home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kiosztották a Rákóczi Szövetség támogatását Hajdújáráson
Tóth Tibor
2020.12.18.
LXXV. évf. 51. szám
Kiosztották a Rákóczi Szövetség támogatását Hajdújáráson

A budapesti székhelyű Rákóczi Szövetség vajdasági partnerszervezetével, a Magyar Nemzeti Tanáccsal minden évben a magyar iskolaválasztási program keretében az első osztályba iratkozott tanulók részére 10 000 forint értékű ösztöndíjat adományoz. A 2019/2020-as tanévtől kezdődően már nemcsak a szórványban élő magyar gyermekek részesülnek ebben a támogatásban, hanem minden vajdasági első osztályos tanuló is, aki magyar iskolában kezdte meg tanulmányait.

Tavaly karácsonykor a Rákóczi Szövetség kiosztotta ajándékcsomagjait, a Magyar népmesék című mesekönyvet és csokoládét, majd közvetlenül iskolakezdés előtt minden magyar elsős kisdiák megkapta az iskolatáskát, illetve az MNT által tanszercsomagban is részesült. 2020 decemberében a Rákóczi Szövetség két különböző támogatással erősíti meg a magyar iskolaválasztási kedvet: az elsősök az idén is megkapják a 10 000 forintos egyszeri támogatást, míg az iskola-előkészítős csoportba járó gyerekek Mátyás királyról szóló mesekönyvet és csokoládét kapnak.

Az ösztöndíjakat és az ajándékcsomagokat ma délután Hajdújáráson adták át.

A Rákóczi Szövetség tevékenységében a magyar iskolaválasztásnak, a magyar iskolaválasztási programnak központi szerepe van. Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta, hogy a szövetség fő tevékenysége arra irányul, hogy a külhoni magyarság közösségeiben különféle eszközökkel és kampányokkal ráirányítsa a szülők figyelmét a magyariskola-választás fontosságára.

— A magyar iskola választása a gyermek és a közösség szempontjából is rendkívül meghatározó döntés, hiszen ezen áll vagy bukik a magyar jövő. Az a gyermek, aki hat-hét éves korában magyar iskolába kerül, jó eséllyel felnőttként is magyar lesz. Az idei rendkívüli év, hiszen személyesen és a korábbi formában nem tudunk eljutni a családokhoz, és azok a közösségi rendezvények sem valósulhattak meg, amelyek a korábbi években jellemezték az őszt. Ennek ellenére a Rákóczi Szövetség hálózatában tevékenykedő embereknek köszönhetően mintegy 9000 iskolakezdőhöz jutunk el. Az advent mindig az óvodák, óvónők, óvodás gyermekek és a családjuk felé való fordulás időszaka szövetségünk életében. A Rákóczi Szövetség ebben az időszakban mintegy 22 000 óvodáskorú kisgyermeknek küld egy mesekönyvet, néhány olyan gondolattal a szülők felé, amellyel megpróbáljuk figyelmüket ráirányítani arra, hogy a tavasszal, amikor dönteniük kell gyermekük jövőjéről, magyarságáról, ne feledjék, hogy egy olyan közösséghez tartoznak, amely számontartja gyermeküket — mondta Csáky.

De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja örömét fejezte ki, hogy a tavalyi évtől kezdődően nemcsak a szórványban tanuló magyar iskolások részesülnek ösztöndíjban, hanem minden magyarul tanuló diák is, bárhol is él Vajdaság területén.

— A napokban 1286 ösztöndíj lesz kiosztva, melyet a Rákóczi Szövetség a vajdasági magyar diákok, illetve a vajdasági magyar családok számára ajándékoz. Az ösztöndíjban összesen 68 általános iskola tanulói részesülnek. Ezzel szeretnénk megköszönni a szülőknek, hogy gyermekeiket magyar iskolába íratták. A Rákóczi Szövetség az iskolaválasztásra is gondol, és az iskola előtti csoportba járó óvodások is ajándékot kapnak. Az idén 1470 jövendőbeli elsősnek juttatunk el egy szép mesekönyvet és csokoládét az elkövetkező napokban. Nagyon örülünk, hogy vannak olyan közösségek, Hajdújárás is ilyen, ahol az elsősök száma bővül. Hajdújáráson tavaly hét elsős volt, az idén tizenhárman indultak elsőbe, jövőre pedig reményeink szerint tizenöt kiselsős lesz — emelte ki De Negri.

A gyerekek és szüleik nagy örömmel vették át az ösztöndíjakat és az ajándékcsomagokat.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..