home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kinevezések és megvalósuló tervek
Tóth Lívia
2018.01.25.
LXXIII. évf. 3. szám
Kinevezések és megvalósuló tervek

A csókai községi képviselő-testület tavalyi utolsó ülésén elhangzott, hogy 2017-ben tizenkét ülést tartottak, melyeken összesen 139 napirendi pontot vitattak meg.

Olyan jelentős kérdésekben is döntés született, mint például az évtizedek óta húzódó tagosítás megkezdése.

Ugyanezen az összejövetelen több kinevezésről is döntöttek. A személyes okok miatt leköszönő Balázs Ferenc helyett Zombori Csaba lesz az új alpolgármester. A Csóka Művelődési és Oktatási Központot néhány hónapon át megbízott igazgatóként Kónya Sándor irányította. A képviselő-testület döntése értelmében ezt a tisztséget a következő négy évben Kobrehel Éva tölti be, aki egyedüli pályázóként jelentkezett a tisztségre.

A községben az elmúlt évben számos beruházásra került sor, ezek közül az egyik legjelentősebb a csókai egészségház felújítása. A gyermekosztály és a nőgyógyászat renoválása a köztársasági közintézményekben, óvodákban, iskolákban, egészségházakban folyó nagyberuházásokat finanszírozó iroda támogatásával valósult meg. A két rendelő külső-belső rendbehozatalára 12,8 millió dinárt fordítottak. A fogászat felújítását a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság 7,6 millió dinár értékben támogatta. A tetőtér beépítésével nemcsak a fogászatnak, hanem a munkaegészségügyi rendelőnek és irodáknak is jutott hely az objektumban. Az idén az önkormányzat hozzájárulásával az egészségház több részlege kap új berendezést.

Az egyházak és a vallási közösségek terveinek megvalósítására a községi büdzséből tavaly 1,8 millió dinárt különítettek el. A katolikus templomok közül a hódegyházi Szent Mihály főangyal templom villanyvezetékének, illetve a padéi Havas Boldogasszony-templom ajtajának cseréjére 150-150 000 dinárt hagytak jóvá. Tiszaszentmiklóson a parókia tetőszerkezetének javítására 180 000, Szanádon a Szűz Mária születése katolikus templom felvizesedett falainak szigetelésére 170 000, a feketetói Szent Vendel apát katolikus templom homlokzatának javítására 50 000, a kanizsamonostori Szent Illés-templom oltárának felújítására pedig 36 000 dinárt folyósítanak. A csókai Szentháromság-plébánia részére 80 000 dinár jut, melyből a templom bejáratánál rámpát alakítanak ki.

Emellett a községi kasszából támogatják Tiszaszentmiklóson a pravoszláv és az adventista egyházat, valamint a szlovák evangélikus parókia felújítását is. 

A csókai pravoszláv egyházközség 200 000 dinárból pénzelheti a templom malterozási és egyéb költségeit. Az erre a célra szánt községi keretből egyaránt 200 000 dinár jut a szanádi és a padéi pravoszláv templom renoválására.

Az Adát és Padét összekötő tiszai híd átadása óta megnövekedett közúti forgalomnak már nem felel meg a falu bejáratánál levő, az Aranka folyócskát átívelő keskeny híd. A tervek szerint még az idei évben megkezdődne az új közúti híd kiépítése, hogy a nagyobb tehergépkocsik is biztonságosabban átkelhessenek. A csókai önkormányzat pályázat útján 1 millió dinár vissza nem térítendő támogatást nyert az illetékes tartományi titkárságtól a tervdokumentáció kidolgozására.


A nyitóképen a csókai fogászat (a szerző felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..