Kilencven ételt kóstoltak meg

Kilencven ételt kóstoltak meg

A szokásos vidám kavalkád: autórengeteg, sátrak alatt beszélgető társaságok, rotyogó bográcsok, jó hangulat fogadta azokat a látogatókat, akik vasárnap Kispiacon a VII. Nemzetek Főzőversenye Határok Nélkül elnevezésű rendezvényre, valamint a jószág- és kirakodóvásárra érkeztek.

Ugyanezen a versenyen a politikusok, polgármesterek és helyi közösségek ötödik, a média képviselői pedig harmadik alkalommal mérhették össze főzőtudományukat. Az egész Kárpát-medencét átfogó, hagyományőrző gasztronómiai eseményen Székelyföld, Felvidék és Kárpátalja mellett számos anyaországi és vajdasági csapat képviseltette magát. A szervezők arra kértek mindenkit, hogy elsősorban vidéke, települése hagyományait és gasztronómiai ízvilágát mutassa be. A már megszokott étkek mellett igazi különlegességeket is feltálaltak, például szürke marha vagy muflon húsából készült pörköltet.

Az értékelő bizottság tagjainak, akik főként az Első Magyar Fehérasztal Lovagrendből és a Szabadtűzi Lovagrendből kerültek ki, csaknem kilencven ételt kellett végigkóstolniuk. A serlegeket pörkölt, leves és grill kategóriában ítélték oda, de számos különdíjat is kiosztottak. Megjutalmazták például a legfiatalabb főzőmestert és csapatot, a legvidámabb társaságot, a legegészségesebb ételt készítőket. A legdekoratívabb főzőhelyért járó elismerést a hódegyházai Lila Akác csapata érdemelte ki. Rangos díjat vihetett haza a hagyományos ételéért is, melyet a zsűri bobajkának titulált, de az asszonyok, amikor megkóstoltatták velünk, azt mondták, feléjük gancának hívják.

A politikusok, polgármesterek és helyi közösségek vetélkedését a felvidéki Nagymad község nyerte meg az adorjáni és a tordai helyi közösség előtt. A média az idén a korábbi években megszokottnál kisebb létszámban képviseltette magát. A legvidámabb csapat címével és az első díjjal a Hét Nap képviselőit jutalmazták (Tóth Lívia, László Edit, Tomek Viktor, Szalai Attila, Szabó Attila), a hajdújárási Rádió 90 pedig második lett.

Ezúttal sem maradt el a pálinkák értékelése, valamint a bajuszkirály-választás. Az eredményhirdetés előtt gazdag művelődési műsorral készültek a jelenlévőknek.

A felvidéki László Gábor, a kárpátaljai Mester András és a székelyudvarhelyi, erdélyi Ambrus Gizella díszserleget vett át a hazájában végzett hagyományápoló tevékenységéért, a rendezvény támogatásáért pedig Magyarkanizsa önkormányzata, Kispiac helyi közössége, valamint a martonosi Telek Paprika és az adorjáni Kontakt Kft. kapott plakettet. A főzőversenyt a CHEF Vajdasági Hagyományőrző, Idegenforgalmi és Gasztronómiai Szövetség szervezte. 


Most pedig tekintse meg a cikkhez kapcsolódó képgalériát is, melyet kicsit lejjebb megtalálhat!

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Községeink Életéből rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink