home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kifizetődő elvándorlás
2017.02.18.
LXXII. évf. 7. szám
Kifizetődő elvándorlás

Több deviza érkezik a vendégmunkásoktól, mint a befektetőktől — Čedomir Jovanović széket váltott — Lemondott az ombudsman — Madárinfluenza — Még egy elnökjelölt

Több deviza érkezik a vendégmunkásoktól, mint a befektetőktől

A külföldön dolgozók hazaküldött pénze a bruttó hazai termék (GDP) 9 százalékát teszi ki évi szinten. A Politika napilap szerint a vendégmunkások 2016-ban 2,7 milliárd eurót küldtek haza, a külföldi befektetők viszont csak 1,9-et, vagyis a GDP 5,4 százalékát. A Szerb Nemzeti Bank egyébként nemcsak a rokonok által hazaküldött pénzt sorolja a külföldi utalásokhoz, hanem a más országokból érkező nyugdíjat, illetve rokkantsági juttatást is.

2010-től számítva évente átlagosan 2,6 és 3 milliárd euró közötti összeget utalnak haza külföldről mintegy 800 000 szerbiai polgár számlájára, így ezek az emberek átlagosan 3370 eurót kapnak fejenként. A külföldi devizabefektetések összege változó: 2010-ben 1,13 milliárd, 2011-ben 3,31 milliárd, 2012-ben 750 millió, 2013-ban 1,29 milliárd, 2014-ben 1,23 milliárd, 2015-ben 1,8 milliárd, 2016 első tizenegy hónapjában pedig 1,61 milliárd euró érkezett, mely összegekből Szerbia minden évben stabil nettó devizabevételt tud megvalósítani.

Az elkövetkező időszakban várhatóan tovább növekszik a külföldről érkező pénz mennyisége, hiszen egyre több szerbiai polgár hagyja el az országot a jobb megélhetés reményében.

Így már érthető, hogy Szerbia kormányának miért elemi érdeke, hogy minél több embert elüldözzön. (Politika)

Čedomir Jovanović széket váltott

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt vezetője belépett a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (VSZL) és a Zöld Párt (ZP) alkotta köztársasági képviselői csoportba. Jovanović írásban tájékoztatta a szerb parlament elnökét, hogy kilépett a Liberális Demokrata Párt és a Szandzsáki Demokratikus Akciópárt alkotta képviselői csoportból, és belépett az VSZL—ZP-frakcióba, melynek mostantól a következő politikusok a tagjai: Nenad Čanak frakcióvezető, valamint Nada Lazić és Olena Papuga a VSZL-ből, Goran Čabradi a Zöld Pártból és Čedomir Jovanović az LDP-ből.

Az LDP vezetője elmondta, hogy átigazolásával megmentette a VSZL képviselői csoportját a megszűnéstől, hiszen miután Marinika Tepić kilépett a frakcióból, a VSZL három és a Zöld Párt egy képviselője már nem alkothatna képviselői csoportot, mert ehhez öt képviselőre van szükség. (Tanjug)

Lemondott az ombudsman

Saša Janković kedden nyújtotta be lemondását a parlamentnek. A sajtóhoz eljuttatott közleményében az áll, hogy utódja kinevezéséig helyettese végzi majd a polgári jogvédői teendőket. Magyarázata szerint azért szeretne elnök lenni, mert így Szerbia és a szerb nép védelmezője is lehetne egyúttal. Második mandátuma egyébként augusztusban jár le, és nincs lehetőség a meghosszabbítására.

A történet előzménye az a novemberben megjelent kérvény, amelyet száz szerbiai értelmiségi írt alá azzal a követeléssel, hogy Saša Janković induljon az elnökválasztáson. Jelölését — saját bevallása szerint — kilenc politikai párt és csoportosulás támogatja. (Blic)

Madárinfluenza

Az Újvidék melletti Kabol (Kovilj) településen tíz tyúknál megjelent a madárinfluenza, legalábbis az eddigi vizsgálatok alapján — tájékoztatott Nenad Petrović, az Állategészségügyi Igazgatóság igazgatója. Arra szólította fel a gazdákat, hogy állataikat tartsák elzárva. A felügyelők minden olyan kaboli kisgazdaságot ellenőriznek, amely kapcsolatba kerülhetett a vírushordozó állatokkal. Ez a kór emberekre nem, viszont a jószágállományra nagyon veszélyes. (Danas)

Még egy elnökjelölt

— Bárhol és bármikor kész vagyok részt venni egy vitaműsorban Aleksandar Vučić kormányfővel. Az egyetlen feltételem, hogy mindkettőnket hazugságvizsgálóra kapcsoljanak, hiszen Vučić minden szava hazugság — nyilatkozta Saša Mirković, Zaječar volt polgármestere, aki még 2015-ben lépett ki a Szerb Haladó Pártból.

Mirković egyébként a kormányfő közeli munkatársa volt, fontos szerepet töltött be a haladók eddigi választási kampányaiban, de most úgy döntött, hogy ő is jelölteti magát a rövidesen sorra kerülő elnökválasztáson. Szerinte Vučić népszerűsége alaposan megcsappant, minden politikai jellegű közvélemény-kutatást ő maga rendel meg és irányít, valamint meghamisítja az adatokat. A kormányfő hatalma fenyegetésen, zsaroláson és csaláson alapul — mondta Mirković. (Balkan Info)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..