home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kirándulás, dalos találkozó és teadélután
Mihók Anikó
2013.12.04.
LXVIII. évf. 49. szám
Kirándulás, dalos találkozó és teadélután

A törökkanizsai hetedikes és nyolcadikos tanulók Óbecsén jártak, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület népdalkórusa Deszken vendégszerepelt, a Kéknefelejcs Hagyományápoló Kör pedig teadélutánt szervezett.

Nemrég Óbecsére látogattak a Törökkanizsa községbeli magyar tagozatos hetedikes és nyolcadikos tanulók.

Az egynapos kirándulás útiköltséget és a belépők felét a Magyar Nemzeti Tanács fedezte — természetesen pályázati úton. A fiatalok Link Lajos idegenvezető által megismerték a város történetét, megtekintették a Than Mór-elmékházat, ügyességi játékokban vettek részt, majd Óbecse központjában sétáltak.

A tartalmas nap folytatásaként az aracsi pusztatemplomot nézték meg, valamint egy törökbecsei kiállítást a templom körüli ásatásokról és leletekről. Sétát tettek Törökbecse központjában és a Tisza-parton. Látták a zsilipet is, melynek terveit az Eiffel-torony tervezője készítette. A kiránduláson harminchatan vettek részt.

A Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola ezenkívül 35 ezer dinárt kapott a központi épületben levő műhely felújítására. A közeljövőben az egyik szertárát szeretnék digitálisan felszerelt szaktanteremmé alakítani, melyben a tervek szerint négy számítógép könnyíti majd meg a diákok közlekedési versenyre való felkészítését. Az iskola igyekszik kivetítőt és vásznat is beszerezni, hogy létrehozhasson egy szakkört, melynek keretében az érdeklődők grafikai programokkal (pl. Photoshoppal, CorelDraw-val) ismerkedhetnek meg.

A Magyar Nemzeti Tanácstól kapott támogatásból először számítógépet vásárolnak a kabinetbe.

Dalos találkozó Deszken

Nemrégiben Deszken vendégszerepelt a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület népdalkórusa: a Deszki Népdalkör meghívására vett részt a találkozón. Az esemény helyszíne a faluház volt, és a házigazdákon kívül számos szomszédos település is képviseltette magát.

A Tiszagyöngye népdalkórus két műsorszámot adott elő. Először Bogdán József Fohász a déli végeken című — a Délvidék himnuszának számító — versét, majd Törökkanizsa környéki népdalok hangzottak el. Fellépett az üllési Estike népdalkör, a szentesi Pengető citerazenekar, a sándorfalvi citerazenekar, a deszki népdalénekes testvérpár, Molnár Anna és Molnár Dia, a Nagymágocsi Népdalkör, Kopasz Helga, a deszki Dukátok és a házigazda, a Deszki Népdalkör.

A törökkanizsai népdalkórusnak járó oklevelet Kovács Magdaléna vette át. Köszönetet nyilvánított a meghívásért, és elmondta: Törökkanizsa és Deszk önkormányzata között évek óta gyümölcsöző az együttműködés a kultúra, az oktatás és a közös pályázatok területén.

Nem csak a húszéveseké a világ

A törökkanizsai Kéknefelejcs Hagyományápoló Kör teadé-lutánt szervezett a helyi olvasóteremben. Vendégek érkeztek Magyarvámhegyesről, Tiszaszigetről, Szanádról, Hódegyházáról, Oromhegyesről, Csókáról, Nagykikindáról és Tiszaszentmiklósról. Az összejövetelen első alkalommal vett részt a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület népdalkórusa, mely Törökkanizsa környéki és szerelmes népdalokkal örvendezette meg az egybegyűlteket. A jó hangulatú rendezvényt tombolasorsolás is színesítette.         

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..