home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Kihívások az újmédiában
Tóth Lívia
2024.04.19.
LXXIX. évf. 16. szám
Kihívások az újmédiában

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával szakmai továbbképzést szervezett elsősorban az online felületen dolgozó újságírók részére, de az eseményen a média más területein tevékenykedő, a téma iránt érdeklődő szakemberek is részt vehettek. A szabadkai Magyar Médiaház oktatótermében megtartott rendezvényen az újmédia hozta változásokkal, azok következményeivel és szabályrendszerével foglalkoztak az előadók, ismerkedtek a résztvevők.

A XXI. századi újságírás velejárója az online térben való folyamatos jelenlét, éppen ezért fontos a webes felületeken dolgozó újságírók fejlődésének biztosítása, amit egyébként célkitűzésként a Magyar Nemzeti Tanács Tájékoztatási és médiafejlesztési stratégiája is tartalmaz.

A jelenlévőket elsőként Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke köszöntötte. Hangsúlyozta, ez a képzés az első olyan, szélesebb körben is megfogható újítás a tájékoztatás területén, amellyel a vajdasági magyar újságírói közösség, illetve általa a közösségünk egésze kaphat eszközöket a fejlődéshez. Hozzátette, ezt az eseményt az MNT a hagyományteremtés szándékával támogatja.

Az egybegyűltekhez szólt Tóth Lívia, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének alelnöke is, aki rámutatott, a VMÚE tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját, és a kezdetektől fogva kiemelt feladatának tekinti az utánpótlás-nevelést, a fiatalok képzését és a médiában dolgozó kollégák folyamatos továbbképzését, amit igyekszik minél változatosabb témakörökben megvalósítani.

— A mostani téma különösen aktuális, hiszen mindannyiunkat érint, illetve — akarjuk-e ezt, vagy sem — mindannyiunk jelenét és jövőjét befolyásolja. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy minél szerteágazóbb ismeretekkel rendelkezzünk az újmédia struktúrájával, működési mechanizmusával és lehetőségeivel kapcsolatban, hiszen ezáltal elkerülhetjük azt, hogy kiszolgáltatottakká váljunk azokkal a jelenségekkel szemben, amelyek egyre inkább meghatározzák a mindennapjainkat — mondta Tóth Lívia, és megköszönte az MNT-nek azt a támogatást, amelyet a vajdasági magyar újságírók szakmai szervezetének nyújt. 

Kabók Erika, az MNT Végrehajtó Bizottságának tájékoztatással megbízott tagja üdvözlő gondolataiban azt fogalmazta meg, hogy a világháló teljesen megváltoztatta nemcsak az olvasók szokásait, hanem a médiamunkások szerepét is.

A képzés kezdetén dr. Papp János Tamásnak, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakértőjének az előadását hallgatták meg az érdeklődők A média világa a XXI. században — algoritmusok, szűrőbuborékok és az online nyilvánosság címmel. Értekezésében kitért a mesterséges intelligenciának a médiapiacra és az újságírásra gyakorolt hatására. Rámutatott, hogy ebben a világban is mindig kitűnik a szakmai tudás, és felértékelődik a valódi újságírói munka, amit az MI soha nem tud átvenni. Ezért a kiutat a minőségi, szakmailag megalapozott újságírásban látja, amelyet egy bizonyos réteg méltányol majd, elsősorban azok, akik a megbízható forrásokat keresik. Sajnos a nem tudatos hírfogyasztóknál sokkal rosszabb a helyzet, és az is tény, hogy az informálatlan tömegeket könnyű manipulálni és propagandacélokra is fel lehet használni. A szakember szerint a kiegyensúlyozott médiának van jövője, és szükség lesz rá, mert az algoritmusok, a szűrőbuborékok és az MI világában ebből lesz kevesebb.  

Fehérvári Csongornak, a Pannon RTV online tartalmai főszerkesztőjének előadása az Internetes hírportál — a kezdetektől a működtetésig címet viselte, Virág Árpád, a Magyar Szó online kiadásának vezetője pedig tudnivalókat és tapasztalatokat osztott meg az online hírek kezelése és az online hírszerkesztés kapcsán.

A képzés kérdésekkel és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..