home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Kikelet Magyarkanizsán
Tóth Tibor
2024.04.19.
LXXIX. évf. 16. szám
Kikelet Magyarkanizsán

A magyarkanizsai Meta Terra Polgári Egyesület Kikelet néven háromnapos tavaszi kézműves- és virágvásárt szervezett, melyen különféle dísztárgyakat, ékszereket, figurákat és virágokat vásárolhattak az érdeklődők.

Már péntek délután jelentős érdeklődés nyilvánult meg a kézművesek és virágárusok termékei iránt. A kis faházakban kézzel készített remekművek sokaságában gyönyörködhettünk, melyek alkotóik ügyességéről és találékonyságáról tanúskodtak.

— Különféle, kézzel varrt figurákat hoztam az eseményre. A macska és a kutya, ezen belül a tacskók egész éven át megtalálhatóak a kínálatban, viszont vannak olyan termékeim, mint például a nyulak, a bárányok, a levendulás tulipánok, amelyeket bizonyos alkalomhoz illően készítek. Egyszerre nem egy darabot varrok, hanem párhuzamosan több munkával foglalkozom. Magyarkanizsán kívül a környékbeli településeken szervezett eseményeken is jelen vagyok. Sajnos egyre kisebb a vásárlóerő, de nyugdíj-kiegészítésnek még megfelel ez a hobbi — mondta Szalma Julianna.


A különféle növények kelendőnek bizonyultak

A kézzel készített tárgyaknak lelkük van, hiszen egy-egy alkotásban maga a készítő is benne van. Kovács Rózsa epoxigyanta ékszereket készít.

— Az epoxigyanta kétkomponensű gyanta, tehát az üveg és a műanyag keveréke, így nagyon változatosan lehet vele bánni. Én különböző alakzatokban szárított virágokat teszek bele, és így bocsátom a vásárlók rendelkezésére. Ebből az anyagból bármit el lehet készíteni, hiszen a fantázia határtalan. Újabban sokan keresik a DNS-ékszereket, melyek hajjal, hamuval, gyermekek vagy felnőttek fogaival és állatszőrrel készülnek. Ezeket az egyedi darabokat a megrendelő kívánsága szerint készítem el — mondta Kovács Rózsa, és már mutatta is a valóban különleges alkotásokat.

Tovább sétálva textilmanókon akadt meg a tekintetem, melyek Gutási Márta ügyességét tükrözik.

— Elsődlegesen manók kerülnek ki a kezem alól, melyek mindig alkalmazkodnak az aktuális ünnephez és alkalomhoz. A kedves, kis figurákat már nemcsak a karácsonyhoz kötjük, hanem egész évben üde színfoltjai lehetnek a lakásnak. Hét éve készítem őket. Kezdetben csak a világhálón értékesítettem a termékeket, az utóbbi egy évben azonban egyre több rendezvényen megfordulok. Meg kell találnom azokat a személyeket, akik értékelik a munkáim, és meg tudják vásárolni őket. Ez a réteg egyre szélesebb, hiszen az embereknek van igényük a szépre. Úgy érzem, hogy ebben a nehéz világban van bennük egyfajta lázadás, hogy akkor is vásárolok valami szépet, ami nemcsak hasznos és szükséges, hanem a lelkemnek is jót tesz — mondta Gutási Márta, hozzáfűzve, hogy a manók mellett többféle figurát, valamint ajtódíszeket is árusít.


Kovács Rózsa és Gutási Márta

Négy termelő szebbnél szebb növényeket hozott ki a magyarkanizsai főtérre. A kispiaci Vojnák Daniellánál sziklakerti növényeket, kövirózsákat, kisebb-nagyobb bokrokat, lombhullatókat és örökzöldeket találhattak a vásárlók péntek délután.

— A növényeknél sokkal hamarabb indult be a vegetáció, és túlfejlődtek, tehát legalább egy hónappal előrébb tartanak, mint az elmúlt években, mind a fóliában, mind kint, szabadföldön. Az elkövetkező napokban állítólag jelentősen csökken a hőmérséklet, ami minden bizonnyal hatással lesz a növényekre. Rengeteg sziklakerti növényünk van, évelők és kint telelők egyaránt. Nem kell őket kötelezően sziklakertbe ültetni, megfelel nekik a balkonláda és a cserép is, fontos viszont, hogy napos helyre kerüljenek. Az idén eddig piacokon és vásárokon kínáltam a növényeket, a szabadtéri rendezvények sorát a Kikelet vásár nyitotta. A keresletre nem panaszkodhatok, feltehetőleg azért, mert az évek során kialakult a vevőkörünk, és még Szerbia távolabbi részeiről is jönnek hozzánk nagykereskedők.

Az eseményt néhány évvel ezelőtt tartották meg először, majd a koronavírus rövid kényszerpihenőre késztette a szervezőket, az idén azonban úgy döntöttek, ismét életre hívják a háromnapos rendezvényt. A mintegy száz tagot számláló Meta Terra Polgári Egyesület júniusban ünnepli fennállásának 10. évfordulóját.


A magyarkanizsai nyugdíjasok készségfejlesztő játékokkal várták a kisebbeket és a nagyobbakat

— Nem terveztünk nagy vásárt, egyelőre kicsiben gondolkodtunk. Négy kertész jelentkezett, hogy szívesen elhozná növényeit, emellett a Meta Terra Polgári Egyesület kézművesei is bemutatják alkotásaikat. Meghívásunkat a Magyarkanizsai Községi Nyugdíjas-egyesület tagjai is elfogadták, akik fából készült készségfejlesztő játékokkal várják a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt, Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodájának aktivistái kézműves-foglalkozásokat tartanak, a Meta Terra kézművesei pedig a gyerekekkel tündérkertet fognak építeni. Polgári egyesületünkben biokertészek és kézművesek tevékenykednek. Magbörzéket rendezünk, különféle szakelőadásokat szervezünk, tanácsokat adunk mindazoknak, akik kis kertet művelnek. Kézműveseink, akiknek én vagyok a vezetője, nagyon változatos technikával dolgoznak. Varrnak, hímeznek, papírt fonnak, gyanta és ásványi ékszereket gyártanak. Fiatalok is jelentkeznek az egyesületbe, akiket beavatunk a kézművesség és a biokertészet rejtelmeibe, tehát oktatunk is. Úgy vélem, a vegyszermentes termelésben van a jövő, és itt nemcsak a kis-, hanem a nagytermelésre is gondolok. Az egyesületben is vannak gazdák, akik vegyszerek nélkül egyre nagyobb területen termelnek zöldség- és gyümölcsféléket. Az emberekben tudatosítani kell, hogy vegyszermentesen sokkal egészségesebben lehet élni — mondta Raffai Ibolya, az esemény fő szervezője, aki ásvány ékszerekkel, fülbevalókkal, karkötőkkel, nyakláncokkal várta a vásárlókat.

A háromnapos esemény Magyarkanizsa Önkormányzatának támogatásával valósult meg.


Raffai Ibolya

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..