home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Királyt koronáznak Székesfehérváron — Javában zajlanak a X. Koronázási Szertartásjáték próbái
2022.08.16.
LXXVII. évf. 32. szám
Királyt koronáznak Székesfehérváron — Javában zajlanak a X. Koronázási Szertartásjáték próbái

Óriási gőzerővel indult be a X. Koronázási Szertartásjáték próbafolyamata. Az olvasópróba után immár a helyszínen és a Vörösmarty Színház falain belül is beindult a munka. Az utolsó aranyágacska című előadást, III. András történetét augusztus 19-én mutatja be a Vörösmarty Színház a Nemzeti Emlékhelyen.

Egy kivételtől eltekintve (2020-ban a székesfehérvári Aranybulla-emlékműnél állt a színpad) a Koronázási Szertartásjátékok mindegyike a Nemzeti Emlékhelyen, egy igazán szakrális térben valósult meg. Idén, az Árpád-házi királyok történetét feldolgozó előadássorozat a végéhez ért, III. Andrással, Az utolsó aranyágacskával kihalt a dinasztia. Talán ezért, talán a jubileum miatt, talán a történelmi viszontagságok miatt ez az előadás kicsit más lesz Szikora János forgatókönyvíró-rendező szerint is, mint az eddigiek: „A koronázás szakrális pátosza mellett megjelenik egy olyan, az uralkodóval szembeni kritikai hang, ami idáig soha nem hangzott el. Ez a két dolog, a pátosz és a kritikai hang egy nagyon érdekes feszültséget ad majd az előadás végének annak érdekében, hogy utána egy váratlan fordulat születhessen meg, amit nem tudok másképp jellemezni, mint egy apoteózist. Idáig valamennyi előadás zárómozzanata a korona apoteózisa volt, a megdicsőülés. Ez most sem marad el, csak nem a koronázásra szűkül, hanem történelmileg nagyobb léptéket kap, ez már a magyar államiság, a magyar nemzet megmaradásának az apoteózisa.”

Abban azonban nem fog különbözni az előző évekhez képest, hogy ismét grandiózus színpadon, hatalmas szereplőgárdával valósul meg a látványos előadás. Horváth Csaba koreográfus hatalmas tömegeket mozgat a színpadon, akik betáncolják a teret. Azért sem véletlen, hogy a próbafolyamat során a Vörösmarty Színház nagyszínpadán is folyamatos a munka, hogy a helyszínen a táncosok már a kész díszletben próbálhassanak.

Ahogy abban sem különbözik - és itt már beszélhetünk hagyományról is - hogy a Rákóczi Szövetség fiatal táborlakói adják a statisztéria jelentős részét, akik kiveszik részüket a táncokból, sőt, olykor kisebb szerepekben is megmutathatják magukat.

Summa summarum, az előadás szépen kezd összeállni, köszönhetően azoknak a színházi háttérdolgozóknak is, akik reggeltől estig a próbák vérkeringésének ütőerén tartják kezüket, és rettentő profizmussal fogják össze a munkát.

És ahogy Szikora János fogalmazott az első rendelkezőpróbák után: „Abszolút bizakodó vagyok. Annyit kínlódtunk, hogy ez egyáltalán létrejöjjön, annak ellenére, hogy vannak problémák, azért mennek a dolgok. Készségesen alakulnak. Ami a legfontosabb, hogy a forgatókönyvben elég pontosan leírtam, amit elképzelek, és azt nagyjából eddig meg is tudtam csinálni.”

Az előadást 2022. augusztus 19-én mutatja be a Vörösmarty Színház a Nemzeti Emlékhelyen, majd 20-án és 21-én megnézhetik este 9 órától. Az előadást 2022. augusztus 19-én mutatja be a Vörösmarty Színház a Nemzeti Emlékhelyen, majd 20-án és 21-én is megnézhetik este 9 órától. Megvásárolt belépőjegyükkel ingyenesen látogathatják meg a Szent István Király Múzeumban a Királyok és Szentek - Az Árpádok kora című kiállítást.

Főbb szerepekben:

III. András: Sarádi Zsolt

Boldog Erzsébet: Varga Lili

Lodomér érsek: Mihályi Győző

Kőszegi Iván: Egyed Attila

Morozini Tomasina (III. András anyja): Varga Gabriella

Estei Beatrix: Ballér Bianka

II. András: Sághy Tamás

IV. Béla: Lábodi Ádám

Mária, szicíliai királyné Závodszky Noémi

Öreg király: Körtvélyessy Zsolt

A gyermek III. András: Szikora Ármin

Fenenna (III. András első felesége): Ladányi Júlia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..