home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kínából csak negatív teszttel
Talpai Lóránt
2023.01.12.
LXXVIII. évf. 2. szám
Kínából csak negatív teszttel

Megnövekedett a fertőzöttek száma — 8 millió ukrajnai menekült — Örök nyugalomra helyezték a volt egyházfőt

Megnövekedett a fertőzöttek száma

Az Európai Unió tagállamai megállapodtak abban, és határozottan támogatják, hogy a Kínából érkező valamennyi utazót, állampolgárságtól függetlenül, kötelezzék egy negatív COVID-teszt bemutatására. Az EU ezzel arra reagált, hogy Kínában a szigorú korlátozások feloldásával megugrott a fertőzések száma. A koronavírustesztet tehát még felszállás előtt, legkésőbb 48 órával az utazás kezdete előtt kellene elvégezni. Az ajánlások január 8-ától léptek hatályba. Az Európai Unió svéd elnöksége által kiadott nyilatkozat szerint a tagállamokat arra ösztönzik, hogy végezzék el a Kínából érkező utasok szúrópróbaszerű vizsgálatát, és figyeljék a repülőgépekből származó szennyvizet, hogy találnak-e esetleges veszélyes variánsokra utaló nyomokat.

8 millió ukrajnai menekült

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint jelenleg 7 915 287, Ukrajnából érkezett menekült van regisztrálva Európában. Oroszország tavaly február végén indított háborújának kezdete óta az UNHCR szerint több mint 17 millió ember menekült el Ukrajnából valamelyik európai országba. Azóta mintegy 9,1 millióan már visszatértek hazájukba. Legtöbben, a becslések szerint 8,6 millióan Lengyelországba utaztak, ahol jelenleg is több mint 1,5 millióan vannak hivatalosan menekültként nyilvántartva, de mintegy 6,5 millióan onnan már vissza is tértek Ukrajnába. Magyarországra az UNHCR adatai szerint mintegy 2 millió ember érkezett Ukrajnából, a magyar hivatalos nyilvántartásban 33 316 ukrajnai menekült szerepel. A jelentésben arról nem szólnak, Magyarországról hányan tértek vissza Ukrajnába.

 

Örök nyugalomra helyezték a volt egyházfőt

Pápának kijáró ceremóniával, de a hagyományos szertartáshoz képest kisebb változtatásokkal helyezték végső nyugalomra Rómában a nyugalmazott XVI. Benedek pápát. A meghitt, de szerény ceremóniát a Szent Péter téren tartották meg. A Vatikán közlése szerint az elhunyt pápa kívánsága volt, hogy búcsúztatása az egyszerűség jegyében történjen. A gyászmisét Ferenc pápa vezette, az oltár előtti teendőket azonban Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégiumot vezető dékán végezte el a nyolcvanhat éves katolikus egyházfő térdfájdalmai miatt. A prédikációt Ferenc pápa tartotta. A mise után a ciprusfa koporsót a Szent Péter-székesegyházba vitték, majd a nyilvánosság kizárásával egy cinkből készült koporsóba, azt pedig egy tölgyfa koporsóba helyezték, és leeresztették a székesegyház kriptájába. A volt egyházfőt a pápasága alatt kibocsátott érmékkel és egy cső alakú irattartóval, a rogitummal, az elhunyt műveinek összefoglalását tartalmazó tekerccsel a koporsóban temették el. XVI. Benedeket abban a pápai sírhelyben helyezték el, ahol korábban XXIII. János pápa, majd 2011. évi boldoggá avatásáig II. János Pál is nyugodott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..