home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kinek van a legnagyobb szíve?
Tóth Lívia
2009.04.22.
LXIV. évf. 16. szám
Kinek van a legnagyobb szíve?

Megtelt a színházterem - Barát István és a szerző fotójaÁprilis 13-18-a között tartották meg Csókán a XXIX. Nemzetközi Kézimunka- és Gyűjtemény Kiállítást, valamint a III. Hobbys Világfesztivált. Tíz év után ismét ez a bánáti település, pontosabban a helybeli Vegyészeti-Élelmiszeripari Közé...

Megtelt a színházterem - Barát István és a szerző fotója

Április 13-18-a között tartották meg Csókán a XXIX. Nemzetközi Kézimunka- és Gyűjtemény Kiállítást, valamint a III. Hobbys Világfesztivált. Tíz év után ismét ez a bánáti település, pontosabban a helybeli Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola adott otthont a népszerű eseménynek, a házigazda szerepét pedig a Móra Ferenc Művelődési Egyesület vállalta. A lelkes szervezőpáros, Bada István és Johanna már az első napon bejelentette: az idén mintegy 3000 oklevelet készítettek a résztvevőknek. A rendezvényt alkalmi művelődési műsor keretében Borovitz Tamás, a MOB hagyományőrző és gyűjtőbizottságának tagja, az egyéni gyűjtők szekcióvezetője és neje nyitotta meg. Róluk tudni kell, hogy több mint tízezer olimpiai jelvény, 38 egyenruha van a birtokukban, 32 olimpiai bajnoktól kaptak személyes ajándéktárgyat, amelyek közül néhányat, például Papp László bokszkesztyűjét, Csókára is elhozták. 1972 óta ez a 273. kiállítás, amelyen részt vesznek, de a tevékenységükért soha nem fogadnak el pénzt. Saját szavaikkal élve: az életüket a gyűjtésnek áldozták, és ezzel másoknak is szeretnének örömet szerezni.
Az öt kontinens 77 országából érkezett anyag rendkívüli látványt kínált az érdeklődőknek. A gyűjtők, kézimunkázók, kézművesek, képzőművészek a középiskola valamennyi tantermét, folyosóját, de a tornatermet és az ebédlőt is betöltötték. A falakat szinte beborította a sok száz szebbnél szebb hímzés, csipke, az asztalokon a hímes tojások, a csuhéból, szalmából stb. alkotott használati tárgyak kaptak helyet, de a látogatók számos festményt, régiséget, érdekességet megcsodálhattak. Az utóbbiak közé tartozott a húsz kiló tésztából gyúrt, két méter átmérőjű tükrös mézeskalácsszív, a csókai Árok pékség tulajdonosának, Józsefnek és Jolánkának a munkája, amely a Guiness-rekordra pályázik.
Habár éppen tavaszi szünet volt, a MIRK ideje alatt az iskolás diákok különféle vetélkedőkön vehettek részt. Ilyen volt például a Petőfi él! Versismereti és az Ezer vers egy nap alatt elnevezésű megmérettetés.
Nem hagyjuk abba, amíg élünk!
A rendezvény harmadik-negyedik napján Bada István már pontos adatokkal szolgált:
- A katalógusban, a kiállítók listáján 3119 név van, 49 óvodából és iskolából 1271 gyermek, valamint 1848 felnőtt, közöttük 412 külföldi. Évről évre több a kézimunkázó a gyűjtő és a hobbis, ezért a MIRK-et a következő években csak olyan iskolában tarthatjuk meg, ahol legalább 25-30 tantermet tudnak a rendelkezésünkre bocsátani. Egyesek meg is jegyezték, miért csődítettem össze ennyi kiállítót, ha nincs elegendő hely, de mi nem szelektálhatunk, ez a rendezvény nem arról szól. Inkább maguknak a résztvevőknek kellene egy előzetes válogatást, szűkítést végezniük. Ezek az emberek azért jönnek ide, hogy bemutatkozzanak a zsűrinek, amely minden kiállított tárgyat lepontoz, és ezek összege adja a klubok eredményét. A különböző kategóriák minősítésén negyventagú bírálóbizottság dolgozott. Egyébként a minőség évről évre javul, mi pedig nem hagyjuk abba addig, amíg élünk. Vannak, akik igyekeznek keresztbe tenni ennek a megmozdulásnak, nyíltan kimutatják az ellenszenvünket irántunk, de minket ez nem érdekel. Amíg vannak a Badáék, addig lesz MIRK is. Jövőre Adán várnak minket, és várunk mi is mindenkit a negyvenedik találkozóra.
Számos díj, elismerés
Az eseménysorozat ünnepélyes eredményhirdetéssel fejeződött be, amelyre zsúfolásig megtelt a csókai Művelődési Ház nagyterme. A különböző kategóriákban számos elismerést osztottak ki. A népi hímzéssel foglalkozók 127 első és 11 nívódíjat érdemeltek ki. Az egyéb hímzések címszó alatt több mint 600 darabot értékeltek, és 319 első, 140 második és 76 harmadik, valamint 28 nívódíjat ítéltek oda. A csipkék világában jártas bírálóbizottságnak sem volt könnyű dolga, ugyanis mintegy 1500 kiállított kézimunkát kellett minősíteniük. A gyűjtők rendkívül népes csoportjában is nagyon hosszú a megjutalmazottak listája, de kiemeltként ajánlották az érdeklődők figyelmébe a csókai Lévai János numizmatikai gyűjteményét és egy homokóra-kollekciót, amelyet Temerinből hoztak el Csókára. Elhangzott az is, hogy a családfakészítésre csak a csókaiak és a bezdániak vállalkoztak. A képzőművészeti kategóriában heten kaptak nívódíjat, a Bada Dada Emlékamforát a legeredetibb alkotásért a zentai Popov Rebeka vitte haza. A MIRK-en 1997 óta minden évben képzőművészeti pályázatot hirdetnek az iskolásoknak. Az idén a magyar gyermekek Benedek Elek, a szerb anyanyelvűek pedig a Vuk Karadžić által gyűjtött meséket illusztrálták. A szőttesek, gobelinek, kötések, nemezelés, foltvarrás és az egyéb, textilből készült kézművesmunkák egy kategóriát alkottak, a résztvevők 12 nívódíjjal büszkélkedhetnek. Külön kiemelték az užicei, a Niška banjai, a bajsai és a péterváradi szőtteseket, a zentai Rozetta Kézműves Társaság tagjait, akik foltvarrásban és textilszobrászatban jeleskedtek, valamint a temerini gobelineket. Nagyon változatos és szemet gyönyörködtető volt a szalmaképeket készítők, a gyöngyfűzéssel, fafaragással, bőrdíszművességgel és hasonló kismesterségekkel foglalkozók kiállítási területe is. A zsűri felhívta a figyelmet Harmath Vilmos tökéletes kis szekerére, Tóth József adai géplakatos mester makettjeire (esztergapad, gyalu- és fúrógép) és a csókai Árok-pékség hatalmas mézeskalácsszívére. Kiemelt elismerésben részesült a háromszoros ''nagymester” pancsovai Erős Mária, akinek az új kézimunkái hat éven át folyamatosan nívódíjasak lettek. Az idén három úgynevezett Hűség-díjat osztottak ki: a muzslyai Nők klubjának, a pacsériaknak és a Borovitz házaspárnak, a szenttamási Kolenák Ibolyának aranyéremmel köszönték meg a bírálóbizottságban végzett eredményes munkáját. A nagy létszámú csoportok esetében összeadták a kiállított munkákra kapott pontszámokat, és így alakult ki az a sorrend, amely alapján a harmadik helyre 1605 ponttal a temerini Boldog Gizella kézimunkaszakkör került, a két első helyezett viszont a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület (1956 pont) és a csókai és környékbeli nyugdíjasklubok (1954 pont). A díjazottak sorából természetesen nem maradtak ki a szervezők és a házigazdák sem.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..