home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kijevi vezérkar: az ukrán erők visszaverték az oroszok támadásait Donyeck megyében
2022.07.05.
LXXVII. évf. 26. szám
Kijevi vezérkar: az ukrán erők visszaverték az oroszok támadásait Donyeck megyében

Az ukrán erők visszaverték az orosz csapatok támadásait a Donyec-medencében, Bahmut és Kramatorszk irányában — számolt be a kijevi vezérkar hétfő délutáni harctéri helyzetjelentésében.

Kramatorszk irányában az orosz erők harckocsikból és ágyúkból lőtték Belohirivka és Berhnyokamjanszkij településeket, Tetyjanyivka falu környékére pedig légicsapást mértek. Belohorivka faluban az ukrán katonák sikeresen visszaverték a rohamműveleteket, az orosz csapatok visszavonultak. Bahmut irányában is több települést ágyúztak az orosz erők, továbbá légitámadást hajtottak végre Bersina településnél. Az ukrán erők visszavonulásra kényszerítették az orosz katonákat, miután offenzívát indítottak a vuhlehirszki hőerőmű felé — írta jelentésében a vezérkar. Hozzátette, hogy a nap folyamán az oroszok ismét lőtték Harkiv megyeszékhelyet, valamint a tőle keletre, északkeletre és északra fekvő településeket. A régióban Petrivki településénél is légicsapásokat hajtott végre az orosz hadsereg, az ukrán erők ugyanakkor visszaverték rohamukat Szosznyivkánál.


Fotó: General Staff of the Armed Forces of Ukraine/ Facebook

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az ukrán csapatok még visszatérnek a Luhanszk megyei Liszicsanszkba, a harctéri taktika alakulása és újabb korszerű fegyverek érkezésének köszönhetően. Az elnök ismételten leszögezte, hogy Ukrajna nem adja fel egyetlen területét sem. Kiemelte, hogy az ukrán hadsereg fokozatosan halad előre Harkiv és Herszon megyékben, valamint a tengeren. Példaként említette a Kígyó-szigetet, melyet az ukrán erők a napokban foglaltak vissza az oroszoktól. „A Kígyó-sziget egy jó példa. Eljön a nap, amikor ugyanezt mondjuk majd a Donyec-medencéről is” — fogalmazott Zelenszkij.

Natalija Humenyuk, az ukrán déli parancsnokság sajtóközpontjának vezetője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a Kígyó-szigeten ismét felvonták az ukrán zászlót. „A hadművelet befejeződött, és a terület ismét Ukrajna fennhatósága alá került” — közölte.


Fotó: BL Media/ Facebook

Az oroszok által elfoglalt déli Herszon megye megszálló hatóságai bejelentették, hogy saját kormányt alakítottak, amelynek élére Szergej Jeliszejevet, a kalinyingrádi régió miniszterelnök-helyettesét, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt munkatársát nevezték ki — írta az Ukrajinszka Pravda hírportál a Kommerszant című orosz lapra hivatkozva. A kormányfőin kívül még két tisztségre neveztek ki volt oroszországi tisztségviselőket. Az ukrán hírportál hozzáfűzte, hogy hírszerzési értesülések szerint Oroszország szeptemberben népszavazást készül tartani az általa megszállt Herszon megyében, hogy így legitimálja ellenőrzését a terület fölött.

Ukrajna a svájci Luganóban bemutatta a háború utáni újjáépítési tervét, amelyben több mint 750 milliárd dolláros költséggel számol, és amely 850 projektumot fog tartalmazni. Az Ukrajinszka Pravda szerint a terv tíz évre — 2023-tól 2032-ig — készült, és két hullámban valósul meg. Az első 2023 és 2025 között fog tartani, melyben a tervek szerint a projektumok többségét fogják megvalósítani, 580-at. Ez több mint 350 milliárd dollárba fog kerülni. A második hullám kevesebb projektumot tartalmaz majd, de több finanszírozást igényel, több mint 400 milliárd dollárt. A terv azt is magában foglalja, hogy az ukrán gazdaságnak tíz éven belül évi 7 százalékkal kell növekednie.


Szalay-Bobrovniczky Kristóf (fotó: honvedelem.hu) 

Az orosz—ukrán háború nyomán a kormány elsődleges céljává vált a biztonság garantálása — jelentette ki a honvédelmi miniszter a Mathias Corvinus Collegiumban hétfőn megtartott előadásán Budapesten. A kormány ugyan világossá tette, hogy ez nem a mi háborúnk, és Magyarország nem fog idegen érdekekért vérezni, de a megtámadott állam, vagyis Ukrajna oldalán kell állnunk — közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Ebben a helyzetben fel kell gyorsítani a haderőfejlesztést, amit elősegít, hogy sok évszázad óta Magyarország most először képes arra, hogy szuverén, nemzeti politikát folytasson — tette hozzá a politikus.

Az ukrán—magyar határszakaszon hétfőn 5511 ember lépett be Magyarországra, a román—magyar határon 4903-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-vel.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..