home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kiállítás, kiállás, kiáltás
Szerda Zsófi
2017.07.17.
LXXII. évf. 28. szám
Kiállítás, kiállás, kiáltás

Hatodik alkalommal tartották meg Újvidék központjában az Ifjúsági Turisztikai Vásárt.

A Katolikus portát ellepték a kézműveskedő fiatalok, a Szabadság téren pedig különféle ifjúsági szervezetek, rendezvények, egyesületek mutatkoztak be. Az Exit előtt megtartott rendezvényen nyüzsögtek a fiatalok. De ez nem újdonság, Újvidék szíve egyébként is zsong.

Az Ifjúsági Turisztikai Vásár lehetőséget ad kilépni az iroda falai közül, beszélgetni, ismerkedni, telefonszámot cserélni, észrevenni olyan dolgokat, amelyeket eddig talán nem láttunk, és ami nagyon fontos: személyesen, négy- vagy sokszemközt lehet beszélgetni az emberekkel. Nem egy online felületen vagy plakátokról láthatjuk, kik állnak egy-egy egyesület mögött, hanem arcot köthetünk hozzájuk, kérdezhetünk tőlük, és rögtön kapunk is választ. Sokan éltek ezzel a lehetőséggel. Hogy csak néhányat említsünk az ott megjelent szervezetek, egyesületek, csoportok közül: Visit Romania, Allegro Dance Studio, Belgrade Free Tour, Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület, JCI Novi Sad, Nišville jazzfesztivál, különféle turisztikai és egyetemistaegyesületek, továbbá képviseltette magát Siklós és Szeged is, meg persze mi is ott voltunk, a Wemsical Serbia a Malomfesztivállal. Igyekeztünk elhessegetni az ingyen papíranyagért sorban álló idősebb generáció ama tagjait, akiket nem érdekelt, mit próbálunk hirdetni, csak az, hogy mit lehet ingyen elvinni. Hát nem kizárólag a célközönséggel találkoztunk, ezt be kell vallanunk. S ott volt még az Art Eco Market is sok-sok ifjú kézművessel. Imádom ezt az új, fiatal és kreatív kézművestársaságot. Ötletes és humoros. Lenyűgöző egyedi cipőket, ékszereket, táskákat és ruhákat láttam, és hála istennek csak nagyon kevés készpénzt vittem magammal, a bankkártyámat pedig „véletlenül” otthon hagytam. Ha ugyanis nem így lett volna, akkor a fizetésen felét biztosan otthagyom.


A szerző felvétele

Maga a vásár két napig tartott, 18-tól 22 óráig, de nappal is részt lehetett venni különféle szakmai beszélgetéseken és konferenciákon, melyeken a fő téma az ifjúsági turizmus volt. Este nyolc körül már a zenei program is megkezdődött. Mi leginkább természetesen Rambo Amadeust vártuk. Montenegró királyát. A lazaság, a jazz fusion és a jó szövegek császárát. Azt az előadót, aki miután énekeltetni szeretné a közönségét, de senki sem énekel, csak ennyit mond hidegvérrel: nagyon elégedett vagyok veletek. Feketehumor, irónia és profi zenészek. Annak is nagyon örültem, hogy bemutatkozott a belgrádi Swing the Beat tánccsoport. És igen, végre ideért a lindy hop őrület. Swing zene és tánc. Legyen Szabadkán is lindy hop!

Jó élmény volt néhány napig ismét egy nagyváros forgatagában lenni, és hozzánk hasonló emberekkel arról beszélni, amit szeretünk.

A szervezőknek az volt a nem titkolt céljuk ezzel a kiállítással, hogy egy közös regionális promóció által úgy mutathassák be a Balkánt, mint egy színes és attraktív célpontot minden fiatal számára. A rendezvényt támogatta: Újvidék város, az Exit Tim, Újvidék Turisztikai Szervezete, Újvidék egyetemi karai (földrajz, turisztikai és vendéglátóipari, valamint matematika tanszék), a Hallgatói Művelődési Központ, az OPEN 2019 szervezet, a Novi Sad 2021 alapítvány, az Art Eco Market és az újvidéki Fortuns.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..