home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kiállítás a jövőnkért
Bíró Tímea
2019.11.14.
LXXIV. évf. 46. szám
Kiállítás a jövőnkért

A szabadkai Karrierépítő Központ (KÉK) az idén harmadik alkalommal szervezi meg az Edu-Expo elnevezésű felsőoktatási kiállítást, ahol a középiskolások közelebbről is megismerhetik a vajdasági felsőoktatási intézményeket, tájékozódhatnak az ösztöndíj-lehetőségekről, valamint a kollégiumi kínálatról. Búzás Brigittával, a központ munkatársával beszélgettünk.

* Milyen célja van a felsőoktatási kiállításnak?

— A tavalyi évben két alkalommal lett megrendezve, az ötletet pedig, mint ahogyan a Karrierépítő Központ megalakulásának esetében is, egy magyarországi példa adta, ellátogattunk ugyanis a budapesti Educatio Kiállításra, és ott eldöntöttük, hogy ezt itthon is megvalósítjuk. Egy olyan eseményről van szó, amely egybegyűjti azokat a lehetőségeket, amelyekkel a vajdasági magyarok élni tudnak. Az alapötlet az, hogy összegyűjtse a legfontosabb információkat, és testközelbe hozza őket. Fontosnak tartjuk, hogy találkoztassuk az egyetemi hallgatókat, a tanárokat és egy-egy karnak a képviselőit a középiskolásokkal. Igyekszünk olyan kiállítást létrehozni, amelyen az összes olyan vajdasági felsőoktatási intézmény jelen van, ahol teljes mértékben vagy részben lehet magyar nyelven tanulni. Szerencsés módon több támogató intézménnyel együttműködünk, mint például a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium (VMFK), a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDiSz), az Európai Kollégium vagy a Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ).

* Mit kell tudni a harmadik Edu-Expóról?

— Mivel kinőttük magunkat, az idén már két helyszínen rendezzük meg a kiállítást. Az első Zenta volt november 8-án, a másik pedig a szabadkai Galleria szálloda átriuma lesz november 15-én. A kiállítóink mindkét alkalommal ugyanazok, viszont a látogatói csoport tekintetében van egy kis eltérés, hiszen Szabadkára a magyarkanizsai, a topolyai, a zombori és természetesen a szabadkai diákokat várjuk, akik számára ingyenes autóbuszjáratról is gondoskodunk. Úgy állítottuk össze a tárlatot, hogy amellett, hogy a diákok és az érdeklődők rengeteg hasznos információval gazdagodhatnak, illetve feltehetik kérdéseiket az illetékeseknél, interaktív játékokkal és kihívásokkal is gazdagítjuk az eseményt. Ezen felül a távolabbról idelátogatók egy félórás városnézésben is részesülhetnek, melyben nagy segítségünkre vannak az MTTK HÖK tagjai. A kiállítás mindenki számára nyitott, ezért nemcsak a diákokat, hanem a szülőket, a tanárokat és minden olyan személyt is várunk sok szeretettel, akit érdekel, hogy Vajdaságban milyen lehetőségek vannak az oktatás terén. Mindenkit arra biztatnánk, hogy érdemes Vajdaságban tervezni a jövőt, mert a jövő itthon van.

Akiket biztosan meg lehet ismerni a kiállításon: Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar (Szabadka), SZIE Kertészeti Kar (Zenta), Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kar, Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, Művészeti Akadémia (Újvidék), PTE Egészségtudományi Kar (Zombor) és Educons (Újvidék). A kiállítás a Bethlen Gábor Alap jóvoltából valósul meg. További támogatók: Magyar Nemzeti Tanács, MTTK, SZIE, Zentai Konzultációs Központ, EDU-PORT civil szervezet.


A nyitóképen Búzás Brigitta (a szerző felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..