home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Kistermelők rendkívüli időkben
Martinek Imre
2020.09.24.
LXXV. évf. 37. szám
Kistermelők rendkívüli időkben

Újabb magyar nyelvű melléklettel jelentkezett augusztus 21-én a pancsovai Pančevac hetilap. Biszak Karolina fiatal kolléganőnk alább olvasható, Borral a vírus ellen című termelői családriportját innen emeltük ki.

A hertelendyfalvi Smiték családi gyümölcsösében a szeder tizenkilenc esztendővel ezelőtt, 2001 tavaszán eresztett először gyökeret. A málna néhány évvel később érkezett. A gazdák pedig akkora lendülettel, elszántsággal és gondoskodással karolták fel őket, hogy a terményekből készült csemegeborok rendre díjazottak lettek. Számos hazai és nemzetközi megmérettetésen. Temerinben, Dolován, Versecen… 

Tehát szeder- és málnamező. Ameddig csak a szem ellát. Nagy büszkeségei e parcellák Smit Lajosnak és nejének, Ružicának. Emellett a munka kihívás is. Afféle pluszkötelesség, hiszen mindketten munkaviszonyban vannak. Az év eleji metszést és a kapálást többnyire egyedül végzik, viszont gyümölcsszedés idején már a rokonság, a baráti kör és a szomszédság is besegít. Lévén igen érzékeny gyümölcsökről van szó, jegyzik meg a házigazdák, a termést naponta szedni kell. Elsősorban a minősége és a bokrok fejlődése érdekében.

A frissen szedett málnát és a szedret főleg a pancsovai zöldpiacon értékesítik, de hazulról, vagyis saját otthonukban is kiszolgálják a vevőket. A bort többnyire fesztiválokon és más rendezvényeken árusítják. Elmondásuk szerint, az idei zűrzavaros hónapok hozadékait leszámítva, a legnagyobb gondot leginkább a bizonytalan időjárás okozta. Ez utóbbit némileg orvosolandó, az ültetvény minőségbeli gyarapodását megbízható öntözőrendszer is segíti.

Egyébként néhány esztendeje a család őszibarackból készült borral is bemutatkozott. A frissítési szándékot a szakma aranyéremmel díjazta, de a végszót — mint mindig — ezúttal is a fogyasztók fogják megadni.

Smiték jelenleg — összhangban az aktuális járványügyi rendelkezésekkel — portékáik háztáji értékesítését igyekeznek erősíteni. Biztos alapokra helyezett derűlátással. Elvégre, akinek akár csak egyszer is alkalma volt megkóstolni nedűiket, aligha fogja elfelejteni ezt a helyet. Ahová mindenképp vissza kell látogatnia, miután kiürülnek a flaskák.

Fényképezte: Biszak Karolina

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..