home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Kiállítás a szőke Tisza mellett
Zséli Ágnes
2021.05.16.
LXXVI. évf. 19. szám
Kiállítás a szőke Tisza mellett

Nem mindennapi élményben részesülhetnek mindazok, akik az előttünk álló nyári hónapokban a törökbecsei Tisza-sétányra látogatnak. Az impozáns helyszínen ugyanis a helyi községi művelődési ház kültéri kiállításokat, különféle programokat szervez majd.

A bánáti település kultúrotthona tavaly szervezett első alkalommal kültéri kiállítást, amikor a közönségnek — a koronavírus-járvány miatt — a már nemzetközivé vált, jubileumi XXV. Tiszai Akvarell Akadémia festőtelep alkotásait a Tisza-sétányra helyezték ki. A közintézmény kulturális szervezői úgy döntöttek, hogy mindezt az idén is folytatják. Májusban a helyi Goran Dobožanov fényképész munkáit publikálják. A közszemlére tett anyag rövid időn belül elnyerte a helybeliek és a településre látogatók tetszését.

— A fényképek mesélnek nekünk — jegyezte meg a törökbecsei Link Mayer Krisztina, aki a képsorozatot a Szabadkáról érkező rokonának is megmutatta. — Nagyon tetszik az ötlet, mely új színt hoz a kisvárosunk életébe. Éppen a gyermekeimmel sétáltam a Tisza mellett, amikor észrevették a kiállítást. Azonnal megnéztük, és mondhatom, hogy a fényképek elbűvöltek bennünket. Egyébként is szeretem a színházat, a festészetet, a fényképészetet. A kilenc fotó egy szívhez szóló történetet mutat be, mely az irodalomban novellaként is megállná a helyét.

— A szülőhelyemre látogattam — mondta a szabadkai Rudić Julianna, és azt is elárulta, amikor csak teheti, örömmel tér vissza a Tisza-partra, erre a feledhetetlen helyre, ahol a gyermekkorát töltötte. — El vagyok ragadtatva a kiállítástól, hiszen korábban nem láttam ilyen jellegű tárlatot. A felvételek a régi időket jelenítik meg, a fényképész a témát a helyi városi múzeumban örökítette meg, mely szintén a településünk egy csodálatos helyszíne. Ha itthon járok, a jövőben sem szeretném kihagyni a különféle rendezvényeket.  

— Nyárra a Tisza-sétányunk kiállítótérré változik — hangsúlyozta Novica Blažin, a Törökbecse Községi Művelődési Ház igazgatója. Hozzáfűzte, a jelenlegi fényképkiállítás csupán a kezdet, mivel a kültéri tárlatot havonta cserélik majd. — Az elmúlt időszakban három fémpannót, pontosabban háromszög alakú tartót készíttettünk, melyet a sétányra helyeztünk ki. Ezekre jelenleg egy helyi alkotónk munkái kerültek, így május folyamán az ő fotói nézhetőek meg. A Nagy háború címet viselő kiállítás az arra sétálót az I. világháború időszakába kalauzolja, a fényképek ugyanis egy katona, valamint a kedvese töretlen szerelmét mutatják be. Az alkotások a műemlékvédelem alatt álló városi múzeumban, illetve a Glavaš-házban készültek. Tervünk, hogy a kultúrotthonban tervezett rendezvények mellett az őszig hat kültéri kiállítást szervezzünk, azzal a céllal, hogy a helyi és a vidéki közönségnek a művészet több ágazatának alkotásait mutassuk be. Festményeket, grafikai munkákat vagy akár a településünk múltját megidéző, régi képeslapokat helyeznénk ki. Az is az elképzeléseink közé tartozik, hogy a vidéki idegenforgalmi szervezetekkel együttműködve tájékoztató jellegű tárlatot állítsunk össze, illetve a Tisza-sétányon bemutassuk mindazokat a turisztikai látványosságokat, helyszíneket, amelyeket a nyár folyamán a helyi polgárok akár meg is látogathatnak. A járványügyi helyzettől függően a kiállítások mellett a Tisza-sétányon különféle programokat, gyermekelőadásokat, koncerteket, monodrámát is szervezünk — hallottuk az igazgatótól. 

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..