home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kihirdették az MTTK jogi önállóságát
Fehér Márta
2020.02.12.
LXXV. évf. 6. szám
Kihirdették az MTTK jogi önállóságát

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon sajtótájékoztatón jelentették be hivatalosan a vajdasági magyar felsőoktatás és közösség számára fontos hírt.

Az eseményen jelen volt Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományügyi titkár, Katarina Kovačević altitkár, Nela Milišić és Halasi Szabolcs segédtitkárok, valamint Josip Ivanović, az MTTK dékánja és Námesztovszki Zsolt dékánhelyettes.

— Vannak helyzetek, melyek széles körű társadalmi konszenzust igényelnek, és az MTTK jogi önállósága elérésének folyamatában intézményünk mindvégig számíthatott a tartományi felsőoktatási és tudományügyi titkárság, illetve Zoran Milošević titkár személyes támogatására — mondott köszönetet bevezetőjében Josip Ivanović dékán.

A tartományi titkár hangsúlyozta, egy évtizedes munka gyümölcse ért most be, mely mindkét fél érdekét szolgálja: Szerbiáét, illetve Vajdaságét, valamint a vajdasági magyar közösségét és Magyarországét.

— A szerb és a magyar társadalom ereje is megmutatkozott ebben a folyamatban, a különbözőség helyett a közös érdek került előtérbe — fogalmazott Zoran Milošević. Emlékeztetett rá, hogy a tartományi parlament december 20-án egyhangúlag támogatta ezt a jó megoldást, tehát a hatalmi és az ellenzéki képviselők egyaránt rá szavaztak. — Ez az egészséges társadalom fokmérője, örülni mások sikerének.


Szalai Attila felvétele

A sajtótájékoztató előtt Halasi Szabolcs segédtitkár elmondta, a tartományi titkár még a nyáron ellátogatott az MTTK-ra, és ennek következményeként megalakult egy munkacsoport, mely kidolgozta, hogy minél egyszerűbben, gördülékenyebben menjen végbe a státuszváltozás. Miután az MTTK teljesítette a feltételeket, több jóváhagyási és véleményi procedúra következett, majd január 20-án a cégbíróság regisztrálta a státuszváltozást, bejegyezte a törzsszámot és az adóazonosító számot, ezáltal teljesültek a jogi státusz formai követelményei. Most újabb kötelezettségek várnak a karra: dékánválasztás lesz, a dékánnak csapatot kell javasolnia, és a kari tanácsot is meg kell alakítani meghatározott időn belül.

— Az elmúlt négyéves mandátumban történtek olyan előrelépések a felsőoktatásban, amelyeket korábban is szerettünk volna elérni, de a helyzet egyszerűen nem volt alkalmas. Most léteznek olyan különféle projektumok, amelyek támogatják, illetve elősegítik a nemzeti közösségek tudományos tevékenységét. Emellett ne felejtsük el, hogy olyasmi történt a 2019. évi felvételi időszakban, ami az utóbbi periódusban elképzelhetetlen volt, vagyis a jogtudományi karon magyarul felvételizhettek, akik ezt igényelték. Emellett a szerb és a magyar kormány közötti egyezmény lehetővé teszi a bizonyítványok, oklevelek, tudományos fokozatok, okiratok kölcsönös elismerését. Ne felejtsük el a Magyar Nemzeti Tanács támogatásait sem, melyek egyre több lehetőséget nyújtanak a jövendőbeli hallgatóknak. Az Európa Kollégium jelentőségét is ki kell emelni, valamint a beindult csereprogramokat: a Makovecz Programot mint Kárpát-medencei Felsőoktatási Együttműködési Keretprogramot, illetve az Erasmust, melynek köszönhetően a hallgatóink külföldön is vizsgázhatnak, órákat hallgathatnak, ezáltal tapasztalatra tesznek szert, hogy az ott elsajátított tudást itthon kamatoztatni tudják. A célunk természetesen az, hogy itthon maradjanak.

Námesztovszki Zsolt, az MTTK pénzügyi dékánhelyettese arról számolt be, hogy vajdasági és magyarországi összefogás valósult meg, nagyon sok csapat dolgozott azon, hogy az ügyet sikerre vigye. Külön köszönetet mondott a VMSZ és a tartományi képviselőház elnökének, Pásztor Istvánnak, valamint Hajnal Jenő MNT-elnöknek, a tartományi titkárnak és Halasi Szabolcs segédtitkárnak, aki felgyorsította és optimalizálta a kommunikációt. Az MTTK jogi és pénzügyi csapatának munkáját is kiemelte, valamint az Újvidéki Egyetem Rektorátusa jogi és pénzügyi osztályáét.

— Eddig egy évre kellett nagyon pontosan tervezni, és hónapokat igénybe vevő folyamat kezdődött, ha megnövelt támogatást vagy donációt kaptunk, vagy olyan kiadások jelentek meg, amelyekre nem számítottunk. Most sokkal gyorsabb lesz az ügyintézésünk, pénzügyi szempontból saját házon belül döntünk a sorsunkról. Ami még nagy előrelépés, hogy meg tudjuk csinálni a tudományos akkreditációt, melyet a státusunk miatt veszítettünk el néhány éve. Futnak uniós, tartományi és magyarországi projektumaink, viszont szerbiai köztársasági projektumokra eddig nem tudtunk pályázni. Ez is előrelépés lesz. A dékán a munkáltatói jogát is visszakapja, eddig ugyanis az újvidéki univerzitás vette fel az új embereket, vagyis formálisan mindannyian ott voltunk alkalmazásban.

Arról is beszámolt, hogy az MTTK-n kettőről négyre emelkedett az akkreditált alapképzések száma, kollégiumi nevelő és médiakommunikátor szakot indítanak októberben. Az alapozó képzést és a tantárgyakat az MTTK tanárai oktatják, a szakspecifikus tárgyakat pedig a Makovecz Program keretében magyarországi előadók. Mindkét szakra 15 embert vesznek fel, 10-en állami, 5-en önköltségen tanulhatnak majd. Felvetődik a kérdés, hogy mennyire érdemes magyar alapképzéseket indítani Vajdaságban, de ha lehet hinni az empirikus kutatásoknak és a különféle felméréseknek, a végzősök magyarul akarnak tanulni itthon. Erre építve úgy gondoljuk, hogy a képzéseknek lesz egy nagyon jelentős itthontartó erejük. Nappali tagozatot tervezünk, de próbálunk rugalmasak lenni, blokkosítani, hiszen figyelembe kell venni, hogy a frissen középiskolát végzettek mellett a már munkaviszonyban levők is élnének a lehetőséggel — nyilatkozta lapunknak Námesztovszki Zsolt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..