home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Kicsik és nagyok öröme
Bíró Tímea
2021.07.29.
LXXVI. évf. 29. szám
Kicsik és nagyok öröme

A gyerekek annyira bele voltak merülve az alkotásba, hogy egyáltalán nem jöttek zavarba, amikor elkezdtem kattintgatni a fényképezőgéppel, hiszen az uzsonnáig szerették volna elkészíteni a saját színes madarukat. Szó szerint kézzel-lábbal dolgoztak, a vízfesték több testrészre is felkerült, hogy aztán a rajzlapon hagyja a nyomát.

Palics Helyi Közössége, a Palics Magyar Művelődési Egyesület, valamint a helyi Miroslav Antić Általános Iskola közös szervezésében négy héten át nyári napközi várja a négy—tizennégy éves gyerekeket. Arnold Ildikó magyar nyelv és irodalom szakos tanár, foglalkozásvezető elmondta, hogy egy kicsit megtévesztő a foglalkozássorozat neve, hiszen nemcsak a legkisebbeknek kínálnak gazdag programot a nyári délelőttökre, hanem az általános iskolásoknak is.


Készül a barátságkarkötő

— 9-től 13 óráig vagyunk együtt, ebbe az időtartamba beletartozik egy uzsonnaszünet is. A programok összeállítása során igyekeztünk a gyerekek kedvében járni. A kisebbek esetében olyan foglalkozásokat találtunk ki, amelyek nem haladják meg az ő türelmüket, hiszen figyelembe kell venni, hogy nyár és meleg van. Vízfestékkel, nemezzel, bőrrel, csuhéval dolgoznak, rajtam kívül Márton Tímea iparművész vezetésével. Nagy kedvenc a métázás, a kő-papír-ollózás és a különféle sporttevékenységek, melyeket főként a nagyobbak űznek szívesen.

A nyári napközit immár hetedik alkalommal rendezik meg, és nagy népszerűségnek örvend. Korábban Palics Helyi Közösségének épülete adott otthont a foglalkozásoknak, de a gyerekek nagyon hamar kinőtték az udvart, így a napközi átköltözött az iskolába.

— Hatalmas pozitívum, hogy fedett részben tudunk dolgozni, csapadék esetén pedig van lehetőség a tantermek közül válogatni, ilyenkor kártyázunk, memóriajátékozunk, tehát olyan tevékenységeket végzünk, amelyek amellett, hogy kikapcsolják a gyerekeket, még tanítják és fejlesztik is őket. A megújult játszóteret is remekül ki tudjuk használni. Öt felnőtt és négy középiskolás/egyetemista ügyel a kicsikre. Az első két hétben Fehér Anita (óvónő), Omerović Blanka (gyógypedagógus), Arnold Angéla, Fazekas Izabella, Bosznai Krisztianna tanítónők, Omerović Martin (grafikus), Nagygyörgy Kristóf és jómagam (tanárok) tartottuk a foglalkozásokat. Fontos elmondani, hogy nemcsak Palicsról jönnek a napközibe, hanem a környező településekről, tehát még Szabadkáról is. Általában 60-70 gyerek fordul meg nálunk egy héten, de ez attól is függ, hogy egy időben vagyunk-e egy gyermektáborral, vagy sem, mert sajnos ez nem kerülhető el mindig — tudtuk meg Ildikótól, aki ezután azt is elmondta, hogy a napi foglalkozások díja 200 dinár, testvérek esetében kedvezmény jár, illetve ha valaki egész hétre jelentkezik, akkor számára a pénteki nap ingyenes. — Öröm látni, hogy milyen figyelmesek egymással a különböző generációk, hiszen egy-egy közös játék során a nagyok lassítanak vagy könnyítenek a feladatokban a kisebbek kedvéért, maximálisan odafigyelnek egymásra. A gyerekektől és a szülőktől is azt a visszajelzést kapjuk, hogy jó itt lenni.


A palicsi iskola tágas udvarán számtalan játékra van lehetőség

Augusztusban a következő időpontokban áll nyitva a napközi kapuja:

2021. augusztus 9—13. (hétfő—péntek)

2021. augusztus 16—20. (hétfő—péntek)

Jelentkezni a 064/185-76-45-ös telefonszámon, vagy pedig a helyszínen (Palics, Trogir utca 20.) lehet.

A nyári napközi a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően valósul meg. 

Fényképezte: Bíró Tímea

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..