home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kilencvenhét érem az idei termés
Tóth Tibor
2015.11.09.
LXX. évf. 44. szám
Kilencvenhét érem az idei termés

Klubhelyiséget kapott a Tiszavirág Kajakklub — A zentai Tiszavirág Kajakklubnak több éven át egy hajó gyomrában volt a főhadiszállása. Az edzések után a kajakozók gyakran jéghidegben öltöztek át, zuhanyzási lehetőségről nem is álmodhattak. Az erőnléti edzéseket a város edzőtermeiben tartották meg, a különféle adminisztrációs munkákat pedig általában odahaza végezték a klub vezetői. Néhány hete azonban igazi otthona van a város egyik legpatinásabb sportegyesületének.

A Tisza partján található egykori Pingvin Óvoda ideális székház a klub számára, hiszen három, erőgépekkel felszerelt terem, öltözők, meleg vizes zuhanyzók, irodahelyiségek és tágas előcsarnok áll a klub tagjainak rendelkezésére.

Az idei versenyekre azonban még az ideálisnak egy cseppet sem nevezhető körülmények között készültek a zentai kajakozók, ez azonban az eredményeken egyáltalán nem látszott meg. A Tiszavirág tagjai tizenkét versenyen kilencvenhét érmet lapátoltak össze — tavaly tizenöt versenyen kilencvennégy érem volt a termés —, az országos bajnokságon három arany-, négy ezüst- és három bronzérmet nyertek a zentai versenyzők. Összesítettben a sárga-kékek a hatodik helyet szerezték meg a csapatok rangsorában, a serdülők és a felnőttek kategóriájában pedig a harmadik helyen végeztek.

— Az egész csapat olyan kiváló munkát végzett 2015-ben, amellyel minden edző meg volna elégedve — kezdte a beszélgetést Fehér Csaba, a Tiszavirág Kajakklub edzője. — A nagycsoport kemény terhelést kapott ebben az évben, mivel az érmek mennyisége az idén kevésbé érdekelt bennünket, inkább a minőségre helyeztük a hangsúlyt. Versenyzőim eleget edzettek ahhoz, hogy nemzetközi szinten is kiváló eredményeket érhessenek el. Előzetesen arra számítottam, hogy a nagycsoportból 7-8 versenyző húzóemberré válik, ez a szám végül 3-4 emberre csökkent. Nemcsak fizikailag, hanem fejben is a csúcson kell lenni, ki kell bírni a monotonitást. Erre a 3-4 versenyzőre a jövőben is számíthatok, tőlük kimagasló eredmények várhatóak. Ebbe a csoportba sorolhatom Fenyvesi Jankát, Kecskés Balázst, Marko Subotićot, de mögöttük feljövőben van Túri Csongor és Vartus Árpád is. Az országos rangú regattákon huszonöt érmet nyertünk, Gere Kata révén pedig minikajak-országosbajnokunk van, ő a tavalyi ezüstérmét cserélte aranyra az idén, de említhetem Igor Subotićot is, aki az országoson bronzot nyert. Minikajakban nagyon nehéz az éremszerzés, hiszen a versenyzők mindannyian egy csoportban indulnak, és a tolakodásban bármi megtörténhet. Kata és Igor mögött legalább kilenc versenyző található, akik a 4., 5., 6. helyen végeztek az országos bajnokságon. A nyáron megtartott kajakiskolánk kiválóan sikerült, mivel csak ketten morzsolódtak le, a többiek rendszeresen járnak az edzésekre.

A korosztályos országos bajnokságokon aranyérmet Fenyvesi Janka és Fenyvesi Abigél (K-2, ifik, 1000 méter és K-2, ifi, 200 méter), valamint a Barta Éva—Fenyvesi Janka-páros (K-2, serdülő, 1000 méter) szerzett, a második helyen a Kecskés Balázs—Marko Subotić-kettős (ifi, 1000 és 500 méter), a Barta—Fenyvesi Janka-duó (serdülők, 500 méter) és a Fenyvesi Abigél—Cakó Sári-páros (felnőtt, 500 méter) végzett, bronzérmet pedig Fenyvesi Janka (K-1, ifik, 1000 méter és serdülők, 500 méter) és a Fenyvesi Abigél—Cakó-páros nyert a felnőttek 200 méteres futamában. Az edző előzetesen tizenhárom érmet tűzött a csapat elé. Ettől ugyan egy picit elmaradtak a versenyzők, de Fehér ezt az eredményt is kiválónak tartja.

— Nagyon közel álltunk a tizenhárom éremhez, mivel a tíz megszerzett medál mögött legalább nyolc 4-5. helyezés volt. Sok számban tizedek, századok döntöttek. Könnyedén meglehetett volna a tizenöt érem is, de az érmek száma helyett azt tartottam szem előtt, kinek melyik szám a leginkább testhezálló. Elindíthattam volna több csapathajót, ezzel az érmek számát is gyarapíthattam volna, de akkor az egyéni teljesítményt alá kellett volna rendelnem a csapatnak. Ezt azonban nem tettem meg, hiszen az egyéni teljesítmény a legfontosabb. Fenyvesi Janka egyéni számokban a vártnál jobban teljesített. Tudtam, hogy Janka csapatban — Abigéllal vagy Évával — óriási teljesítményre képes, de egyéniben volt előtte néhány, jelentős nemzetközi eredményt elért versenyző. Janka az idén utolsó éves serdülő, úgyhogy az ifik között szerzett bronzérme hatalmas eredmény. Ebben a korosztályban tíz, világversenyeken már érmet szerzett lány van a mezőnyben, tehát itt már a kilences döntőbe kerülés sem könnyű. Ő nemcsak döntőbe jutott, hanem a dobogó harmadik fokára állhatott. Meghívót kapott a válogatottba, és két egyéni számban, 200 és 500 méteren indulhatott volna az Olimpiai Reménységek Fesztiválján. Biztos vagyok benne, hogy döntős lett volna, sőt akár egy érmet is szerezhetett volna. Végül azonban a válogatott mégsem utazott el a csehországi viadalra — foglalta össze keserűen.

Kecskés és Subotić párosban, 500 és 1000 méteren két ezüstöt nyert az országoson. Csak nagyon jó nemzetközi eredményt elért párosok végeztek előttük. Másfél hónappal az országos bajnokság előtt ültette őket az edző egy hajóba, és ez jó döntésnek bizonyult, hiszen nem sokkal maradtak le az aranyéremről. Fenyvesi Janka, Marko Subotić, Kecskés Balázs és Barta Éva kivívták a válogatott-kerettagságot, de nemzetközi versenyeken nem tudtak fellépni. Fehér szerint jövőre — attól függően, hogy ki mennyire vállalja a kemény edzésmunkát — akár öt zentai kajakozó is bekerülhet a válogatottba, de ő már akkor is meg lesz elégedve, ha hárman kapnak helyet az ország legjobbjait felvonultató együttesben.

A kajakozók az idén összesen harmincnégy napot tartózkodtak edzőtáborban. A tavasszal kétszer egy hetet a Maty-éren töltöttek el, majd a magyarkanizsai Testvériség csapatával tizenegy napon át Szarvason készültek a regattákra.

A „gépparkot” illetően néhány éve még hosszú volt a hiányzó eszközök listája, most azonban, a támogatóknak köszönhetően, szinte minden szükséges hajó és felszerelés a versenyzők rendelkezésére áll.

— Támogatóink jóvoltából egy vadonatúj, gyors, strapabíró páros kajakkal lettünk gazdagabbak, valamint a lányok számára az MTK-tól szereztünk egy kisebb súlyú versenyzőkre szabott páros kajakot, mely a 23 éven aluliak világbajnokságán a döntőben szerepelt. Hosszú évek után senkitől sem kell kölcsönkérnem páros kajakot. Megértük, hogy viszonozhatjuk az eddig kapott segítséget, és mi adhatjuk kölcsön hajóinkat a többi klubnak. Sikerült egy újabb motorcsónakra szert tennünk, úgyhogy az edzések kísérésére immár két motorcsónak áll rendelkezésünkre. A Vajdasági Kajak-kenu-szövetség több mint tíz minikajaknégyest oszt szét a klubok között. Eddig mi még valahogy nem jutottunk sorra, de bízom benne, hogy jövőre mi is kapunk egy négyes hajót. Jövőre többen is kikerülnek a minikajakból, és kajakegyesbe ülnek át, mi viszont e hajók tekintetében nem állunk jól, legalább négyre van szükségünk a tavaszi vízre szállásig — tudtuk meg az edzőtől.

A jövő évi tervek közül a Maty-éri, márciusi edzőtábor már biztos, de a sportolók már februárban szeretnének eljutni az Adriára, ahol megfelelő időjárási körülmények között gyűjthetik a kilométereket az év folyamán sorra kerülő versenyekre. A szarvasi edzőtáborba újra a magyarkanizsaiakkal utaznak, a válogatott kajakozók pedig a klubkötelezettségek mellett a válogatott edzőtáborában is részt vesznek. A következő év első fontos versenye az áprilisban sorra kerülő válogató lesz, majd a tartományi, az országos és a nemzetközi megmérettetések következnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..