és tudjuk, mi az, ami felesleges. Mértékletesen kell étkezni, és olyankor a kevés is elég. 

* Egy éve folytatod ezt az életmódot. Most hol tartasz a súlyoddal?

— Egy év alatt több mint 60 kilót adtam le. Most 74 kiló a súlyom, közben az izomtömegem is lényegesen növekedett. Ehhez azonban sok önuralom kellett.

* Korábban nem mozogtál, most viszont intenzíven sportolsz…

— Egy hónapnyi diétázás után kezdtem mozogni. Eleinte csak szobabicikliztem. Fokozatosan szoktattam magam a kardiózáshoz. Napi 20 perccel kezdtem, ma már napi 80 perces szobabiciklis edzést tartok. Folyamatosan nőtt a teljesítményem, a terhelhetőségem.

* Majd jött a testépítés. Hogyan kezdted?

— Heti öt alkalommal végzek súlyzós edzést. Beszereztem magamnak az eszközöket, így itthon tudok edzeni. Fejlődni csak úgy lehet, ha folyamatosan feszegetjük a tűréshatárt. 45 perces edzést folytatok különböző súlyokkal. Fontos a gyakorlatok helyes kivitelezése, illetve az, hogy folyamatosan növeljem a gyakorlatok számát, illetve a súlyok nagyságát. A mozgás már a mindennapjaim részévé vált. Csak vasárnaponként tartok teljes pihenőt. Már szinte függőség számomra a sport. Ügyelnem kell arra, hogy betartsam az izmok regenerálódásához szükséges pihenőt. Vért kell izzadni, tűrni kell a fájdalmat, akkor el lehet érni a kívánt eredményt. Most a testépítésre koncentrálok.

* Bizonyára akadtak nehézségek, mélypontok. Mi motivált, mi segített át ezeken?

— Valóban voltak mélypontok, de olyankor mindig arra gondoltam, mi ad nekem többet, egy csoki vagy az, hogy fogyni szeretnék. Mi a fontosabb? Ezt mindig feltettem egy képzeletbeli mérlegre. 

* A személyiséged is megváltozott egy ilyen jelentős fogyás után?

— Fegyelmezett lettem, magabiztos, kitartó, talán egy picit hiú is. Szívesen öltözködöm, vásárolok.

* Mit üzennél azoknak, akik fogyni szeretnének, de nem tudják, hogyan kezdjenek bele?

— Azt, hogy csodaszerek nincsenek. Ki kell alakítani egy egészséges és változatos étrendet, rendszeresen kell étkezni, illetve a sportnak is a mindennapok részévé kell válnia. Kitartónak kell lenni, túl kell lépni a nehéz pillanatokon. A villámdiéták nem hoznak eredményt. A szigorú léböjtkúrákkal gyorsan lemegy néhány kiló, de hamar vissza is jön. Sokan visszahíznak, mert a fogyás után visszatérnek a megszokott életmódjukhoz. A változás mindig fejben dől el. Kitartónak kell lenni, és nem szabad azt gondolni, hogy ezen úgysem tudunk változtatni, mert ez genetika, stb. Nem szabad kifogásokat keresni. Ha az ember megszabadul a túlsúlyától, azzal nemcsak esztétikai változást ér el, hanem az életminősége is megváltozik. Nem is gondolnánk, hogy sok problémáért a vércukorszint a felelős. Az ember energikusabb lesz, és jobban teljesít, ha egészségesen táplálkozik, és mozog is. Senkit sem akarok meggyőzni, megtéríteni, viszont ha valaki hozzám fordul, szívesen válaszolok a kérdéseire. Sokan csalódnak, amikor elmondom, mennyi lemondás és munka van ebben, mert azt remélik, hogy valami csodaszerrel fogytam le, mozgás nélkül. Az igazság azonban az, hogy ebbe bizony sok munkát kell fektetni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..