home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Kisérettségi felkészítőt tart a VM4K
Kartali Róbert
2020.02.10.
LXXV. évf. 5. szám
Kisérettségi felkészítőt tart a VM4K

Ne oda iratkozz, ahová bejutsz, hanem oda juss be, ahová iratkozni szeretnél! — ezzel a szlogennel hirdette meg új célközönségének a kisérettségi felkészítőjét a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ. Az eseményre akkora volt a túljelentkezés, hogy szervezés közben többször is módosítani kellett az eredeti elképzelést. Végül két csoportot indítottak, két különböző helyszínen.

A képzés megszervezését egy, a VM4K e-mail-címére eljuttatott szülői levél ihlette — emelte ki lapunknak Lovas Ildikó, a VM4K vezetője. Mint mondta, a szülő a többi közt arra is rávilágított, hogy minden gyerek bejut valahová, hiszen több hely van, mint amennyi gyerek, de nem csak ez számít, hanem a tudás is. Ezt olvasva született meg a döntés, hogy meg kell szervezni a felkészítőt, melynek során a most nyolcadikos diákokat segítik abban, hogy sikeresen oldják meg a kisérettségi teszteket magyar nyelvből és matematikából, valamint a kombinált felmérőt is, mely a történelem, a fizika, a kémia és a biológia tárgyak tananyagából is tartalmaz kérdéseket.


A szerző felvételei

— A VM4K felkereste azokat a tanárokat, akik nyitottak voltak erre, majd meghirdettük a képzést, amellyel folyamatosan, minden szombaton tudást adhatunk a gyerekeknek. Ez nem lesz sétagalopp, sem szórakozás, hanem tanulás, de közösségben, sok gyerek együtt a különböző iskolákból, helyekről. Lehet, hogy lesznek olyanok is, akik csak most döntik el, hogy milyen szakra szeretnének iratkozni. A felkészítőn fiatal és idősebb, tapasztaltabb tanárok is vannak, akik középiskolában, gimnáziumban és általános iskolában is oktatnak. Olyanok, akik versenyekre viszik a gyerekeket, tehát egy másfajta munkatempóhoz is hozzászoktak. A képzésre rövid időn belül több mint százan jelentkeztek. Az elején még úgy gondoltuk, hogy elférünk majd a VM4K épületében, de amikor elkezdett nőni a létszám, akkor rájöttünk, hogy kell találni egy nagyobb helyet, padokat is kellett szerezni, és mindent újraszervezni. Közben továbbra is gyarapodott a jelentkezők száma, így egy újabb helyszínt is kellett találni. Ebből is látszik, hogy miközben egyesek azt mondják, hogy nincs elég gyerek, nincs elég vajdasági magyar, nincs elég jelentkező, és nincs elég jó hangulat sem, akkor adódik egy lehetőség, amely ráadásul nem is szórakozás, hanem közös tanulás, amelyre akkora az érdeklődés, hogy két helyszínen kell megszervezni, hiszen ennyi diák fizikailag nem fér el egy helyen.

A VM4K arra is nyitott, hogy jövőre Szabadkán kívüli helyszíneken is megszervezze a felkészítőt, hiszen tudjuk, hogy időigényes behozni a gyereket Szabadkára minden egyes szombaton — noha nem kell elfelejteni, hogy ez a város egy középiskolai központ. Vannak olyan fiatalok, akik most nyolcadikosok, és az ősztől itt kezdik a középiskolát, így megismerhetik az itteni környezetet a többi végzőssel, akivel talán még osztálytársak is lehetnek.

A VM4K kisérettségi felkészítője szombaton kezdődött a szabadkai Magyar Médiaház földszinti tanácstermében 70 tanuló részvételével. A másik csoporttal most szombaton látnak hozzá a munkához az új városháza épületében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..