home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kilencen vesztették életüket a belgrádi iskolai lövöldözésben
Pannon RTV
2023.05.03.
LXXVIII. évf. 18. szám
Kilencen vesztették életüket a belgrádi iskolai lövöldözésben

Nyolc gyerek és a biztonsági őr vesztette életét a ma reggeli belgrádi iskolai lövöldözésben. További hét személy súlyosan megsérült, kórházban ápolják őket. Az elkövetőt elfogták.

A Vladislav Ribnikar Általános Iskolában egy hetedikes fiú fél 9-kor nyitott tüzet a biztonsági őrre, aki testével védte a tanulókat. Ezt követően az elkövető a diáktársaira lőtt. A lövöldözésben a rendőrségi közlemény szerint 8 diák és a biztonsági őr életét vesztette. Hét személyt kórházba szállítottak.

Két fiúnak a lábát sebesítette meg az elkövető, állapotuk stabil, nincsenek életveszélyben, míg egy lány állapota kritikus, akinek a fejét érte sérülés. Egy másik lányt a hasán és a kezén sebesített meg az elkövető. A tanárnő állapota is kritikus – tájékoztatta a nyilvánosságot Danica Grujičić egészségügyi miniszter.

K.K. (2009) a lövöldözést követően az iskolaudvarra ment, ahol ő maga hívta ki a rendőröket. A gyerek apját, aki engedéllyel tartotta a fegyvereket, szintén letartóztatták.

A szerb belügyminisztérium közlése szerint előre megtervezett volt a belgrádi iskolai lövöldözés. Az elkövető tervet készített arról, mikor és hogyan megy be a tantermekbe, valamint a célpontjairól is volt listája. A hetedik osztályos fiúnak két fegyvere is volt, derült ki a kihallgatása után. A belgrádi rendőrfőnök elmondta, elsőként a biztonsági őrrel végzett, majd az ügyeletes lányokra lőtt. Ezt követően ment be a terembe, ahol a tanárnőre, majd a diákokra nyitott tüzet. Azt nem árulta el a rendőröknek, hogy miért követte el ezt a szörnyű tettet.

Branko Ružić oktatási miniszter ma legmélyebb sajnálatát fejezte ki a Szerbiát és az oktatási rendszerünket ért legnagyobb tragédia miatt.

A miniszter bejelentette, a szerb kormány úgy döntött, háromnapos gyászt hirdet Szerbia egész területén, amely május 5-én, pénteken kezdődik és május 7-én, vasárnap ér véget.

Holnap minden oktatási intézményben egyperces néma csenddel kezdődik a tanítási nap.

A világ legnagyobb hírcsatornái is kiemelt hírként kezelik a belgrádi iskolában történteket, és folyamatosan érkeznek a részvétnyilvánítások is.

(Szerkesztőségi összefoglaló több forrás alapján)

Nyitókép: Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..