home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Kié ez az ország?
(SZ. L.)
2014.04.02.
LXIX. évf. 14. szám
Kié ez az ország?

A Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház előadása a Népkörben — Kié ez az ország? Az élethazugságokba görcsösen kapaszkodó, kérészéletű színházi báboké? A gyermeküktől elszakított vagy a veszélyből őket átmenekíteni kényszerülő, zokogó anyáké? A hallgatásé? Az elnyomás elleni küzdelemé?

A nemzeti múltat, jelent, jövőt bedarálni törekvő asszimilációs gépezeté? A fondorlatos erőszaké? Az Istenbe, nemzeti együvé tartozásunkba vagy az önmagunkba vetett hité? Néhai vagy eljövendő szerelmeké? A magányosan, szeretetre éhezve cseperedő gyermekeké? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Széplaky Vera sorstragédiájának bemutatásával a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház előadása, a Kié ez az ország? A társulat Szabadkán, a Népkör Magyar Művelődési Központban kezdte meg a próbákat a múlt év végén, a szakmai premiert a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben tartotta meg, majd Budapesten is dolgozott. Ott a Duna Palotában, január 24-én mutatta be hivatalosan az előadást Andrási Attila rendezésében. Daday Lóránd azonos című műve nyomán ő írta meg a darabot. A főszereplő, Jónás Gabriella azt mondja, a főhős és a saját élete között van bizonyos párhuzam, amelynek köszönhetően sokkal őszintébb a játéka, és ez egyben mély sebeket is feltép.

— Jó érzések töltenek el előadás után. A próbafolyamat, a felkészülés során szenvedtem, a történet ugyanis — nem teljesen, de — bizonyos pontokon kapcsolódik az én életemhez. Egyrészt jó, hogy megéltem ezeket a dolgokat, hiszen ezáltal őszintébbek ezek az érzések, reakciók, másrészt pedig fájó sebeket téptek fel a párhuzamok, de ezt egy színésznek tudnia kell kezelni. Az előadások után az a nyugalom tölt el, amelyet egy-egy becsületesen elvégzett munka után érez az ember.

A darabban továbbá Szemerédi Bernadettet, Dóczy Pétert, Kálló Bélát, Molnár Zoltánt és Varga Tamást láthatja a közönség. A díszletet Fekete Péter álmodta meg, a jelmezeket pedig Pesitz Mónika készítette.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..