home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Kilátó Vajdaságra
Bíró Tímea
2018.03.25.
LXXIII. évf. 12. szám
Kilátó Vajdaságra

A határokon átívelő vajdasági magyar irodalom


Sziveri János

A népszerű magyarországi irodalmi portál, a Litera három hónapon át a vajdasági magyar irodalom remekeit mutatja be az olvasóknak. A Kilátó rovatban mélyinterjúk, tanulmányok, netnaplók, portrék, szakmai beszélgetések, prózák, versek és megemlékezések sorát követhetik az irodalmat értők és értékelők.

Aki az interneten szeret művelődni, olvasgatni, annak bátran merem ajánlani a magyarországi Litera irodalmi portált, ahol magyar nyelven alkotó szerzők kincseire lelhetünk. A szerkesztők külön figyelmet szentelnek a határon túli irodalom megismertetésére és népszerűsítésére. Az anyagi támogatásoktól függetlenül a vajdasági irodalom háza táján sosem volt semmittevés és láblógatás.

A vajdasági születésű alkotók és műveik, az irodalmi műhelyek és jelenségek végtelennek tűnő Kánaánját nehéz lenne néhány bejegyzésben áttekinteni, ezért ilyen lehetetlen vállalkozásba bele sem fogtak a szerkesztők.

Februárban, márciusban és áprilisban a vajdasági irodalom korszakalkotó szerzői, aktív művelői mesélnek az alkotás és az irodalomszervezés nehézségeiről a háború előtt, közben és után, az írásban kifejezett lázadásokról, az egymásra hatásokról, az irodalmi csoportok szerveződéséről és a couleur locale-ról, vagyis a helyi színek elméletéről.

Patócs László tömény és fontos bevezető esszéjével indult meg a sorozat. Az esszén kívül a portálon már olvasható és megtekinthető a Ladik Katalinnal, Végel Lászlóval, Tolnai Ottóval és Bozsik Péterrel készült nagyinterjú (nagyvizit). Nagyon közkedveltek a weboldalon olvasható netnaplók, melyekben szerzők, szerkesztők, kritikusok és művelődésszervezők olvasmányélményeiket, életeseményeiket és gondolataikat osztják meg az olvasókkal. Bence Erikán kívül netnaplót írt a Belgrádi Egyetem Filológiai Karának Hungarológiai Tanszéke, a Forum Könyvkiadó Intézet, a Híd folyóirat munkatársai, valamint a Forum Könyvkiadó Intézet műfordítói stábja. Március 26-ától a zEtna, április 2-ától Balázs Attila, április 9-étől a Symposion folyóirat, április 16-ától pedig a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégországa, Szerbia lesz a naplórovat fókuszában.

Az Írómozi berkein belül is vajdasági írók a megszólaltatott vendégek. DrMáriás Nagy Gabriellával beszélgetett Slobodan Šijan Ki énekel ott? című filmje kapcsán. Ezután Sirbik Attila és Fehér Renátó beszélgetett Mathieu Kassovitz filmjéről, A gyűlöletről. Március 28-án a Lovas Ildikó és Jánossy Lajos között folyó beszélgetést rögzíti és közli a LiteraTV.

A kiemelkedően fontos Új Symposion létrejöttéről Fenyvesi Ottó nosztalgiázott. A hétvégi Magasiskola című rovaton belül a teljesség igénye nélkül Harkai Vass Éva, Benedek Miklós, Jódal Kálmán, Végel László, Tolnai Ottó és Domonkos István tollából született műveket közölt az irodalmi portál.

Aki egy kicsit is jártas a vajdasági magyar irodalomban, az tudja, hogy közel sincs vége a történetnek, hiszen számos klasszikus és kortárs szerzővel március második felében és áprilisban randevúzhatunk az internet segítségével.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..