home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kiskunhalasi csipkekiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban
Kartali Róbert
2018.08.17.
LXXIII. évf. 33. szám
Kiskunhalasi csipkekiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban

Mestermunkaturizmus: helyi értékek határon átnyúló nézőpontban.

Ez a neve annak a programnak, amely keretében a világhírű kiskunhalasi csipkéből nyílt kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban. Az INTERREG IPA Magyarország-Szerbia határon átnyúló program keretében megvalósuló rendezvény a kiskunhalasi Csipkeház, a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület, valamint a tavankúti Matija Gubec Horvát Közművelődési Egyesület sikeres pályázatának eredménye.


A szerző felvételei

A halasi csipke már a megjelenése évében, 1902-ben is nagy feltűnést keltett és hatalmas sikert aratott és vetélytársa lett a méltán híres velencei és brüsszeli csipkének. Már a legelső darabja diplomáciai ajándék volt. A csipkéből készült legyező Markovics Mária keze munkáját dicséri és Dékáni Árpád tervei alapján készült. Ezt az akkori amerikai elnök lánya, Alice Roosevelt kapta ajándékul. A csipketervek a kezdetektől a halasi Csipkeház tulajdonában vannak, így a későbbiek folyamán is meg tudták alkotni az egykori diplomáciai ajándékokat. Ennek köszönhetően olyan különleges csipkék is megtekinthetőek a kiállításon, mint a IV. Károly és Zita királyné magyar koronázására 1916-ban ajándékozott csipketarsoly, vagy a holland trónörökösnőnek 1937-ben ajándékozott, másfél évig készült világhírű Julianna-terítő. A kiállításon megtekinthető a Japán császárnőnek készített oválrózsás csipketerítő és az I. Ferenc pápának ajándékba adott csipkekereszttel díszített liturgikus terítőcsipkéből is három darab. A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010 óta a magyar szellemi kulturális örökség része, 2014-ben pedig a hungaricumok sorába lépett.



— A magyar-szerb határ két oldalán működő három szervezet együttes programját az Európai Unió támogatja — mondta el a kiállítás megnyitóján Pajor Kálmán. A Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumi elnöke hozzátette, a határon átnyúló program célja, a kézművesek egymással való tapasztalatcseréje a két ország határ menti térségében, a partnerség elmélyítése, valamint a vallási turizmus erősítése, törekedve arra, hogy a projekt katalizátorként funkcionáljon, a határ menti régióban élő kézművesek között.

— A Kiskunhalas és Szabadka közötti kapcsolat hosszú évekre visszanyúlóan hagyományosan jónak tekinthető — hangsúlyozta Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere a megnyitón. Továbbá elmondta, hogy ez a projektum egy mérföldkő a két testvérváros kapcsolatában.

— Az együttműködés nagyon rövid időn belül túlnőtte a projekt elképzelt kereteit és egy csodás, festői, művészi kapcsolatot hozott létre a hihetetlenül hasonló sorsú alkotók és kivételes művészek között — emelte ki beszédében Ladislav Suknović. A tavankúti Matija Gubec Horvát Közművelődési Egyesület elnöke, ugyanakkor megköszönte a résztvevőknek, hogy részesei lettek ennek a történetnek, amely művészi és baráti reményekkel telve vándorol Kiskunhalastól Tavankúton át Szabadkáig a biztos, festői és mesés művészi jövő felé.

A kiállítás megnyitóján a halasi csipke történetét Szécsiné Rédei Éva, a kiskunhalasi Csipkeház igazgatója mutatta be. Vetítéssel egybekötött beszámolójában ismertette, hogy a halasi csipkét 1902-ben Dékáni Árpád álmodta meg, aki a budapesti rajztanárképző elvégzése után Szabadkára helyezték, majd egy évre rá Kiskunhalasra került. Az első csipke terveit a magyar népies motívumok felhasználásával készítette el, amelyet a szecesszió lágy, könnyed vonalvezetésével ötvözött. A terveket megmutatta több híresen ügyes hímzőnőnek, akik valamennyien kivarrhatatlannak ítélték meg Dékáni terveit. Végül a Budapestről Kiskunhalasra hazaköltöző Markovics Mária volt az, aki a világon egyedülálló más varrott csipkéhez nem hasonlítható új technikát dolgozott ki , mellyel azóta is készül a halasi csipke.

— A világhírű halasi csipke, a különlegesnek számító szabadkai fonott csipke és az egyedülálló tavankúti szalmaképek kaptak kiemelt szerepet a Mestermunkaturizmus elnevezésű projektben, amely keretében olyan együttműködési lehetőség valósul meg, amely térségeket, embereket, szellemi, kulturális értékeket hoz közelebb egymáshoz — emelte ki Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere mielőtt megnyitotta volna a szeptember végéig megtekinthető kiállítást, amelyen Hrivnák Tünde, neves divattervező legújabb csipkével ékesített kollekciójának néhány darabja is megtekinthető.

A szabadkai kiállításnak otthont adó Városi Múzeum zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a megnyitón. Hulló István, az intézmény igazgatója elmondta, hogy ez a kiállítás reményei szerint sok érdeklődőt vonz majd a múzeumba, amely a rendes nyitva tartáson túl, a városnapi rendezvénysorozat ideje alatt is várja az érdeklődőket.


Még több kép:▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..