home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Kilenc serleg a birkózóké
Tóth Tibor
2024.03.21.
LXXIX. évf. 12. szám
Kilenc serleg a birkózóké

A Zentai Sportszövetség és Zenta Önkormányzata szervezésében megválasztották 2023 legjobb községbeli sportolóit, csapatait és egyesületeit. A legtöbb díjazott a birkózók közül került ki, hiszen a tizenöt díjból kilencet e nemes küzdősport képviselői vihettek haza. Sajnos többen nem tudtak jelen lenni az eseményen, mivel a felkészülési időszak kellős közepén járunk, és a válogatott versenyzők edzőtáborban tartózkodnak.

A városháza Andruskó Termében megtartott eseményen a jelenlevőket először Bicók Róbert, a Zentai Sportszövetség elnöke köszöntötte.

— Ha minden az elképzelések szerint alakul, akkor a július 26-án kezdődő párizsi olimpián akár három-négy zentai származású sportoló is ott lehet, akik egy kis szerencsével akár érmet/érmeket is szerezhetnek a francia fővárosban. Ők attól függetlenül a mi sportolóink, hogy eligazoltak Zentáról, hiszen városunkban nőttek fel, itt nevelkedtek, itt sajátították el a sportág alapjait. A jövő nemzedékei felnézhetnek rájuk, és a kiváló sportolók példaképül szolgálhatnak számukra. A sikerek eléréséhez nagyon sok szerencse kell, emellett kitartónak, alázatosnak kell lenni, és bízni abban, hogy a sérülések sem szólnak közbe — emelte ki köszöntőjében Bicók.


A legjobb edzőnek járó díjat Bicók Róbert vehette át

A biztató szavak után Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere és Bicók Róbert, a Zentai Sportszövetség elnöke kiosztották az elismeréseket a község legjobb sportolóinak.

Az olimpiai sportágak kategóriájában, a pionírok korcsoportjában két birkózó vitte el a pálmát, a fiúk között ugyanis Varga Dávid, a lányok mezőnyében pedig Kolompár Szuzanna diadalmaskodott.

— Megnyertem a vajdasági és az országos bajnokságot, és kijutottam a korosztályos Európa-bajnokságra. Úgy érzem, megérdemeltem ezt a díjat, mert sokat edzettem, és megdolgoztam érte. Az idén is hasonló céljaim vannak, a legnagyobb hazai versenyeken szeretnék címeket védeni, valamint májusban részt vennék az U15-ös Európa-bajnokságon, ahol a győzelem a célom — mondta Dávid.

Kolompár Szuzanna elégedett volt az elmúlt évben nyújtott teljesítményével, hiszen megszerezte az országos bajnoki címet.

— Örömmel tölt el, hogy az országos bajnokságon nem találtam legyőzőre. A siker edzőm érdeme is, aki mindenben segített és támogatott. Az idén az Európa-bajnokság lesz a legfontosabb versenyem, ahol sikeresen szeretnék szerepelni, a későbbiekben pedig világbajnok szeretnék lenni — mondta Szuzanna.


A díjazottak a polgármesterrel és a szervezőkkel

A serdülő lányok mezőnyében a tartományi és országos bajnok, a korosztályos Európa-bajnokságon 7. helyezett Berkec Gabriella (birkózás) diadalmaskodott, a fiúk között pedig Pék Zaláné (szintén birkózás) lett az 1. hely, aki a tartományi és az országos bajnokság megnyerése mellett részt vett az U17-es Eb-n, ahol a 10. helyet szerezte meg.

— A díj nagyon sokat számít nekem, és bizonyíték is, hogy a sok munka meghozza a várt eredményt. Az idén először a Balkán-bajnokságra szeretnék kijutni, és ott jól szerepelni, de távlati céljaim között az Eb, a vb és az olimpia is szerepel. Már elkezdtem a felkészülést, és várom az edzőtáborokat — vélekedett Gabriella.

A junior lányok legjobbja Velez Petra, aki az elmúlt évben megnyerte az országos juniorbajnokságot.

— Tavaly csak ezen az egy versenyen léptem szőnyegre, mivel már korábban eldöntöttem, hogy abbahagyom a birkózást, és inkább edzősködnék a jövőben. A sportágból nem szerettem volna kilépni, ezért kezdtem el az Edzőképző Szakfőiskolát. A Vajdasági Birkózóakadémia tornyosi kihelyezett részlegében apukámmal együtt irányítjuk az edzéseket, amit nagyon élvezek, hiszen sok tehetséges lánnyal dolgozhatunk. A díjra egyáltalán nem számítottam, hiszen tavaly csak egy versenyen indultam. Az oklevél megszerzése után szeretnék a válogatottban dolgozni — összegzett Petra.


Velez Petra pontot tett versenyzői pályafutása végére, a jövőben edzőként láthatjuk a szőnyeg mellett

A fiúmezőny győztese, Vámos Antal az elmúlt évben megnyerte a juniorok és a 23 éven aluliak országos bajnokságát, a felnőttek között ezüstérmet szerzett, a magyar országoson pedig a juniorok között 82 kilóban a dobogó legmagasabb fokára állhatott. Álmait szépen sorjában valósítaná meg, először a juniorok között szerezne érmet, majd a 23 éven aluliak, később pedig a felnőttek mezőnyében.

A felnőtt nők legjobbjának az országos bajnokságon kétszeres ezüst- és egyszeres bronzérmes, a portugáliai Eb-n egyesben 5., párosban 6., az olaszországi világbajnokságon pedig egyesben 6. helyezett Gere Katalin (kajak) bizonyult, aki törökországi edzőtáborban tartózkodik, és nem lehetett jelen a díjátadón, míg a férfiak legjobbjának a tartományi és országos bajnok Vuković Mariót (birkózás) választották.

A nem olimpiai sportágak mezőnyében egyetlen díjat osztottak ki a szervezők, mely a Küzdősportok Világjátékán kick-boxban aranyérmes Kéri Valentinához került. A legjobb sportegyesületnek a Zenta Birkózóklub bizonyult.

— Minden korosztályban vannak válogatottjaink és országos bajnokaink, az országos felnőtt-csapatbajnokságon pedig nagyon fiatal csapattal az 5. helyet szereztük meg. Közel álltunk a 3. helyhez, de néhány versenyzőm sérüléssel küszködött, így elégedettek vagyunk az 5. helyezéssel is. A fiatalok jól dolgoznak, így joggal bízhatunk abban, hogy egy nap közülük kerülnek ki a jövendőbeli nagy bajnokok. Zentán nincs baj az utánpótlással, hiszen egyre több gyerek érdeklődik a birkózás iránt — mondta Balo Petar, a Zenta Birkózóklub vezetőedzője.

A legjobb edző díját Bicók Róbert, a szerbiai sporthorgász-válogatott szövetségi kapitánya vehette át. A válogatott hatalmas eredményt ért el azzal, hogy két egymást követő évben is megnyerte a sporthorgász-világbajnokságot, amire eddig még egyetlen válogatott sem volt képes. A csapatsportágak között a legjobbnak a napról napra egyre több fiatalt soraiban tudó Zenta Kosárlabdaklub bizonyult. Három különdíjat is kiosztottak a szervezők, ezeket a zentai származású, jelenleg a Győr színeiben versenyző magyar válogatott úszó, Szabó Szebasztián, a tavalyi világbajnokságon bronzérmes és olimpiai kvótát szerzett birkózó, Nemes Máté és a Tiszavirág Kajakklub minikajakcsapata érdemelt ki.

— Csapatban az országos és a tartományi bajnokságon egyaránt a 2. helyen végeztünk. Az országoson tizennégy érmet lapátoltak össze a gyerekek, amiben a párosban és a négyesben szerzett érmek mellett számos egyesben nyert érem is benne volt. A jövőben is arra törekszünk, hogy minél több fiatallal megismertessük a kajaksportot, és mindenkit várunk a nyáron megrendezendő kajakiskolába. Az idén a minikajakosokkal az országos bajnokságon való minél jobb szereplés a célunk. Ebből a korosztályból kikerülve a fiatalok Fehér Csabához, az egyesület vezetőedzőjéhez kerülnek, aki megpróbál minél több kajakozóból nemzetközi szintű versenyzőt faragni — mondta Vartus Árpád, a Tiszavirág Kajakklub nevelőedzője.

Ahogy a díjátadáson kiderült, tavaly főleg a birkózók jegyében telt a zentai (sport)év. Az idén minden bizonnyal más sportágak képviselői is felzárkóznak a nemes küzdősport képviselői mellé, hiszen a Tisza-parti városban még számos sportegyesületben találhatóak tehetségek.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..