home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kitartás és hit
KESZEG Szabolcs
2015.02.18.
LXX. évf. 7. szám
Kitartás és hit

Rakonczay Gábor kétszeres Guinness-csúcstartó és hatszoros óceánátkelő magyar hajós, az amerikai Év Kalandja Díj és a Magyar Formatervezési Díj birtokosa. Rendszeresen tart előadásokat egyetemeken és felsővezetői képzéseken, eddig öt országban több mint 50 000 ember hallotta a célmegvalósítással kapcsolatos előadásait. Az Átkelés a végtelenen című könyv írója.

Az előadásainak egyik alapgondolata: „Az ember annyi, amennyit gondol és tesz.” Vagy: „A legmerészebb álmok is megvalósíthatóak, ha érdemben és minőségében teszünk értük, mert mindannyiunk feladata átkelni önmagunk óceánján.”

Gáborral a Margit-sziget rakpartján sokat és hosszan beszélgettünk, amikor jó volt az idő. Néztük az elhaladó hajókat, kenukat, kajakokat. Mindig egy bizonyos messze látó szemmel szemlélődött. Nem volt olyan pillanat, amikor ne lett volna terve egy újabb cél eléréséhez. Nagyapám szívós ember volt, Gábor rá emlékeztet. Többször volt életveszélyben, de a jóisten mindig mellette állt. Gábor mindig körültekintő volt, és alaposan kidolgozott tervvel, minden részletet végiggondolva elemezte a mit és a hogyant. A világ működését megfigyelve tudja megvalósítani az elképzeléseit. Sikeres ember, de nem titkolja, hogy alaposan felkészül az előtte álló feladatokra. Sokaknak bátorítást és reményt nyújt a céljaik eléréséhez.

* Mire van szükség egy cél eléréséhez?

— Leginkább kitartásra és sok munkára. A célba vetett hitünk megóvására, illetve hogy ne vegyük figyelembe a cél elérésében minket nem támogató emberek negatív megnyilvánulásait. Fókuszáltság és hit.

* Mit tegyünk, ha akadályokba ütközünk?

— Akadályok, gondok és kritikus pontok mindig lesznek. Fontos, hogy mindig az éppen aktuális nehézséggel, feladattal küzdjünk meg. Ha pedig kezdünk felőrlődni, akkor mindig a célból merítsünk erőt. Az akadályra úgy kell tekinteni, mint egy lépcsőfokra, melyet muszáj meglépnünk.

* Mi a legfontosabb?

— Hinnünk kell a célunkban, melyet minden más elé kell helyeznünk. Persze lehetne ismételgetni, hogy sose adjuk fel, de a valóságban ennél egyszerűbb a dolog. Ha mindennap teszünk valamit az ügyünkért, akkor a siker hosszú távon elkerülhetetlen.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..