home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Kiköltekezés a takarékosság jegyében
Kartali Róbert
2019.12.04.
LXXIV. évf. 49. szám
Kiköltekezés a takarékosság jegyében

Szerbiában is meghonosodott a Black Friday, avagy a fekete péntek elnevezésű akciódömping. Az előző évek tapasztalata azt mutatja, hogy megéri előre tervezni erre a napra, és ilyenkor megvenni a nagyobb értékű árucikkeket. 

A kifejezés az Egyesült Államokból származik, ahol néhány évtizede ez a nap a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete. Ott akár 70—90 százalékos árengedményeket is meghirdetnek, a bevásárlóközpontok előtt pedig egymás hegyén-hátán várják az emberek, hogy kinyissák az ajtókat. A tengerentúlon a fekete péntekhez fekete statisztika is társul: az elmúlt 12 év során 44 incidenst jegyeztek fel, mely során 12 ember vesztette életét, 117-en pedig megsérültek. Ezek többsége az üzletekben történt, húsz százaléka pedig a boltok előtt kialakult tömegben. A leárazott termékekért össze is verekedtek, de volt már lövöldözés és késelés is.

Szerbiában egyelőre ilyesmitől nem kell tartanunk, nincsenek akkora árengedmények, mint a tengerentúlon, de azért itthon is egyre jobb akciókkal kecsegtetnek bennünket a cégek évről évre, 20, 30, 40 vagy akár 50 százalékos árengedményt is meghirdetnek, ami már nem is olyan elhanyagolandó. Az internetes vásárlásnak köszönhetően pedig már a tömeget is elkerülhetjük, a fotelból ülve is rendelhetünk, akár ingyenes házhoz szállítással.

Akkor kell spórolni, amikor van. Amikor már nincs miből, akkor késő — tartja a mondás. Vásárlással, befektetéssel is takarékoskodhatunk: a nagy elektromos fogyasztókat lecserélhetjük energiatakarékosakra. Ideális alkalom lehet erre a fekete péntek, például a háztartási cikkeket szemlélve a tűzhely, a hűtőszekrény, a mosógép, a szárítógép vagy a mosogatógép esetében a drágább és minőségibb, egyúttal energiatakarékosabb termékek darabjánál 10, 20 vagy akár 30 000 dinárt is meg lehetett spórolni. Ezek cseréjével pedig akár több ezer dináros megtakarítást is elérhetünk a havi villanyszámlán, ami éves szintre kivetítve akár több száz eurós tétel is lehet. Ez pedig mindinkább aktuális, hiszen a vásárlás ünnepét követő december 1-je már nem az árengedményekről szólt Szerbiában, hanem a villanyáram 3,9 százalékos drágulásáról.

Ha tehát valaki lemaradt a takarékosság jegyében való kiköltekezésről, ne feledje: jövő november utolsó péntekén ismét ránk zúdulnak majd az akciók. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..