home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Kiskacsa fürdik, fekete tóban...
(o. i.)
2008.06.04.
LXIII. évf. 23. szám

MENJEN NYUGDÍJBA! Vojislav Koštunica esetleges visszavonulásának hírét ,,jól értesült források az SZDP háza tájáról hozták - és szellőztették meg a sajtóban. Emlékeztetőül: a hír szerint a leköszönő kormányfő lemond pártelnöki posztjáról és a politikai életből is visszavonul, ha a radikálisok...

MENJEN NYUGDÍJBA! Vojislav Koštunica esetleges visszavonulásának hírét ,,jól értesült források az SZDP háza tájáról hozták - és szellőztették meg a sajtóban. Emlékeztetőül: a hír szerint a leköszönő kormányfő lemond pártelnöki posztjáról és a politikai életből is visszavonul, ha a radikálisokkal és a szocialistákkal nem sikerül kormányt alakítania. Nos, Oliver Dulić, a DP elnökségi tagja, a szerbiai parlament házelnöke nyilvánosan arra szólította föl Koštunicát: menjen nyugdíjba! ,,Ha van benne egy szemernyi értelem és korrektség, akkor nyugdíjba megy. Ha ugyanis az SZDP most mondaná azt, hogy koalíciós partner gyanánt el tudja fogadni a szocialistákat - korábban nem tudta, s ez volt a kormány bukásának az oka -, akkor itt a politikai erkölcstelenség legdurvább fajtájáról van szó - nyilatkozta a házelnök a Danas c. napilapnak. Kijelentése nagy felháborodást váltott ki az SZDP berkeiben, s elsőként Koštunica oktatási minisztere, Zoran Lončar reagált a legerélyesebben. Rossznyelvek szerint tartozik is ennyivel a főnökének, hiszen minisztersége alatt olyan szép lakást kapott Belgrádban, hogy ennek fejében nemcsak Kosovo rendíthetetlen védelmezője lehet, hanem Koštunica becsületének legharciasabb őre is.
KISKACSA FÜRDIK... Belgrád városában szövetségre léptek és a koalícióra lépésről szóló megállapodást is aláírták a radikálisok, a szocialisták és Koštunica SZDP-sei. Az ünnepélyes aláírásra a nándorfehérvári várban került sor - májusi kánikulában, napernyők alatt, kékvizű medence partján. A ceremóniamesterek a medence kék színű vizében sárga és fehér műanyagkacsákat úsztattak. Tadić DP-jére és az európai irányultság csődjére célozva: Európa kék zászlaján aranysárga a csillagkoszorú. De ha nem értette valaki, akkor ott volt a hatalmas vászon is: ,,Belgrád 67 év után végre szabad város! Ami azt jelentené, hogy legutóbb 1941-ben volt szabad...
A köztársasági kormányalakítási tárgyalások témájában a múlt héten is folytatódott az össznépi udvarlás - a szocialistáknak. Ivica Dačić SZSZP-je egyre többet követel a koalíciós szerződés aláírásáért. Kormányfői posztot az Európai Szerbiáért Koalíciótól, vagyis Boris Tadictól, aki ,,mindössze a házelnöki székkel hajlandó megkínálni a szocialistákat. Egyelőre. Bojan Pajtić (DP), a tartományi kormány elnöke ugyanis bejelentette: ha az SZSZP országos szinten a DP mellé áll, akkor a szocialisták a tartományi kormányban is kapnak helyet. Ez kompenzációra hasonlít (az országos hatalom helyett Újvidéken kapnak majd többet), hiszen az Európai Vajdaságért Koalíció egyedül is alakíthatna kormányt, mivel abszolút többséget szerzett. Pajtić azért gyorsan azt is hozzátette: számukra nagyon fontosak azok, akikkel eddig kormányozták a tartományt, tehát a Magyar Koalíció és a VSZL vezette Együtt Vajdaságért Koalíció. Itt mondjuk el: sajtósuttogások szerint Boris Tadić államfő kormányfőjelöltje Bojan Pajtić magiszter lesz...
MEGISMÉTELT VÁLASZTÁS KISHEGYESEN. Választási szabálytalanságok miatt vasárnap Kishegyes 4 választókerületében tartottak megismételt tartományi választásokat a többségi lista szerint. A megismételt voksolás megerősítette a DP jelöltjének győzelmét: dr. Bíró István 1763 szavazatot kapott, a Magyar Koalíció jelöltje, Hallgató Sándor pedig 1621 szavazatot. A második forduló alapján tehát immár véglegesen az MK 4 jelöltje jutott be a tartományi parlamentbe: Egeresi Sándor Topolyáról, dr. Körmöczi László Magyarkanizsáról, dr. Tóth Tivadar Szabadkáról és mgr. Fehér László Óbecséről.
A tartományi választások első fordulójában, a részarányos rendszerben 5 mandátumot szerzett a Magyar Koalíció, melynek alapján tartományi képviselő lesz Pásztor István, a VMSZ elnöke és az ugyancsak szabadkai Bús Ottó, Pacsérról mgr. Szombathy Zoltán, Doroszlóról pedig Pelt Ilona. A 4 VMSZ-es képviselő mellett az ötödik mandátum a VMDP-t illeti meg, melynek képviselője László Gyula lesz.
NÉGYEN A SZERBIAI PARLAMENTBEN. A Magyar Koalíció a múlt héten kijelölte négy parlamenti képviselőjét. A VMSZ eddigi három képviselője újabb négy évre kapott bizalmat, s ott lesz az országos parlamentben: Pásztor Bálint (1979) okleveles jogász, Varga László (1976) okleveles jogász és Kovács Elvira (1982) okleveles közgazdász. Hozzájuk csatlakozik Fremond Árpád (1981) okleveles tanító, aki Pacséron él és a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának alapító elnöke.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..