home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Kisközösségek megismerése
Kónya-Kovács Otília
2008.01.23.
LXIII. évf. 4. szám
Kisközösségek megismerése

Gémesi Ferenc, a magyar kormány kisebbségi és nemzetpolitikával megbízott szakállamtitkára munkatársaival kétnapos bánáti körúton járt. Kíséretében volt Törzsök Erika, a Minisztériumi Hivatal főigazgatója, Szebeni Zoltán osztályvezető és Nagy Ferenc, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulja...

Gémesi Ferenc, a magyar kormány kisebbségi és nemzetpolitikával megbízott szakállamtitkára munkatársaival kétnapos bánáti körúton járt. Kíséretében volt Törzsök Erika, a Minisztériumi Hivatal főigazgatója, Szebeni Zoltán osztályvezető és Nagy Ferenc, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulja.
Az első napon a vendégek ellátogattak a törökbecsei Jókai Mór Művelődési Egyesületbe, s elbeszélgettek a helybeli civil szervezetek tisztségviselőivel, a katolikus temetőben pedig megkoszorúzták az 1848/9-es forradalom és szabadságharc emlékművét. Tordán a civil szervezetek, az egyház és a helyi közösség képviselőivel találkoztak, megtekintették a helybeli templomot, a felújításra váró Ifjúsági Otthont és a Művelődési Otthont. Magyarittabén tárgyaltak a Búzavirág népi szokásokat és hagyományokat ápoló egyesület tagjaival, megnézték a református templomot és jártak a parókián is. Magyarcsernyén a helyi közösség és kilenc civil szervezet aktivistájával értekeztek, Kisoroszon szórvány oktatási központ létrehozásáról tárgyaltak.
Begaszentgyörgyön a községi elnökkel és munkatársaival a szerb-magyar kapcsolatokról esett szó. Nezsényben az épülendő magyar művelődési háznak és a helyi templom felújításának lehetőségeit vitatták meg. A nagybecskereki Püspöki Hivatalban Huzsvár László püspökatyánál vendégeskedtek, ezt követően pedig Muzslyára, az Emmausz fiúkollégiumba és a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolába látogatott el a csoport. A két intézmény vezetője, Kalapiš Stojan atya és Hallai Zoltán ismertette a helyzetet. A beszélgetésen részt vett Gizella nővér, a nagybecskereki leánykollégium vezetője, továbbá Miavecz Béla, az Európa Alapítvány kuratóriumának elnöke és Galambos László a kuratórium alelnöke, akik az Újvidéken felépítendő 350 férőhelyes magyar egyetemistaotthonról tájékoztatták a szakállamtitkárt.
Gémesi Ferenc kijelentette, céljuk az, hogy megismerjék azoknak a kis közösségeknek az életét is, amelyekből fölépül a magyarság Vajdaságban. A tapasztalata ennek a két napnak az volt, hogy komolyan él az igény mindenkiben a magyar kultúra, a magyar identitás megőrzésére, és a Magyarországról származó támogatások jól hasznosulnak - mondta Gémesi Ferenc, majd kitért arra is, hogy az elkövetkező 5-6 évben 50 millió euró áll rendelkezésére két dél-magyarországi megyének meg a Vajdaságnak ahhoz, hogy Uniós programokat készítsenek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..