home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Kihelyezett konzuli fogadónap Törökbecsén
Zséli Ágnes
2015.03.25.
LXX. évf. 12. szám
Kihelyezett konzuli fogadónap Törökbecsén

A törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában immár hetedik alkalommal tartottak kihelyezett konzuli fogadónapot. Dr. Kovács Gábor konzul vezetésével Magyarország szabadkai főkonzulátusának munkatársai fogadták az egyszerűsített honosítási kérelmeket.



— Az a tapasztalatunk, hogy továbbra is élénk az érdeklődés a magyar állampolgárság könnyített kérelmezése iránt. Ezen a napon is 134 személy élt ezzel a lehetőséggel. A magyar állampolgárság könnyített kérelmezésének két feltétele van. Az egyik, hogy a megfelelő dokumentumokkal igazolni tudjuk, van magyar állampolgárságú felmenőnk, a másik pedig a középszintű magyarnyelv-tudás.

Az a fontos, hogy a kérelmező képes legyen folyékonyan, folyamatosan beszélni, mind a hétköznapi élethelyzetekben, mind a saját kérelmével kapcsolatban. Mondhatjuk úgy is, hogy a hivatalos nyelv vonatkozásában kell egy magabiztos nyelvtudással bírnia. Itt, Vajdaságban több helyen lehet segítséget találni a középszintű magyarnyelv-tudás elsajátításához. Más idegen nyelvekkel ellentétben a hétköznapok során is lehet beszélőpartnert találni, akivel gyakorolható a magyar nyelv — nyilatkozta a konzul.

Ilia László, a művelődési egyesület ügyintéző titkára elmondta: a kihelyezett konzuli fogadónapokon eddig mintegy kétezren adták át a honosítási kérelmüket. A CMH-iroda mindenben segít a helyi és a környező települések polgárainak, ami a hatáskörébe tartozik: az állampolgársági űrlapok kitöltésében, a Szülőföldön magyarul pályázat sikeres lebonyolításában, a Vackor-program megvalósításában. A cél, hogy a magyar állampolgárságot igénylők helyben kapjanak tájékoztatást, illetve útmutatást a dokumentumok kitöltéséhez, és ne kelljen nekik Szabadkára utazniuk. A nyílt konzuli nap lehetőséget nyújt a polgároknak, hogy a honosítási kérelmüket helyben adhassák át.

Törökbecsén a kihelyezett CMH-iroda a Munkás utca 80. alatt fogadja az ügyfeleket hétfőn és szerdán, 8 és 16 óra között.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..