home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kiszolgáltatott gazdasági húzóágazat
Talpai Lóránt
2013.04.24.
LXVIII. évf. 17. szám
Kiszolgáltatott gazdasági húzóágazat

Ha az agrárium jelenét, illetve jövőjét próbáljuk boncolgatni, akkor érdemes kitekintenünk Magyarországra. Ott ugyanis néhány évvel ezelőtt a termőföldről szóló törvény legfontosabb célja az volt, hogy a rendszerváltás folyamatában a földtulajdoni, földhasználati viszonyok átalakításával a mezőgazdaságban a magántulajdon váljon meghatározóvá.

A törvényhozó azonban a magántulajdonba került termőföld használatával, illetve hasznosításával elsősorban a hazai gazdaságok megerősítését próbálta elősegíteni. Az elmúlt évek tapasztalatai azonban nem éppen arról tettek tanúbizonyságot, hogy az elképzelések teljes mértékben meg is valósultak. A gazdák ugyanis egy olyan európai mezőgazdasági verseny részeseivé váltak, amelyre egyáltalán nem voltak felkészülve/felkészítve. Sem a pénzügyi hátterük, sem a rendelkezésükre álló eszközeik nem tették lehetővé azt, hogy labdába rúgjanak európai, illetve világszinten. A jövő szempontjából nézve tovább nehezíti a helyzetet az európai uniós tagságból eredő kötelezettség, amely a termőföldpiacnak a tagállamok földművesei előtti megnyitására szólítja fel az adott országokat. A jövőt illetően a vajdasági mezőgazdasági termelők is ezekkel a körülményekkel számolhatnak. Sőt máris, azaz az Európai Unión kívül is gondok vannak a földtulajdonnal és az állami földek el-, illetve bérbeadásával.

Tisztességes agrártámogatási rendszer kellene

A termőföldek iránt egyre élénkebb az érdeklődés. Ennek velejárója a különféle spekulációk megjelenése a termőföldpiacon. Kétes befektetők, illetve távoli országok ismeretlen üzletemberei jelennek meg nálunk, akár úgy is mint a gazdasági minisztérium jelenlegi vagy jövendő partnerei. A mezőgazdaságra leselkedő veszélyek bizonyos mértékben megakadályozhatók lennének egy jól kidolgozott agrártámogatási rendszerrel. A vajdasági termelők régóta követelnek már maguknak egy átlátható támogatáspolitikát. A nyilvános támogatási listák, a kis- és középgazdaságok megsegítése, a helyi önkormányzatokkal való szorosabb együttműködés és a 100 hektárig terjedő biztos támogatás olyan szempontok, amelyeket a mezőgazdasági törvény kidolgozóinak kellene figyelembe venniük.

Folyamatos küzdelem a minisztériummal

Egy jövőbe mutató agrártámogatási törvénytől, illetve a gazdasági minisztériumtól elvárható volna, hogy intézkedéseiből kifolyólag valamennyi térségben növelje a mezőgazdaság versenyképességét, fenntarthatóságát és helyi kötődését. Ezenkívül, hogy fékezze a spekulációt és a rossz minőségű földek rendszerbe való áramlását. Továbbá a földterületek fejlesztésén kívül a környezet megóvására is nagyobb hangsúlyt kellene helyeznie. Ezáltal a teljes lakosság számára elérhetővé válna a kívánt egészséges és jó minőségű élelem. Ezzel szemben viszont — csakúgy, mint egyéb területeken is — elkészült egy központosított törvénytervezet, illetve agrártörvény. Továbbra is a minisztérium határozza meg a földterületek minőségét, azaz osztja fejlett és fejletlen területekre a különféle régiókat. A szakértelem hiánya, a protekció és a különféle egyéb kiskapuk azonban nem igazán teszik lehetővé az objektív szelekciót, illetve egy igazságosabb rendszer működtetését. A termőföldek hosszú távú bérlése, megvásárlása és eladása szintén túlságosan is központosított módon történik. Pontosan ezek miatt a dolgok miatt fogalmazta meg kételyeit a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége. A vajdasági termelőket tömörítő egyesület azt szeretné elérni, hogy a kormány megnyugtató megoldást találjon a külföldiek földvásárlására, a kapcsolható mezőgazdasági eszközök bejegyzésére, az elmaradt támogatások kifizetésére és az állami földek bérlésére kötött szerződések által biztosított használati jog teljes mértékű érvényesítésére. Mindezeken a kívánalmakon kívül természetesen még sok egyéb kiigazításra, illetve törvényben lefektetett és jól kidolgozott biztosítékra volna szükség ahhoz, hogy stabil földbérleti rendszer alakuljon ki.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..