home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kis ország — nagy találmányok
Talpai Lóránt
2022.11.03.
LXXVII. évf. 44. szám
Kis ország — nagy találmányok

Szén-dioxidból üzemanyag? Minden lehetséges…

Kevesen tudják, hogy több mint 2 milliárd ember szenved jódhiányban világszerte. Egy magyar vegyészmérnök és feltaláló néhány éve nekik kínál újszerű megoldást. A kutató nevéhez az említett találmány mellett azonban számos más felfedezés is fűződik, például, hogy miként lehet nagy mennyiségben hasznos anyaggá alakítani a bolygónkat fojtogató szén-dioxidot. Dr. Köntös Zoltánnal, az IOI Investment Zrt. vállalat alapítójával és vezérigazgatójával beszélgettem.


Dr. Köntös Zoltán (forrás: drkontos.hu)

* Kutatásfejlesztés, illetve az egészségügyi problémák kezelése és megelőzése céljából saját céget is indított IOI Investment Zrt. néven. Mit érdemes tudni erről a vállalkozásról?

— A cégünk a többi közt egy nagyon-nagyon speciális anyaggal foglalkozik. Ezt az anyagot fulvinsavnak hívják, melynek érdekessége, hogy nem beszerezhető. Viszont nagyon jók a kémiai tulajdonságai, azaz sok mindenre hasznos. Mi először kilogrammos kiszerelésben állítottuk elő, és ezáltal a világon a legnagyobb gyártóvá váltunk. A kísérletek közben felismertem, hogy a fulvinsavnak elképesztő tulajdonságai vannak, és nagyon sok anyagot képes komplexálni. Mivel vízzel oldható bázis, számos olyan dolgot, amely vizes közegben megy végbe — például a fotoszintézis vagy az emberi szervezetben lezajló különféle folyamatok —, alkalmassá tesz a további vizsgálatokra. A koronavírus kapcsán is hasznos lehet a fulvinsav, főként azért, mert az említett vírus a levegőben terjed. Ezért egy speciális orrspray-t fejlesztettünk ki, mely pillanatok alatt elpusztítja a vírust. A járvány idején egyébként mi a cégünknél arra is felfigyeltünk, hogy a koronavírus leginkább a spanyolnáthára hasonlít, melyet egykor jóddal kezeltek. Ezért mi is jód- és fulvinsavalapú terméket fejlesztettünk ki.

* Különféle cseppeket és teszteket hozott létre az utóbbi évek folyamán. Elsősorban az ásványi anyagok és a vitaminok, például a jód, a kalcium, a magnézium vagy éppen a vas állnak munkája célkeresztjében. Mi a fő jellemzőjük ezeknek a gyógyászati termékeknek?

— Főként táplálékkiegészítőnek nevezném őket. A legismertebb termékünk a jódcsepp, de például a vastermékünk is érdekes. Közismert, hogy a vas (II) szállít oxigént, a vas (III) pedig nem. Ettől függetlenül a gyógyszertárakban főként vas (III) tartalmú termékek vannak. Főleg azért, mert a vas (II)-t nehezebb komplexálni, mi azonban ezt tesszük. A koronavírus időszakában is tapasztaltuk, hogy az emberek sok vasat ürítenek, melyet pótolni kellett azért, hogy elősegítsük a szervezet nagyobb oxigénkitermelését. A lényeg, hogy a két vezértermékünk a jód- és a vascsepp. Emellett vannak még további cseppjeink, illetve tesztjeink és egy Balance nevű gyógyászati termék, mely a Béres-csepphez hasonlítható. De fontos még megemlíteni a krómcseppet is, mely különösen hasznos a cukorbetegek számára, mivel minden cukorbeteg krómhiányban szenved.

* Több milliárd ember szenved vas- vagy jódhiányban. Hogyan lehet hatékonyan, nem egészségkárosítóan pótolni ezeket az anyagokat? Ha jól tudom, ön a jódadagolásban alkotott maradandót, főként annak tükrében, hogy jódot határozottan nehéz bevinni az emberi szervezetbe.

— A jódhiányra nem kálium-jodidot kell használni, hanem elemi jódot. Például a tehén megeszi a füvet, kiválasztja a tejben a jódot, és az emberek ezt fogyasztják. Csakúgy mint a csirke, mely tojásának a sárgájában van a jód. A jódhiány valójában arra vezethető vissza, hogy nem megfelelő formában jut be a szervezetbe a jód. Nekünk olyan formában sikerült előállítani, amellyel megszüntethető a jódhiány.

* Ha jók az információim, legújabb kísérletei a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével kapcsolatosak. Ez a kutatás azonban már nem vitaminokról, hanem különféle savakról szól. Pontosabban arról, hogy hogyan lehet ezekből a savakból értékes anyaggá változtatni a szén-dioxidot. Beavatna ezekbe az eljárásokba?

— Rájöttünk, hogy a fulvinsav képes átalakítani a szén-dioxidot hangyasavvá. Ez azért is érdekes, mert a jövő gazdasága hidrogénalapú lesz. De a hidrogént nem lehet tárolni, és ezért jutott eszünkbe, hogy kémiai kötésekben tároljuk. Ez annyit tesz, hogy szódavízbe beleszórunk katalizátort, és megvilágítjuk fénnyel. Ezáltal a szén-dioxidból üzemanyag lesz. Ezzel a folyamattal csökkenthetjük a levegő szén-dioxid-tartalmát, illetve az áramtárolásban is fotoreaktorként hasznosíthatjuk. A hangyasav pedig, mely közben létrejön, a hidrogénnel ellentétben tárolható. Pontosabban kémiai kötésben tartja a hidrogént, mely csak akkor szabadul fel, amikor egy járműben üzemanyagként hasznosítjuk. Összegezve tehát találtunk egy olyan vegyületcsaládot, amely az eddigiekben nem létezett, és ebből a vegyületből további hasznos gyógyszereket állítottunk elő, mint amilyen a fentiekben említett jódcsepp. A szén-dioxid üzemanyaggá való átalakításának terén pedig nagy terveink vannak, egy üzemet szeretnénk hamarosan beindítani.

* Végül, ha valakinek esetleg nem volnának elegendőek a fentiekben ecsetelt kutatásai, találmányai, azoknak jár még egy slusszpoén: az okostoilette vagy egyszerűen okosvécé. Ez mitől is okos?

— Az okosvécé kifejlesztése összefügg a különféle vizelettesztjeinkkel. Amikor az ember nem érzi jól magát, előbb időpontot kér az orvostól, majd elmegy az egészségügyi intézménybe, kivárja a sorát, és az eredményeit napok múlva, de sokszor egy hét elteltével kapja meg. Az általunk kifejlesztett okostoilette azonban 10-15 perc alatt megmutatja, hogy van-e hiányunk bizonyos ionokból. Ha kiderül, hogy igen, akkor tovább lehet folytatni a szervezet feltérképezését. Az okosvécé automata változata esetében az érintett személy a vizelés után a mobiltelefonján megtekintheti az értékeket. Ezzel a grafikonnal pedig el tud menni az orvoshoz, és ezáltal felgyorsulhat a diagnózisa felállítása.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..