Kísérletező vajdasági filmesek

Kísérletező vajdasági filmesek

Az idén is több városban, szervezett vetítésekkel ünnepeltük a vajdasági magyar filmet.

Hiszen van mire büszkének lennünk, aktív alkotóink, rendezőink, operatőreink vannak, a fiatalok műhelyekben tanulják a filmezés alapjait, a külföldön alkotó vajdaságiak pedig sikert sikerre halmoznak. És egy kicsit sem túlzok, gondoljunk csak a legutóbbi Kovács István-sikerre, a bronz-diák-Oscar-díjra. Szabadkán, Magyarkanizsán, Zentán, Zomborban és Topolyán mozizhattak az érdeklődők.

Október 12-e és 13-a a vajdasági magyar film ünnepe volt. A Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválján ezúttal olyan alkotásokat tekinthettünk meg, amelyek egy-egy rendező másik oldalát mutatták meg. Láthattuk például Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas rendező animációs filmjét abból a korból, amikor a számítógépes animáció gondolata még igencsak a jövő zenéje volt, vagy nézhettünk dokumentumfilmet a kis- és nagyjátékfilmeket jegyző Tolnai Szabolcstól, valamint sok-sok kísérleti rövidfilmet.

A Cinema Filmműhely szervezésében Magyarkanizsán a Művészetek Házának kisszínpadán, Szabadkán a Kortárs Galériában, Topolyán a Művelődési Ház kiállítótermében, Zentán a Zentai Alkotóházban, illetve Zomborban a Magyar Polgári Kaszinóban vetítették a filmeket, valamint szintén a hagyományokat követve megkoszorúzták Lifka Sándor szobrát Szabadkán és Bosnyák Ernő sírját Zomborban. Siflis Zoltán hangsúlyozta, a hagyományos dokumentumfilmeken kívül olyan, az elmúlt évtizedekben készült és a feledés homályába burkolt kísérleti — experimentális kategóriába sorolható filmeket is vetítettek, amelyek születésükkor és az első bemutatásukkor képesek voltak az újat, a kísérletezést kedvelő alkotóra, a közönségre és a szakmára hatni, megszólítani, egyik–másik pedig még esztétikai, formanyelvi vitákat is generálni.

Szabadkán Siflis Zoltánon kívül Oláh Tamás beszélt, azaz olvasta fel bevezető beszédét, a levetített filmekről szólt röviden. „Láthatatlan filmtörténet. Így szokás nevezni a filmművészet alakulásának azt az áramlatát, mely bár a médium születésétől kezdve hatással van a mindenki által ismert, fősodorba tartozó filmek alakulástörténetére, a nagyközönség szeme elől mégis rejtve marad. Absztrakt, avantgárd, kísérleti, underground.”

Absztrakt, avantgárd, kísérleti, underground... E szavak hallatán (olvastán) egyébként az átlagos néző úgy reagál, hogy még a mozi közelébe sem merészkedik, de szerencsére azért a vajdaságiak kíváncsiak voltak a filmekre, nem mindenki ijedős. Vicsek Károly Tér című filmje nyitotta a sort, az újvidéki Szabadság teret figyelhettük meg, annak történelmét korabeli és archív felvételeken. Hoffmann Artúr Ügyvéd, Herbs és Kamerapróba című filmjeit inkább lehet költői filmként definiálni, kísérleti jazz-zene és underground bolondítja az egyébként is izgalmas képkockákat. Fontos szerep jut a zörejeknek, a közeliknek és a vágásnak.

Tolnai Szabolcs Burány Béla és a magyar jazz című dokumentumfilmje rövid, frappáns, energikus, pörgő ritmusú és rövid. És valahogy ezzel a tömörséggel szinte többet mond, mint egy másfél órás film.

Bicskei Zoltán Szikfilmje a Járáson játszódik, az ember és a természet viszonyát mutatja be költőien, fekete-fehér képeken. A vágást is ez a letisztult fekete-fehérség jellemzi, egészen oroszos hangulatot teremtett bennem.

Siflis Zoltán Portré+portré című kisfilmjében és a Körtáncban is az animáció eszközeivel operál, az elsőben animált kollázsokkal, az utóbbiban pedig például egy gyertya lángjával. Ezt látjuk különféle színekben, nem is értjük, mi mozog, mi táncol a szemünk előtt. Tánc a film is.

Antal Szilárd Petőfi Sándor című filmjében fiai a főszereplők, olyan, mint egy videoklip, elhagyott épületek képei sorjáznak és váltakoznak Petőfi soraival. A nézőnek meghagyja a szabad asszociáció lehetőségét.

Minden látott filmben fontos szerepe volt a zenének, s érdekes választásokat hallhattunk, keveset ismertem fel elsőre. Érdekes este volt, csak a székek lehettek volna kényelmesebbek. :)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Film rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Kísérletező vajdasági filmesek
Film
  • Brasnyó Zoltán
  • 2020.04.02.
  • LXXV. évfolyam 13. szám
Kísérletező vajdasági filmesek
Film
  • Brasnyó Zoltán
  • 2020.03.26.
  • LXXV. évfolyam 12. szám
Facebook

Támogatóink