home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Kiszélesítik a Makszim Gorkij utat
Kartali Róbert
2019.07.30.
LXXIV. évf. 30. szám
Kiszélesítik a Makszim Gorkij utat

Megkezdődtek a kivitelezési munkálatok a Szabadka belvárosát átszelő Makszim Gorkij úton.

Két olyan kereszteződést is kiszélesítenek, amelyben eddig jelentősen lassították a közlekedést a balra forduló járművek. Itt új villanyrendőrök irányítják majd a forgalmat, a biztonságosabb közlekedés érdekében pedig egy új térfigyelő rendszert is telepítenek.

Szabadka sikeresen pályázott infrastruktúra-fejlesztésre a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnál januárban. A tervezett beruházáshoz a városnak nem kellett önrészt vállalnia. A szerződést februárban írták alá, a munkálatok pedig most, július közepén kezdődtek meg, és a tervek szerint december végéig tartanak — mondta el lapunknak Újhelyi Ákos, a Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja.

— A fejlesztés arra irányul, hogy kiszélesítik a várost átszelő Makszim Gorkij út belvárosi részét, mivel itt gyakran alakul ki torlódás, főleg a reggeli és a kora délutáni órákban, amikor a polgárok munkába vagy munkából haza igyekeznek. A megoldás érdekében a Radić fivérek utca kereszteződésénél kiszélesítik a Makszim Gorkij utat, ahol kialakítanak egy pluszsávot a balra forduláshoz, illetve a nagypostánál levő útkereszteződésnél is kialakítanak egy fordulósávot. Ennek köszönhetően a közlekedésbiztonság mindenképp növekedni fog, az eddigiekben tapasztalható dugók minden bizonnyal megszűnnek, valamint maga a közlekedés is gördülékenyebb lesz majd. A munkálatok befejezésére, tehát az év végéig várhatóan elkészül az Y elágazás is, ez pedig azt eredményezi, hogy minimalizálódik majd a városon áthaladó forgalom, valamint a tehergépjárművek is elkerülhetik a várost, merthogy az autópálya összeköttetésbe kerül majd a kelebiai határátkelővel.

* Ezekre a munkálatokra mekkora összeget hagytak jóvá?

— A beruházás 73 millió dinárba kerül, a fő kivitelező a belgrádi Telegroup cég, az alvállalkozó a szabadkai Selma, a temerini Lukács Utak vállalat, illetve az újvidéki Verkering. A munkálatok befejezésére 150 nap áll a kivitelezők rendelkezésére, e szerint december végéig be kell fejezni a munkálatokat, de mi hiszünk abban, hogy sokkal előbb elkészülnek. Ebben a fejlesztésben egyébként nem csupán az utat szélesítik ki, hanem új villanyrendőröket is felszerelnek az érintett útkereszteződésekben, egy térfigyelő rendszer is lesz, továbbá az úttest új útburkolati jeleket is kap.

* Mit kell tudni az új térfigyelő rendszerről?

— Ugyanaz lesz a célja, mint a Patria szállónál levő útkereszteződésben. A közlekedésbiztonság javítása érdekében a villanyrendőröknél figyelik majd a járműveket, és ha szabálytalanságot észlelnek, akkor a rendőrség megteszi a szükséges lépéseket.


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..