home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kicsi falu a távolban
Kónya-Kovács Otília
2013.07.24.
LXVIII. évf. 30. szám
Kicsi falu a távolban

Megtartották a tóbaiak és a faluból elszármazottak negyedik találkozóját

A „Messze van a kicsi falum” felirat, egy Tóbát ábrázoló festmény meg szép muskátlik díszítették a tóbai művelődési otthon nagytermét július 20-án, a helybeliek, illetve a Tóbáról elszármazottak negyedik találkozón. Ilyenkor egyként „lélegzik” a kis település lakossága, és mindent annak érdekében cselekszenek, hogy minél kellemesebb fogadtatásban részesítsék a hazalátogatókat.
Az idén is már a reggeli órákban érkeztek az első vendégek. Az iskola udvarán felállított sátorban fogadták őket, majd átvonultak a Szentháromság templomba, a Szemerédi Pál atya által celebrált ünnepi szentmisére. A vendégek részére délben ebédet tálaltak, majd mindenki ellátogatott a rokonaihoz, hozzátartozóihoz, ismerőseihez, valamint útba ejtette a temetőben a hozzátartozóinak a sírját.
Délután hagyományos programmal rukkoltak ki a tóbaiak, egy igencsak gazdag — dallal, tánccal, szavalattal telitűzdelt — művelődési műsort adtak elő a műkedvelők, az iskolás és óvodás gyerekek. A tűzoltók otthonában szép kiállítás nyílt a régen használt munkaeszközökből, kézimunkákból, s mellettük szépen elfértek a mai kézművesek, alkotók munkái, festményei, rajzai, kézimunkái is.
Minden alkalommal megkoszorúzzák a második világháborúban elesett hősök tiszteletére állítatott emlékművet, ezúttal Balázs Dezső, a VMSZ helyi szervezetének elnöke mondott alkalmi beszédet ott. Az iskolaudvarban a tűzoltóság fiataljainak ügyességi gyakorlatát, versenyét is láthatták az érdeklődők, majd a Kikindai betyárok nevű zenekar szolgáltatta a zenét az este kezdődő bálban. 
Szántó Tivadar kezdeményezésére kilenc éve, 2004-ben szervezték meg első alkalommal a tóbaiak találkozóját, akkor szinte megduplázódott a település lélekszáma, mintegy 550-en látogattak haza. Mivel sok elszármazottal nem tudtak kapcsolatba lépni, így a második találkozót a rákövetkező évben szervezték meg. Utána ötéves szünet következett, 2010-ben volt a harmadik rendezvény, de az idősebbek kérésére háromévenként tartják az összejövetelt. Így lesz ez a jövőben is, mondta Lackó Farkas Erzsébet, a helyi közösség tanácselnöke, hozzáfűzve: mindent megtesznek azért, hogy ezen a napon mindenki jól érezze magát.
A negyedik találkozóra mintegy 350 hazalátogató érkezett, legtöbben a környező településekről meg Szabadkáról, de voltak szép számban külföldiek is, akik Németországban, Horvátországban, Ausztráliában vagy Amerikában találtak boldogulásra. Közöttük volt a 38 éve Amerikában, New Jersey-ben élő Bali (született Korom) Teréz, aki mindig nagy örömmel jön haza. Most is a férjével együtt vett részt a találkozón, és a múltkori összejövetelt sem hagyta ki. Nagyon jónak találja ezt a rendezvényt, habár már sok embert nem ismer meg. Mint mondta, mindig nagyon nehéz, amikor megérkezik a szülőfalujába, de még talán nehezebb, amikor a vendégség végén útra kel, és újra elköszön Tóbától. Akármennyi ideje vagyok is Amerikában, ez az én hazám — vallja.
Dr. Sági Zoltán neuropszichiáter, aki szintén Tóbán született, elmondta: ahhoz, hogy a jövőnket építeni tudjuk, ápolni kell a gyökereinket. A neves szakember gyerekkora vége óta nem él Tóbán, de rendszeresen hazajár.
Szabadkáról érkezett a Csáki család: Piroska, aki tóbai származású és férje, Sándor, aki ugyancsak tóbainak érzi magát, ám magyarittabéi születésű. Ők csak a temetőbe látogatnak el időnként meg a tóbaiak találkozójára. Különleges, nagyon jó érzés visszajönni Tóbára — mondta Piroska. A férje pedig elmesélte, hogy 1976 óta minden május elsején összemérték az erejüket a Szabadkára elszármazottak Tutajos nevű labdarúgói a tóbai Kinizsi csapattal. Ez a meccs Tóbán zajlott, a visszavágót általában Szabadkán játszották a nyár vége felé, amikor a földműveseknek legkevesebb a munkájuk. Az utolsó ilyen mérkőzést 1980-ban, augusztus 23-án játszották. Lehet, hogy a labdarúgók összejövetele volt az „elődje” a mostani találkozóknak.
Kívánjuk, hogy Tóbán még nagyon sok alkalommal találkozzanak az elszármazottak a faluban élőkkel!  
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..