home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kishegyes, a világ közepe
GYURKOVICS Virág, SZERDA Zsófi
2015.06.29.
LXX. évf. 25. szám
Kishegyes, a világ közepe

Ha július elején mindenki Kishegyesre költözik, te miért maradnál otthon? — Július 1-je és 5-e között: XIII. Vajdasági Szabadegyetem — Július 2-ától 5-éig: Dombos Fest

Tudásvágy nyáron

A Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ) július 1-je és 5-e között a kishegyesi Kátai-tanyán rendezi meg a XIII. Vajdasági Szabadegyetemet. A csapat tartalmas programokkal és újdonságokkal várja mindazokat a fiatalokat, akiket a tudásvágy nyáron sem hagy tétlenül ülni. Arról, hogy mely témakörökben mélyíthetik el tudásukat az érdeklődők, Rózsa Ramóna szervezőt kérdeztük.

* Megújulnak a szekciók, az idén a közéleti, valamint a kultúra és életmód témakörben határoztátok meg a munkacsoportok tevékenységét. Mi indokolta a változtatást?

– Tavaly, a tábor végén kérdőíves felmérést végeztünk a részvevők körében, megkértük őket, hogy fejtsék ki a véleményüket, mivel vannak, illetve mivel nincsenek megelégedve, min változtatnának, mely kérdések érdeklik őket. Ezek alapján a tapasztalatok alapján változtattunk az idén, mivel szerettük volna közelebb hozni a témaköröket a fiatalokhoz, így alakult ki ez a két szekció, de lesznek plenáris előadások is. Wacha Imre Kazinczy-díjas főiskolai docens, kommunikációs szakember a sikeres kommunikációról tart előadást, Martonosi Bozsóki Margit jogász pedig arról fog beszélni, milyen túlélőeszköztárat kell birtokolnia egy pályakezdő fiatalnak. Deli Andor európai parlamenti képviselő Szerbia lehetséges haladási irányairól, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a geopolitikai átrendeződésről és annak hatásairól beszél majd. A közéleti munkacsoportban Kovács Patrik, az Európai Fiatal Vállalkozók Szervezetének elnöke a fiatal vállalkozók világával ismerteti meg a hallgatóságot. Csizmadia Norbert, a Magyar Nemzeti Bank stratégiai igazgatója pedig a jövőkép és stratégia témakörben tart előadást. A kultúra és életmód munkacsoportban Márton Attila, a Vajdasági Rádió és Televízió 2 fő- és felelős szerkesztője, Tőke János, a Magyar Szó sportrovatának szerkesztője, valamint Laskovity Ervin, a Press Szó internetes magazin társszerkesztője kerekasztal-beszélgetést folytat a nyomtatott sajtó, a televíziózás és az internetes újságírás helyzetéről Vajdaságban. Horvát Lehel építőmérnök az alternatív fészekrakás lehetőségeiről tart előadást. Ezek mind olyan tartalmak, amelyek hasznosak lehetnek a fiataloknak, bátoríthatják őket a pályakezdésben, vállalkozások elindításában, fészekrakásban.

* A szabadegyetem programjában a mentális egészség is évről évre kiemelt helyen szerepel. Miért érzitek ennek szükségét?

— Ezek a témák, mint a sikeres kommunikáció vagy a párkapcsolat kérdései időről időre felmerülnek az emberben. Akár olyan formában is, amelyre nem kap kész választ az interneten, ezért fontosnak tartjuk, hogy a kérdéseket közvetlenül a szakembereknek lehessen feltenni. Manhertz József személyiség- és kommunikációfejlesztő szakember a természetes és örömteli kommunikáció alapjaiba vezeti be az érdeklődőket. Szabó Tönki Károly világutazó Izlandról, illetve az utazásról mesél a fiataloknak, Hevesi Krisztina szexuálpszichológus a XXI. századi szexmátrixról tart előadást. Az ifjúsági egyesületek kerekasztal-beszélgetésén pedig szó lesz még a társas interakcióról is. Ezek az előadások kedvező irányba terelhetik, segíthetik a fiatalokat.

* Az új ismeretszerzés mellett ez a tábor sokaknak mégis a szórakozásról, az ismerkedésről szól...

— A szabadegyetemen tudást adunk, hiszen ezekről a témakörökről nem hallhatnak akármikor az érdeklődők, de ezenkívül természetesen a kapcsolatok kialakításáról is szól ez a néhány nap. A csapatépítő játékok, a különféle szituációs feladatok segítenek annak a megtanulásában, hogy miként kell kezelni egy-egy helyzetet, és a szereplők a gyakorlatban is kipróbálhatják az új kommunikációs ismereteiket. Emellett esténként a Dombos Fest programjain is részt veszünk, ami egy pluszszórakozás a táborozóknak, ám természetesen itt, a Kátai-tanyán is tartalmas kikapcsolódást szervezünk: lesz zenés est, borkóstolás, szórakoztató műsor. Mindenkit szeretettel várunk!

Az alábbi képre kattintva látogasd meg a XIII. Vajdasági Szabadegyetem Facebook-oldalát is!


A löszfal árnyékában

Ha július, akkor Dombos, Kishegyes. Kedvenc vajdasági fesztiválunk minden évben izgalmas és színes programot ajánl, a löszfal ünneplőbe öltözik, a Hegyalja utca elkezd zsibongani. Horváth László, a rendezvény fő szervezője beszélt az idei Dombos Festről.

* Az idei fesztiválnak is gazdag a programja, izgalmas és színes a „dombosos” zenei paletta. Kit emelnél ki a fellépők közül, illetve mi alapján csoportosíthatóak a koncertek?

— Egy kútfőből táplálkozunk, mindazokból a zenei produkciókból, amelyek hitelesen mutatják be a magyar kultúrát, azaz értéket képviselnek és közvetítenek. Ez a szellemiség nem röpke marketingkampány eredménye, hanem tudatos vállalás, a produkciók mögött egy életút áll. Berecz András a népzenére és a népmesére tette fel az életét, a Muzsikás immár negyven éve a magyar népzene leghitelesebb képviselője a nagyvilágban. A nyitónapon rajtuk kívül még Lajkó Félix új folkprodukcióját is élvezhetjük, azaz az első nap teljesen a folkzene jegyében telik. Pénteken már fiatalosabb, könnyebben értelmezhető produkciók várják az érdeklődőket, azaz jó buli lesz a PASO-nak és a Cimbalibandnek köszönhetően, szombaton garden party, vasárnap meg két vagány énekesnő koncertjével fejeződik be a fesztivál.

Mind a négy napot a löszfal, azaz a fényfestett löszfal köti össze. Ez a hangulat igazából a Dombos legfőbb ismérve, ez teszi utánozhatatlanná a fesztivált és pótolhatatlanná az élményt!

* Ütköztetek-e nehézségekbe a szervezés során? Az idén megkaptátok a szükséges támogatásokat?

— Erről szinte felesleges is beszélni, annyira siralmas a helyzet. Külön tanulmányt érdemelne Kishegyes község kulturális és turisztikai koncepciója, melyben a Dombos Festnek szinte nem is jutott hely, az MNT-s döntéseket is könnyű dekódolni, meg hát a magyarországi támogatásokat is. Szinte vicces, hogy még a művészet és a közművelődés között sem tudjuk meghúzni a határt, pedig ennek igen egyértelműnek kellene lennie! És hogy mindent a politika szűrőjén keresztül nézünk, az egyszerűen riasztó.

* Ha sorra veszed az elmúlt évek Dombos Festjeit, hol tartatok most, illetve merre lehet elmozdulni (ha egyáltalán kell)? 

— Ez az értéket közvetítő koncepció kibírt tizenöt évet, ez már magában szenzáció. Hogy ez évente több ezer embert érdekel, az szintén jóleső érzéssel tölt el. A Hegyalja utcához hasonló ideális helyszínt keresve sem lehetne találni, így ezt a kincset is óvni, szépítgetni kell, ha azt szeretnénk, hogy még évtizedekig Kishegyes korzója legyen, lehessen. A borkultúra képviselete, bemutatása is felkerült a vállalások közé, ezzel összefüggésben rövidesen egy új helyszínt is bemutatunk, mely vélhetően év közben is átélhetővé teszi a dombosi érzést.

A kulturális koncepciót mindig lehet „trendibbé” tenni, hígítani, ezt nagyon jól tudjuk, de ezzel vélhetően napok alatt tönkretennénk az elmúlt tizenöt év eredményeit.

És hogy egy ilyen kísérlettel ki nyer és ki veszít, ez már egy kulturális konferencia témája lehetne, ahogyan az is, hogy a fiatalokat miért érik ingerszegény kulturális kihívások, miért ilyen belterjes a vajdasági magyar kultúra, és miért nem tesszük fel soha a legfontosabb kérdéseket.

A Dombos Fest saját eszköztárát felhasználva fog a fentieken dolgozni, már csak a lelkiismeretünk megnyugtatása végett is...

Az alábbi képre kattintva látogasd meg a Dombos Fest Facebook-oldalát is!

A Dombos Fest honlapja: www.dombosfest.org


Olvasd el az írás szerzőinek adatlapját is:

Gyurkovics Virág


Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..