home 2023. június 08., Medárd napja
Kiss László lemondott a magyar úszóválogatottnál betöltött szövetségi kapitányi tisztéről
MTI
2016.01.07.
LXXI. évf. 1. szám

A szakvezető döntéséről telefonon tájékoztatta az MTI-t csütörtökön. Az elhatározásra a szerdán történtek késztették, miután megalázó helyzetbe került Hosszú Katinka sajtótájékoztatóján — indokolta lépését Kiss László, aki 1999 óta látta el mindkét válogatottnál a kapitányi teendőket

„Én jóindulattal voltam irántuk, semmit sem követtem el sem Hosszúékkal szemben, sem a magyar úszás ellen, hogy ilyen elbánást érdemeljek, mint amilyenben a médiaeseményen részem volt."

A szerdai sajtótájékoztató végén Kiss László szeretett volna beszélni az úszószövetséggel (MÚSZ) kapcsolatban bírálatokat megfogalmazó Hosszú Katinkával, ám a világ- és Európa-bajnoknő faképnél hagyta a hozzá igyekvő szakvezetőt anélkül, hogy szóba állt volna vele.

„Méltatlan ez az egész" — nyilatkozta az MTI-nek a szakember. „Mi az, hogy nem tudok beszélni egy versenyzőmmel? Korábban négy olimpiáról is aranyéremmel térhettem haza úszóink jóvoltából, s azt kívánom, hogy Hosszú Katinkáék is éljék át ezt a boldogságot a riói olimpián, amelyen én már nem leszek ott, mert lemondok kapitányi tisztemről" — közölte Kiss László.

A szerdai sajtótájékoztatón Hosszú felrótta Kiss Lászlónak, hogy — az úszónő állítása szerint — először csak hétfőn, egy órával azelőtt hívta őt, hogy az MTI-ben megjelent a kapitánnyal készült interjú.

Kiss László hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egyelőre nem tudott egyeztetni Hosszú Katinkával a következő időszakban esedékes edzőtáborozásokról. Hosszú decemberi felvetéseire kitérve többek között elmondta, hogy tudomása szerint a januárban átadandó Tüskecsarnokban beszerelik majd a szövetség által a hollandoktól megrendelt 73 millió forintos víz alatti kamerarendszert, amely segít az úszóknak a technika elemzésében. Amellett a Komjádi uszodában is rendelkezésére áll Hosszú Katinkának a kért külön helyiség — tudatta Kiss László. Ezt kiegészítette azzal, hogy Hosszúnak az első, december végi sajtótájékoztatóján elhangzott panaszát — amely szerint kénytelen volt a medence partján átöltözni — nem érti, hiszen ő maga már jóval korábban átadta neki a Komjádiban levő sportorvosi szoba kulcsát.

„Mi mindenkor mindent megteszünk, hogy a lehető legtökéletesebben felkészülhessen az olimpiára, de úgy nehéz ilyen kérdésekben dűlőre jutni, ha — bár Katinka a sajtótájékoztatóján a párbeszédet ösztönözte — a megbeszélésektől elzárkózik" — nyilatkozta hétfőn a kapitány.

„A szerdai médiaösszejövetelen, amelyet Hosszú hívott egybe, az úszónő megismételte kifogásait a MÚSZ-szal szemben, amely megítélése szerint nem jól működik. A kritikus megjegyzések közepette széttépte azt a 12 millió forintos szerződésajánlatot, amelyet a Gyárfás Tamás elnök vezette MÚSZ kínált fel neki a nyári riói olimpia előtti felkészülésének támogatására.

Gyárfás ezután is kiemelte, hogy Hosszú kéréseit, így az uszodai saját öltözőre vagy az állandó masszőrre vonatkozót, teljesítették, emellett megrendelték az úszótechnikát elemző kamerarendszert is.

„Nagyon sajnálom, hogy ez így alakult. Katinka csodálatos a vízben, és minden gyerek őt akarja követni, de nagyon rossz az az üzenet, hogy el akar különülni attól a közösségtől, amelyhez hitünk szerint tartoznia kell, amelyhez tartozik" — jelentette ki szerdán a MÚSZ első embere. Gyárfás Tamás szerint a 2017-es világbajnokságot népszerűsítő promóciós film miatt alakult ki konfliktus a MÚSZ és Hosszú Katinka között. Az elnök az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, nem volt jelen a szerdai sajtótájékoztatón, amelyen a klasszis úszó széttépte a MÚSZ által küldött szerződéstervezetet, amely 12 millió forintos támogatásról szólt, „cserébe" pedig a hazai vb népszerűsítését kérte Hosszútól.

„A konfliktus abból adódott, és ezért vállalom a felelősséget, hogy nehezményeztem annak idején, hogy a kazanyi vb előtt nem vett részt a magyarországi világbajnokságot népszerűsítő, 30 másodperces promóciós filmben. Ebben két másodpercre fel szerettük volna őt villantani, amiért ő ellentételezést kért" — mondta a MÚSZ elnöke, hozzátéve: ennek tükrében különösképpen nem tud mit kezdeni azzal, hogy Hosszú szerint ez „nem a pénzről" szól.

Hosszú Katinka azt hangoztatta, hogy még mindig úgy érzi, hogy az eredményeivel már kiérdemelte a támogatást, és nem kéne azt további követelésekhez kapcsolni. Ezért nem írta alá a szerződést — fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy nem pénzt kért. „Azt kértem, a szövetség végezze a munkáját. Ezt a pénzt, amit ajánlottak, fordítsák fejlesztésre, ami biztosítja minden úszó folyamatos fejlődését" — nyilatkozott a versenyző, aki szerint nem értik egymást a szövetséggel, ugyanis ő nem egy öltözőszekrényt kért, hanem egy helyiséget, ahol elvégezheti a regeneráló gyakorlatait, illetve nem kamerát kért, ami felveszi az úszását és azt visszanézheti, hanem egy mozgáselemző szoftvert.

Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök kedden úgy nyilatkozott az MTI-nek: azt szeretné, hogy végre nyugodt, egészséges légkörben készüljenek az úszók az előttük álló nagy feladatokra, különös tekintettel a riói olimpiára.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg A Pálya Széléről rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..