home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Kiegyenlített élmezőny
Tóth Tibor
2022.04.01.
LXXVII. évf. 13. szám
Kiegyenlített élmezőny

A Horgos labdarúgói a 3. helyen zárták a Tisza Menti Liga őszi idényének küzdelmeit. Dejan Veselinov együttese a tizenegy mérkőzés során hét győzelmet aratott, három alkalommal játszott döntetlent, és mindössze egyszer — Szerbkeresztúron a Jedinstvo ellen — hagyta el vesztesként a pályát. A tavaszi idény a mögöttünk hagyott hétvégén kezdődött, amikor a horgosiak a padéi Tiszát látták vendégül.

— A bajnokság kezdete előtt különösebb elvárást nem támasztottunk a csapattal szemben. A valaha szebb napokat is megélt, 110 éves egyesületünknek nincs lehetősége az eggyel magasabb rangfokozatban, azaz a Szabadkai Körzeti Ligában versenyezni, így marad a legalsó rangfokozat, ahol a helyezés csak presztízskérdés. Általában a magyarkanizsai Potisje, a szerbkeresztúri Jedinstvo és mi harcolunk az 1. helyért, ebben az idényben ehhez a hármashoz még a padéi Tisza társult. Úgy tűnik, hogy a bánáti oldal anyagilag jobb helyzetben van, ők ugyanis fizetett játékosokat is szerződtettek. Mi amatőr módszerekkel dolgozunk, főleg saját erőinkre alapozunk, hiszen mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy a más településekről érkező játékosokat az útiköltség mellett bármilyen más juttatásban részesítsük. A liga nem könnyű, hiszen több, a Szabadkai Ligából kiöregedett focista játszik ebben a rangban, és a viszonylag minőségtelen bánáti pályákon nem egyszerű feltalálnunk magunkat, főleg, ha a játékvezetők is a Tisza túloldaláról érkeznek — mondta Sors Róbert, a Horgos 1911 Labdarúgóklub elnöke.


Sors Róbert (fotó: Facebook)

A ligában a pénztelenségen kívül a játékoshiány okozza a legnagyobb fejfájást a klubok számára. Több évvel ezelőtt a törökkanizsai Obilić, a Potisje, a Horgos, a Zenta ontotta a jobbnál jobb játékosokat, de ez ma már nem így van, hiszen a magasabb ligában szereplő csapatok is gyakran találkoznak ezzel a problémával. A szerbkeresztúri Jedinstvo magasabb rangfokozatban játszott focistákkal erősített, így a bajnoki cím megszerzését tűzte ki célul, de a padéi Tisza is jócskán megerősödött, mivel a felbomlott bánáti csapatokban játszott labdarúgókat gyűjtötte maga köré, valamint korábbi edzője is visszatért hozzá. Mellettük a Horgos és a Potisje emelkedik még ki a mezőnyből.

A felkészülést január utolsó hétvégéjén kezdte meg a csapat. A korai sötétedés miatt edzéseket elvétve tarthattak, ezért a hiányt edzőmérkőzésekkel pótolták.

— Az első felkészülési mérkőzést minden évben Tompán játsszuk, így volt ez az idén is, és magyarországi barátainkkal gól nélküli döntetlent értünk el. Martonoson 3:2-es vereséget szenvedtünk, a Nyers István Labdarúgó-akadémia U19-es csapatával 2:2-es, a hajdújárási Vinogradarral 1:1-es döntetlent játszottunk. Ezután minden meccsen győztesként hagytuk el a pályát: a Csókát 4:2-re, a majdányi Tromeđát pedig 1:0-ra és 7:0-ra győztük le. A játékosmozgást illetően három távozóról és négy érkezőről tudok beszámolni. Szalma Dávid visszatért a Vinogradar csapatába, rajta kívül Huszák István és Holló Márió igazolt el tőlünk, az érkezők listáján pedig négy 17 és 19 év közötti fiatal szerepel, ők Csiszár Norbert, Hatala Dominik, Muhi Szabolcs és Nemanja Sadiković. Keretünket megbízható játékosok alkotják, akik még iskolába járnak, vagy pedig dolgoznak, és az sem elhanyagolandó, hogy hat-hét mérnök is van közöttük. A csapatot nem könnyű megtartani, az utóbbi nyolc évben 25 játékosunk távozott a határon túlra. Dolgozunk, ahogy tudunk, de egyre kevesebb a fiatal, aki focizik — mondta.

Az utánpótlásról érdeklődve Sorstól megtudtuk, hogy annak idején, amikor a csúcson voltak, és a legtöbb gyerek játszott csapataikban, valahogy kimaradtak a TSC utánpótlásrendszeréből, aminek hatását még most is érzik. Tavaly ősz óta azonban ők is bekerültek a rendszerbe, ami egy új kezdet volt a klub számára.

— Az utánpótlást az elejétől, egészen az alapoktól kezdtük. A Futball 9-es és a Futball 7-es bajnokságba neveztünk csapatot. A legkisebbek csoportja 20 focistapalántából áll, akikkel a klub egykori hírneves labdarúgója, Radics Zsolt dolgozik, míg a 12 év feletti korosztályban játszó mintegy 15 játékossal Rúzsa Iván, a tóthfalui akadémia edzője, klubunk játékosa foglalkozik. A gyerekek szemmel láthatóan fejlődnek, napról napra egyre jobbak. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy sok éven át több kiváló utánpótláskorú játékos került ki tőlünk. Példának Halász Martint említeném, aki jelenleg a szombathelyi Haladásban futballozik. Az utánpótlás-korosztályokat Darko Veselinov fogja össze, ő a tóthfalui akadémia vezetőedzője is, és a stábot erősíti Dejan Veselinov is, ő a gyerekeknél is besegít, valamint a felnőttcsapatot vezeti — foglalta össze Sors.

A felsoroltak mellett több mint húsz öregfiú is focizik a klub kötelékében. Ők elsősorban Domaszékkel és Királyhalommal tartják a kapcsolatot, szorgalmasan összejárnak focizni, és évente több tornán képviselik a horgosi színeket.

A horgosi fociklub épületét már kikezdte az idő vasfoga, elsősorban az öltözők és a lelátó szorul sürgős felújításra. Sors elmondta, hogy az épület felújítására vonatkozó terv már megvan, szerbiai szinten már több alkalommal pályáztak, de még nem jártak sikerrel.

— Újabb pályázat van folyamatban, ezúttal részletekben próbáljuk megvalósítani a felújítást, talán így sikerrel járunk. Bízom benne, hogy a TSC Labdarúgó-akadémia egyik alközpontjaként számíthatunk az akadémia segítségére, így felszereléshez, illetve az edzésekhez és a mérkőzésekhez szükséges kellékekhez juthatunk. A klub Magyarkanizsa Önkormányzata segítségével működik, abból élünk, amit a községtől kapunk, más támogatóink nincsenek. Kiváló viszonyt ápolunk az önkormányzattal és a sportszövetséggel, amiben tudnak, segítenek nekünk. Türelmesnek kell lennünk, ki kell várnunk, hogy a gyerekek megnőjenek, és évek múlva bekerüljenek a felnőttcsapatba. Az őszi idényben két fiatal bemutatkozott, és rendszeresen szerepelt a felnőttek között, de horgosi focisták Hajdújáráson, Tóthfaluban és Magyarkanizsán is játszanak. Szeretnénk hűek maradni a korábbi elveinkhez, tehát a jövőben is minél több horgosi fiatalnak adnánk játéklehetőséget a felnőttcsapatunkban.

A Horgos következő hazai mérkőzése április 9-én, szombaton esedékes, ez egyúttal rangadó is lesz, hiszen az éllovas szerbkeresztúri Jedinstvo látogat a vasút melletti pályára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..