home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kilátások
Dudás Viktor
2021.04.21.
LXXVI. évf. 16. szám
Kilátások

A minap vásároltam egy számítógépet. Már évek óta törtem a fejemet azon, hogy vajon valóban szükséges-e számomra ez a — szerbiai viszonylatban — cseppet sem kis kiadás. A hónapok teltek-múltak. A munkám és a home office következtében a régi, specifikációit illetően ócskának is mondható laptopom lett a kenyérkereseti forrásom fő pontja. Nyugaton egy percig sem gondolkodnak az ilyen pillanatokban, azonnal megveszik a legújabb és legtöbbet reklámozott almás technikai konglomerátum egy termékét, és belevetik magukat a fizetett szoftverek kényelmébe, biztonságába. De elég is a sztereotípiákból. Nálunk azért sokszor emlegetik azt a mondást, hogy addig nyújtózz, ameddig a takaród ér. Nyújtottam én a pénztárcámat, de csak nem lett akkora, mint egy paplan, sőt még egy törlőrongy sem jött ki az én kis ütött-kopott, eszmei értéket is képviselő farzsebformálómból.

Mindig gondot okoz egy nagyobb értékű műszaki eszköz vásárlása, akinek ugyanis be kell osztania a kenyérrevalót — biztosan sokan vannak így ezzel —, annak számba kell vennie, hogy ugyan mit is kap a pénzéért. Az autóvásárlással lehetne ezt a legkönnyebben egy szintre emelni, hiszen ott is számít, hogy mekkora a motor, milyen erős, mennyit fogyaszt (egy Yugo esetében zabál), és hogy mit… Ezeken törtem a fejem hónapokig, hogy vajon mit is kapok, és mit is akarok az RSD-mért (L nélkül). Egy cseppet sem segített az a tudat, hogy a jobbik esetben is 20-30 százalékkal emelkedett egyes számítógépes komponensek ára, ami még a használt termékeket is érintette. Szuper egy szituáció, mondhatom. Az egyik műszaki kereskedés egy igazán jó akcióval csábított magához, s így büszkén jelenthetem, hogy a pénztárcámból most már egy fülpiszkálót sem origamizhatok. „Égessük a zsírt!” — mondaná Schobert Norbert szűk tornanaciban, ezres tömegeket megmozgatva. Jó áthallás, igaz?

Végül, a vásárlás előtt több tényezőt kellett megvizsgálnom, na nem azért, mert annyi funkciót szerettem volna a pénzemért, hanem inkább, mert könnyebbé szerettem volna tenni a pénzügyi tranzakciót. Az egyik barátom ajánlotta, hogy havi törlesztésre vásároljam meg, bár ennek rögtön ellent is mondtam, ilyenkor ugyanis mindig eszembe jut az egyik ismerősöm esete, aki egy akkor igazán prémium kategóriás Nokia telefont vásárolt, majd nem sokkal később elveszítette, és még 22 hónapon át törlesztette a részleteit. A lelkemet szeretném ettől megkímélni? Talán. Huszonhét éves létemre megtanultam, hogy nem szabad tervezni… főként most. Bár miért lenne jobb előrelátni a jövőt? Tudom, tudom, a lottószelvények meg a kriptovaluták… De az anyagiakon kívül létezik más is, vagy tévednék?

Szóval, a számítógéppel azóta összebarátkoztunk. Néhány szükséges tartozékot sikerült összegyűjtenem az évek során, így nem volt pluszkiadásom. Ha lesz is — hiszen bármikor közbejöhet a váratlan —, a másik vesémet már nem adhatom el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..