home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kihallgatták Nebojša Janjićot
(B92)
2013.10.09.
LXVIII. évf. 41. szám

Nebojša Janjić állítólag 152 ezer euró fejében juttatta 10 millió euró haszonhoz Mile Brežanić üzletembert


A szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészség kihallgatta a szerdán, október 2-án bekísért Nebojša Janjićot, a környezetvédelmi minisztérium volt államtitkárát, Oliver Dulić valamikori segédjét és Mile Brežančićot, az MB gas oil igazgatóját. A szóban forgó személyeket csúszópénz elfogadásával és adásával, valamint helyzetükkel való visszaéléssel gyanúsítják. Miljko Radisavljević szervezett bűnözőssel foglalkozó ügyész szerint hamarosan felmérik, hogy milyen lépéseket tesznek meg az ügyben.
A rendőrség szerint Janjić 2009-ben és 2010-ben államtitkárként 152 ezer euró csúszópénzt fogadott el Brežanićtól, majd cserébe urbanisztikai végzést állított ki az MB gas oil vállalat már felépített objektumainak vonatkozásában. Brežanić így a szóban forgó objektumokat tulajdonosként jegyeztethette be a kataszterben, és ezáltal legalább 10 millió euró haszonra tett szert, állítják a hatóságok.
A rendőrségi nyomozásból az is kiderült, hogy Brežanić ezenkívül 14 ezer négyzetméter állami földterület használatára szerzett jogot Janjić segítségével. Ezzel Janjić körülbelül 1,1 millió dináros haszonhoz segítette Brežanićot. Brežanić állítólag tagadja, hogy lefizette volna Janjićot.
A volt államtitkár neve egykori főnökének, Oliver Dulićnak az ügyében is felmerült. Tavaly októberben már bekísérték, illetve kihallgatták. Dulić és társai a gyanú szerint a törvényes procedúrát megkerülve bízták meg a belgrádi Nuba invest Kft.-t a 10-es közlekedési folyosó mentén elhelyezett optikai kábelhálózat lefektetésével. Az ügyészség szerint így más hozzá hasonló profilú vállalatokat is megrövidítettek, mivel a minisztérium döntései miatt csak egy évvel később fektethették le saját optikai kábelhálózatukat. Az engedélyek révén a Nuba invest vállalatnak lehetővé tették, hogy a legfontosabb utak mentén optikai kábeleket fektessenek le Belgrádból Horvátország, Magyarország, Bulgária, Románia és Macedónia irányába. Dulić ellen vádat emelt a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészség, a Belgrádi Fellebbviteli Bíróság azonban elrendelte ennek visszavonását. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..