home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Kirváj ünnepe Hertelendyfalván
Összeállította: Martinek Imre
2015.10.18.
LXX. évf. 41. szám
Kirváj ünnepe Hertelendyfalván

A hertelendyfalviak évente megtartják a kirváj elnevezésű ünnepségüket. Olyan alkalom ez, amikor a néhai falu református közössége az 1902-ben épített temploma felszentelésének emlékét méltatva (a kirváj a Kirchweih német szó magyarosított formája, és templomavatást jelent) vendégül látja a vojlovitzi helyi közösség tagjait, illetve partnertelepüléseik elöljáróit, művelődési egyesületeit.

Értesüléseink szerint a fentebb leírt jelzőket az idei, kétnapos rendezvény sem nélkülözte, melyről az összefoglaló Gál Veronika megbízott székelyföldi kulturális koordinátornak, a Petőfi Sándor-program ösztöndíjasának jegyzetei alapján készült.

A kétnapos ünnepi rendezvény szervezői a Hertelendyfalvi Református Keresztyén Egyházközség és a Tamási Áron Székely—Magyar Művelődési Egyesület voltak. Vendégszeretetükben a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület tizennyolc tagú küldöttsége is részesült.

Az eseménysorozat a református imaház kertjében báránysütéssel és pörköltfőző versennyel indult. A benevezett kilenc csapat között volt a Hófehérke és a hét törpe gyerekcsapat is, Lőcsei Márta vezetésével. Ízletes paprikásuk — a hattagú zsűri egybehangzó véleménye alapján — első díjban részesült.

A hertelendyfalvi kirvájfa feldíszítésének hagyománya, több évtizedes (kényszer)szünet után, 2007-ben éledt fel újra. A húsz méter magas, hántolt törzsű nyárfát, melyet a falu férfiai előző nap vágtak ki, majd cipeltek haza az erdőből, ezúttal is az imaház első udvarában díszítették fel az ünnep első napjának kora délutáni óráiban. A szorgos kezű gyerekeknek a diszítőanyagként használatos színes papírszalag, kendő, piros alma és néhány üveg üdítő, vörösbor felkötésénél a felnőttek is segédkeztek. Elvégződvén, a vendégsereg vidám zeneszó kíséretében vonult át az egyesület elé. A legények vállukon a gazdagon feldíszített nyárfatörzzsel, az étekkészítésben jeleskedő versenyzők pedig teli bográcsokkal a kezükben. Közös erőbevetéssel ezen a helyszínen állíttatott „talpra” az esemény díszes fája. Fennen hirdetve a búcsúzás hangulatával is átszőtt lebontásának pillanatáig: ünnep van a háznál!

A rendezvény a művelődési egyesület nagytermében megtartott esti báli mulatsággal folytatódott, melyet Lőcsei Vilmos, a Tamási-egyesület elnöke nyitott meg, valamint Halász Béla, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke is alkalmi beszédet mondott. Lőcsei Ilona, a házigazda egyesület titkára bemutatta a Hertelendyfalva magyar emlékei című dokumentumanyagot, majd köszöntőjét a testvéregyesületek névadójának híres vezérmottójára („Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”) alapozva Hadnagy Jolán, a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület elnök asszonya emelkedett szólásra, aki az író életét és munkásságát méltatta. Az esti műsort a farkaslaki Virgoncz tánccsoport és az Énekesmadár Pávakör énekcsoport fellépése színesítette.

A vasárnapi ünnepi istentiszteleten Halász Béla püspök úr hirdette az Ígét, az úrvacsorai jegyek kiosztásában Szilágyi Zoltán helyi segédlelkész szolgált, végül pedig az egybegyűltek a református imaház udvarán felállított hidasi kopjafánál elhelyezték az emlékezés és az együvé tartozás koszorúját. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..