home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Kiöntött a Temes
din
2005.04.27.
LX. évf. 17. szám
Kiöntött a Temes

A múlt héten rég nem látott árvíz öntötte el a Vajdaság keleti részét és Erdély délnyugati szegletét. A szakemberek szerint legutoljára 1966-ban volt ilyen magas, csaknem nyolc és fél méter a vize a Temesnek. A megáradt folyó gátjai múlt csütörtökön átszakadtak, s elöntötték a Vajdaság hatá...

A múlt héten rég nem látott árvíz öntötte el a Vajdaság keleti részét és Erdély délnyugati szegletét. A szakemberek szerint legutoljára 1966-ban volt ilyen magas, csaknem nyolc és fél méter a vize a Temesnek. A megáradt folyó gátjai múlt csütörtökön átszakadtak, s elöntötték a Vajdaság határ menti falvait. Az eddigi információk szerint mintegy 3-4 ezer embert evakuáltak, az anyagi kár hatalmas, a szakemberek lapzártánkig nem mertek becslésekbe bocsátkozni. A vajdasági községek elnökei a Bojan Pajtić tartományi kormányfővel megtartott vasárnapi ülésükön kifejezték készségüket, hogy segítenek az árvíz sújtotta Szécsány, Begaszentgyörgy és Zichyfalva községeknek.

Ottjártunkkor Módos (Jaša Tomić) faluba lehetetlen volt bejutni, a települést ugyanis teljesen elöntötte a víz, egyedül a központ egy kicsi szeglete maradt szárazon. Itt zsúfolódtak össze a falut el nem hagyó emberek - és állatok. A szomszédos Párdány (Meða) településre sikerült bejutnunk. Lapzártakor viszont félő, hogy ezt a települést is körülzárással fenyegeti az ár. Már elöntötte a magyarok lakta Káptanfalvát (Busenje) és Tamásfalvát (Hetin) is. A halálos áldozatok számáról nincsen pontos értesülésünk, ottjártunkkor a helyiek négy esetről számoltak be. Az állatállományban a kár szintén hatalmas, egyedül Módoson mintegy ötszáz sertés és szarvasmarha fulladt meg. Az árvíz következében több száz ház összedőlt, s szinte biztos, hogy a környéken az idén az aratás is elmarad. A szerb kormány eddig tíz, a vajdasági tartományi kormány pedig 16 millió dinár (egy dinár: 3,3 forint) rendkívüli segélyt hagyott jóvá.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..